Nuorille kemisteille menestystä kansainvälisissä kemiaolympialaisissa 2021

Suomalaiset lukiolaiset nappasivat kolme kunniamainintaa kemian olympialaisissa, jotka järjestettiin etätapahtumana 25.7-2.8.2021. Tänä vuonna kisan isäntämaana toimi Japani. Etäjärjestelyistä johtuen kilpailussa ei tälläkään kertaa ollut mukana kokeellista osuutta, joka on perinteisesti ollut suomalaisten vahvuus. Tästä huolimatta Suomen tulos oli mainio. Suomen joukkueen parhaat pisteet keräsi Aku Hertell Ressun lukiosta. Kunniamainintaan ylsivät myös Samuel Klaver Ressun lukiosta ja Henri Kärpijoki Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiosta. Joukkueen täydensi Otto Keronen Otaniemen lukiosta. Tänä vuonna Pohjoismaista parhaiten menestyi Tanska kahdella pronssillaan. Kisan kaikki neljä parasta osallistujaa tulivat tällä kertaa Kiinasta.

-Kokeellisen osan puuttuminen on ehdottomasti haaste suomalaisille, sillä pärjäämme siinä perinteisesti hyvin. Tämän vuoden menestykseen voi siis olla erittäin tyytyväinen. Pronssimitalikaan ei jäänyt kauas, kommentoi Suomen joukkueen valmennuksesta vastaava yliopisto-opettaja Kjell Knapas.

Kemian olympialaiset on alle 20-vuotiaille nuorille tarkoitettu kilpailu, johon perinteisesti kuuluu sekä teoriatehtäviä että laboratoriotöitä. Olympialaiset järjestettiin nyt 53. kertaa, ja jo toista kertaa etäkilpailuna. Kisaan osallistui yhteensä 312 oppilasta 79:stä maasta. Tänä vuonna teoriakokeessa laskettiin mm. vedyn adsorption ja absorption kinetiikkaa metallipinnalla, pohdittiin sinkki-ilma-pariston toimintaa Fuji-vuoren huipulla, ihmeteltiin hiilidioksidin säilömistä huokoiseen koordinaatiopolymeeriin ja määritettiin synteesireittejä epäbentsenoidisille aromaattisille yhdisteille. 

Kemiaolympialaiset olivat etänäkin innostava kokemus osallistujille.

-Vaikka en olekaan täysin tyytyväinen kunniamainintaan, iloitsen siitä silti, sillä se todistaa, että olen oppinut paljon eikä tekemäni työ ole mennyt hukkaan. Kilpailu oli mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen kokemus. Koko ajan haastavammissa kilpailuissa pärjääminen osoittaa kemian taitojen kehittymisen, mikä on palkitsevaa, pohti Aku Hertell omaa matkaansa MAOL:n kemiakilpailuista kohti kansainvälisiä kisoja.

Suomen kilpailijoita on olympialaisia varten valmentanut Helsingin yliopiston kemian osasto, ja toiminnan rahoituksesta vastaa Opetushallitus. Joukkue valittiin lukiolaisille suunnatun MAOL:n kemiakilpailun ja Helsingin yliopiston kemian osaston järjestämän jatkovalmennuksen perusteella. Jatkovalmennuksessa syvennetään lukiossa hankittua kemiaosaamista ja tutustutaan aiheisiin, jotka eivät kuulu lukion opetussuunnitelmaan. Valmennustiimiin kuului Kjell Knapaksen lisäksi yliopistonlehtori Miia Mäntymäki, tohtorikoulutettava Juulia Talvitie sekä kirjevalmennustehtävien tekoa koordinoinut luonnontieteiden kandidaatti Jukka Puumi.

Hertell kannustaa MAOL:n kemiakilpailuun osallistuvia tarttumaan rohkeasti myös olympiavalmennukseen.

– Valmennus oli haastavaa ja mielenkiintoista. Siinä pärjää, kun ei anna periksi. Kilpailukaaren edetessä syntyy positiivinen kierre, jossa uuden oppiminen lisää kiinnostusta kemiaan, jolloin oppiminen tehostuu.

Kuva: ”Momiji and Mount Fuji” by skyseeker is licensed under CC BY 2.0

Kirjoittaja