Klassiset matemaattiset taikatemput, osa 3: Salama-arviointi

Lokakuun Kertaustaulukkotarinan jälkeen palaamme Klassisiin taikatemppuihin. Tämänkertaisen nimeksi on vakiintunut englannin kielellä The Trick That Fooled Einstein. Lisää historiaa löydät jutun loppupuolella. 

Alkuperäinen temppu esitetään aina kolmiosaisena ennustuksena. Koska kaikki opettajat ja jopa taikurit eivät pidä ennustamisesta, olen muuttanut alkuperäisen idean kyvyksi tehdä yhdellä vilkaisulla nopeaa ja tarkkaa arviointia. 

Salama-arviointi 

Taikurilla (tai opettajalla) on pussillinen Marianne-karkkeja. Taikuri toteaa, että täydessä Marianne-pussissa on 45 karkkia. Kaadetaan niistä osa katsojalle

Taikuri kaataa pussista karkkeja astiaan katsomatta itse, paljonko nameja astiaan putosi. Astia jää katsojan edessä olevalle pöydälle.  

Loput karkit jäävät vielä Marianne-pussiin. 

Taikuri pyytää katsojaa ottamaan edessään olevasta kiposta pienen määrän karkkeja, vaikkapa viiden ja viidentoista väliltä. Katsojan tulee laskea ottamansa karkit ja hänen tulee piilottaa ne niin, että taikuri ei niitä näe. Kaikki tuo tapahtuu niin että taikuri katselee muualle, eikä näe, kun katsoja ottaa ja piilottaa karkkeja kipostaan.

Taikuri väittää kykenevänsä arvioimaan, montako karkkia katsoja äsken piilotti vain katsomalla niitä karkkeja, jotka katsojalle jäivät astiaan ja niitä, jotka ovat vielä Marianne-pussissa.  Taikuri kaataa vielä Mariannepussiin jääneet karkit itselleen omaan kippoon. Hän vilkaisee nopeasti kippoaan ja myös katsojan kippoa. Samassa taikuri sanoo tietävänsä suunnilleen, montako karkkia katsoja piilotti. Hän tekee arvionsa, vaikka ei edes näe piilotettuja karkkeja! Taikuri osoittaa omaa kippoaan ja siinä olevia karkkeja ja sanoo, että tuossa on yhtä monta karkkia kuin katsojan piilopaikassa. Taikuri epäröi hetken ja jatkaa, että hänellä on tuon jälkeen edelleen karkkeja, itseasiassa hänellä on tarkalleen viisi karkkia enemmän, kuin katsojalla. Taikuri epäröi vielä ja sanoo, että tuokaan ei riitä. Hänelle jää vielä karkkeja niin, että kun hänelle jäljellä jääneet karkit lisätään katsojan piilossa oleviin karkkeihin, niitä on yhteensä seitsemäntoista. 

Tarkistus

Taikuri toteaa, että selvittääksemme, oliko hän arvossaan yhtään oikeassa, katsojan pitää ensiksi kertoa ja näyttää, montako karkkia hän piilotti. Katsoja tuo piilostaan esimerkissämme kuusi karkkia. Niinpä taikuri laskee kipostaan kuusi karkkia. Tämä oli vielä helppoa!

Taikuri muistuttaa, että hän totesi, että hänellä on tuon lisäksi viisi karkkia enemmän. Niinpä hän laskee kipostaan viisi karkkia äsken laskettujen kuuden karkin viereen. 

Taikurilla näyttäisi edelleen olevan karkkeja kipossaan. Taikuri muistuttaa, että hänelle jääneen karkit ynnättynä katsojan piilottamiin karkkeihin tekevät yhteensä seitsemäntoista karkkia. Taikuri ottaa katsojan kuusi karkkia ja laittaa ne kippoonsa. Taikuri laskee nyt kipossa olevat karkit asettamalla ne pöydälle riviin. Pöydälle tulee seitsemäntoista karkkia, kuten taikuri oli arvioinut!  

Valmistelut

Ennen temppua laitat erilliseen pieneen pussiin kaksikymmentäkaksi Marianne-karkkia. Pikkupussin asetat Marianne-karkkipussin pohjalle. Pikkupussi kannattaa olla avoin, mutta taittele se niin, että kun pidät Marianne-karkkipussin alaosasta kiinni, voit kallistaa pussia pelkäämättä, että pikkupussi putoaisi.

Laita pikkupussin päälle irtonaisia Marianne-karkkeja. Jos olet ottanut avaamattoman karkkipussin käyttöön, ja siitä 22 karkkia pikkupussiin, sinulla on vielä käytettävissä 23 karkkia, koska Marianne-pussissa on 45 karkkia. Voit laittaa nämä kaikki pikkupussin päälle. Jos sinulla on jo avattu pussi, tarkista, että irtokarkkeja on ainakin 17 jäljellä. Nämä ovat ne karkit, jotka tempun alussa pudotat katsojan kippoon ja josta katsoja siirtää pienen määrän, viidestä viiteentoista karkkia piiloon. Ensimmäisen sivun toinen kuva havainnollistaa, kuinka pussia pidetään alaosasta kiinni ja kuinka katsojan karkit kaadetaan kippoon. Tämä kannattaa tehdä hyvin rennosti, kuin lähinnä arpoisit katsojalle jonkun satunnaisen määrän karkkeja. Huolehdi vain siitä, että sinun kaksikymmentäkaksi karkkia pysyvät siellä pikkupussissa sinulla ja että katsojalle tarkoitetut kaikki irtokarkit putoavat Marianne-karkkipussista pois. Katsojalle kaadettujen karkkien määrällä ei ole merkitystä, kunhan niitä on seitsemäntoista tai enemmän. Tässä kohtaa yhden karkin putoaminen lattialle kippoon kaadettaessa antaa vain mukavasti mielikuvan siitä, että lukumäärillä ei ole merkitystä. 

Matematiikka

Sinulla on pussissa 22 karkkia. Katsojalla on vaikkapa 23 karkkia, joista hän valitsee pienen määrän karkkeja. Et tiedä karkkien lukumäärää, mutta ohjaat katsojaa, jotta tämä määrä on vähemmän kuin 17 pyytämällä häntä ottamaan karkkeja, vaikka viiden ja viidentoista väliltä.

Kun arviointisi jälkeen pyydät katsojaa kertomaan, montako karkkia hän piilotti, sinä otat tämän määrän pois omista karkeistasi: 22 – X, jossa X on katsojan karkkien lukumäärä.  Lisäksi otat viisi karkkia pois kahdestakymmenestäkahdesta karkistasi: 22 – X – 5 = 17 – X.

Lopuksi yhdistät sinulle jääneet karkit katsojan piilossa olleisiin karkkeihin. Tempun alussa poistat itseltäsi X karkkia (katsojan karkit) ja lopuksi yhdistät karkkisi katsojan karkkeihin, eli lisäät X karkkia.  Laskutoimituksena tämä on 22 – X + X. Tuossa välissä poistat omista karkeistasi viisi karkkia (Minulla on viisi karkkia enemmän kuin sinulla), joten laskutoimitus supistuu tällaiseksi: 

17 – X + X.

Niinpä on aivan sama, kuinka monta karkkia katsoja aluksi ottaa kätköön. Tämä määrä karkkeja poistetaan ja lisätään sinun karkkeihisi, joten sinun karkkiesi määrä pysyy samana ja päädyt aina tilanteeseen, jossa yhdistettyjen makeisten määrä on seitsemäntoista karkkia. Viiden karkin poisto tuossa välissä häiritsee katsojien ajatuksia ja erottaa kaksi tärkeää tapahtumaa (saman karkkimäärän poisto ja lisäys) ajallisesti toisistaan ja huolehtii siitä, että tällä tempulla voit huijata jopa matematiikan opettajia, tavallisten matemaattisten taitojen osaajista nyt puhumattakaan.  

Olen käyttänyt karkkieni määränä kahtakymmentäkahta ja seitsemäätoista lukuna, johon lopulta päädytään. Lukuja voit tietenkin vaihdella. Samoin Mariannekarkit voit vaihtaa yleisön ja tilanteen mukaan. 

Historiaa

Tämä temppu tunnetaan nykyään englannin kielellä nimellä The Trick That Fooled Einstein. Nimen antoi taikuri ja mentalisti Al Coran luentovihossa vuonna 1972. Tempun laskentatapa on paljon vanhempi. Varhaisin löytö on vuodelta 1921, kun Will Blyth julkaisi sen kirjassaan Matchstick Magic nimellä Matchstick Divination. Blyth ei kerro kirjassaan tempun keksijää tai lähdettä. Kirjan tekoaikaan Blyth on ollut Shefieldin taikapiirin varapresidentti, joten moni idea on ilmeisesti kulkeutunut kirjaan tuota kautta. Blyth teki tulitikuillaan ennustustempun ja tuon mallin mukaan kaikissa tuntemissani versiossa taikuri on ennustanut, kuinka monta karkkia tai kolikkoa tai tulitikkua katsoja tulee valitsemaan. Blynthin julkaisun jälkeen temppu on saanut useita muotoja. Temppua on tehty pelikorteilla, kolikoilla ja jopa nesteillä. Tempun historiaa on tutkinut David Britland  Genii-taikurilehdessa olevassa Cardiopolis-palstallaan (06/2014) sekä samannimisessä blogissaan (http://cardopolis.blogspot.fi/2014/03/the-trick-that-fooled-einstein.html). 

Britland päättelee, ettei Al Coran ole koskaan esittänyt temppua Einsteinille. Coran on saanut idean temppuun sekä tarinaan Scarne on Card Tricks -kirjasta, jossa temppu tehdään pelikorteilla (The Quickie Card Trick) sekä tempusta, jossa on samanlainen Einstein-teema. 

Kirjassaani Viisi viiriäistä ja kaksi kelmiä (MFKA-Kustannus 2018) nimeksi tuli Temppu, joka ei huijannut Einsteinia. (sivut 26–28). Nimen otin Britlandin Genii-lehden artikkelin otsikosta. Tein tuohon aikaan työpajoissani tätä vanhoilla kolikoilla ja ennustustaikuutena. Koska kaikki eivät syystä tai toisesta pidä ennustuksista, muutin tähän juttuun tempun juonta niin, että taikuri näyttää matemaattisia kykyjään ja taitoaan arvioida lukumääriä nopeasti ja jopa tilanteissa, jossa arvioinnin toinen kohde ei ole edes näkyvillä. Tietääkseni tätä esitystapaa ei ole aiemmin tämän tempun yhteydessä käytetty. tempun matemaattinen rakennetta en muuttanut. 

Kirjoittaja

Martti Sirén on hämeenlinnalainen taikuri, tietokirjailija, työpajakouluttaja, taikuuden historian penkoja, tarinoiden kertoja, myös makeisilla maustettujen tarinoiden kertoja. Sirén on kirjoittanut neljä kirjaa matemaattisista taikatempuista ja pitänyt matemaattisten taikatemppujen työpajoja opettajille yli viidentoista vuoden ajan. 

www.marttisiren.fi     

Edellinen taikuriartikkeli: Klas­si­set ma­te­maat­ti­set tem­put, osa 2: Ajatustenlukukortit (24.8.2023)


Tilaa Dimension uutiskirje – saat sähköpostiisi aina kuunvaihteessa koosteen tuoreimmista artikkeleista

Kirjoittaja