Mitä yhteistä on bridgellä ja opettajilla?

Bridge on vähintään neljän hengen korttipeli, jossa on varsinaisesti kaksi tapahtumaa: ensin tarjousvaihe, sitten pelataan korkein tehty tarjous. Molemmissa vaiheissa vastakkain istuvan parin välille muodostuu näkymätön silta, jota myöten pelin vaatimaa tietoa vaihdetaan – tarjousvaiheessa käytettävien tarjouskorttien avulla, ja pelin aikana pelattavilla korteilla merkinantoina. Muulla tavoin välitetty tieto on ehdottomasti kielletty ja se on rangaistava teko. Tieto on koko pelin juoni ja suola. 

Lähikuva bridgen pelaajasta, kädessä pelikortit, pöydällä tarjouslaatikko ja lisää pelikortteja.
Kuva 1: Kuvassa on meneillään pelinvientitilanne pelinviejän näkökulmasta. Oikealla sijaitsee tarjouslaatikko, jonka korttien avulla pari kertoo korteistaan ja pyrkii parhaaseen yhteiseen loppusitoumukseen, joka sitten pelataan.  Toinen pari kilpailee heidän kanssaan loppusitoumuksesta, jonka avulla tulos määräytyy.

Aivan samoin on kouluelämässä, jossa siltaa – bridgeä – edustaa opettaja, joka on sitoutunut annostelemaan tietouttaan oppiaineista ja muutoinkin, esimerkiksi yhteiskunnallisesti sivistämään ja auttamaan oppilaitaan.

Videolla maajoukkuepelaajat Ilona Vänni ja Vesa Fagerlund kertovat bridgestä.

Bridge -peli  

Valokuva suuresta turnauksesta, jossa kymmeniä pelipöytiä, joiden ääressä aina neljä pelaajaa.
Kuva 2: Kilpailu on meneillään. Pöytien päällä olevat sermit estävät näkyvyyden partneriin, jolloin käsi- tai muut merkit, tahattomat eleet ym. jäävät näkemättä.

Bridgeä pelataan kansainvälisesti ja arvostetuimpia tapahtumia ovat MM- ja olympiakisat. Kyllä, bridgeä pelataan myös olympialaisissa. Rekisteröityneitä (kilpa)pelaajia on yli 600 000, mutta arvioiden mukaan harrastajia on kaikkiaan noin 2 miljoonaa.

Bridgen oppii parhaiten nettikursseilla tai paikallisten kerhojen kasvokkain tapahtuvilla kursseilla. Netti on pullollaan tietoa ja pelaamismahdollisuuksia. Tunnetuin ja käytetyin pelipaikka on Bridge Base Online (BBO), jossa voi laajalti pelata myös ilmaiseksi. Nettipelien osallistumismaksut ovat 1–2 euron luokkaa.

Bridge ja oppilaat

Opettajien on hyvä tietää, että bridge auttaa oppilaita opiskeluissa ja useilla elämän aloilla. Näistä hyödyistä on tehty tutkimuksiakin ja jokainen bridgeä osaava opettaja allekirjoittaa mainitut asiat. Bridge lisää myös hyvinvointia. 

Individual Wellbeing and Bridge -tutkimuksessa on kuvattu oppilaiden saamia hyötyjä. Nämä hyödyt helpottavat myös opettajien toimia.

Matemaattista kykyä:

  • Peruslaskutaitoa: yhteen- ja vähennyslasku
  • Todennäköisyyslaskentaa ja varmuutta

Ajattelua ja päättelyä:

  • Tehtävän ratkaisua
  • Keskittymistä
  • Loogista päättelykykyä
  • Valikoivaa muistia
  • Päättelykykyä
  • Strategian muuttamista perustuen uusiin todisteisiin

Kieltä ja kommunikaatiota:

  • Selittämistä ja toiminnan perustelua
  • Mukana ryhmäkeskusteluissa
  • Kysyy oleellisia kysymyksiä
  • Kehittää rakentavaa ja avuliasta kritiikkiä

Sosiaalisuutta:

  • Ottaa osaa, kuuntelee antaa toisille mahdollisuuden osallistua 
  • Kehittää parisuhdetta jaetun oppimisen kautta
  • Oppii voittamaan ja häviämään kilpailuja 
  • Käyttäytyy vastuuntuntoisen kansalaisen tavoin – lisää kilpailuetiikkaa ja auttaa toisia oppimaan
  • Ratkaisee ristiriitoja

Bridge toimii koulua varten esimerkiksi näin:

  • Luokkaoppiminen parantuu, esimerkiksi matikan tunneilla 
  • Aktiivisuus lisääntyy
  • Itseopiskelu lisääntyy

​​Yllä mainitut seikat toimivat oppilaan ja opettajan eduksi, joten lienee hyödyllistä heidän välisensä yhteistyön parantamiseksi ja lisäämiseksi opettaa koululaisille bridgeä.

Suunnitelma bridgen tuomiseksi kouluihin

Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriö on perustanut Harrastamisen Suomen malli -hankkeen, jonka tarkoitus on tuoda ilmaisia harrastuksia peruskoulujen oppilaille. 

Pelaajat ja kouluttajat, paikalliset kerhot sekä The World of Contract Bridge (WCB) ovat tehneet suunnitelman, kuinka tämä olisi mahdollista bridgen osalta.

Tämä suunnitelma pyrkii näyttämään myös opettajille, kuinka tämä olisi mahdollista, ja se myös osoittaa opettajien tärkeän roolin toimia siltana bridgen ja oppilaitten välillä. Pyrimme tuomaan bridgen tunnetuksi kaikille peruskoululaisille, jotta he voisivat valita sen yhdeksi harrastuksekseen. Kun koulun oppilaat ovat oppineet bridgen alkeet, on luotava jatkuvuus tälle hienolle harrastukselle. Tässä ovat opettajat avainasemassa auttamalla koulun tai paikallisten koulujen oppilaita yhteisen bridgekerhon perustamisessa ja toiminnan ylläpitämisessä. Bridgeporukka antaa hyviä neuvoja ja ohjeita ko. opettajille.

Opettajien kurssittaminen

Jotta opettajat voisivat toimia siltana myös bridgen ja oppilaiden välillä, annamme heille tarpeellisen ilmaisen koulutuksen, jossa opetamme bridgen perusteet ja kerromme jatkotoimista.

Haluatko sinä toimia siltana luoden oppilaille parhaat mahdolliset lähtökohdat opiskeluissa ja elämässä menestymiseksi? Saadaksesi lisätietoja ota yhteyttä kirjoittajaan, jonka kanssa voit sopia kurssittamisestasi sillaksi bridgen ja oppilaan välille.

Linkit

Suomen Bridgeliitto http://www.bridgefinland.fi/ 

WCB Club, nettikerho www.wcb.fi 

Harrastamisen Suomen malli https://harrastamisensuomenmalli.fi/ 

Kirjoittaja

Juha Luostarinen, bridge.kouluihin@gmail.com, 0400 586 118

Eläkkeellä oleva kajaanilainen bridgen pelaaja, kouluttaja ja ideanikkari.


Tilaa Dimension uutiskirje – saat sähköpostiisi aina kuunvaihteessa koosteen tuoreimmista artikkeleista

Kirjoittaja