Vuoden 2021 opettaja: MAOLin yhteistyötä LUMA-keskusten kanssa

Yhteistyön vahvistaminen on yksi  MAOLin vuoden 2021 kärkihankkeista. Valtakunnallinen LUMA-keskus Suomi on yksi MAOLin yhteistyökumppaneista. LUMA-keskus Suomi on 13 keskuksen verkosto. MAOL-Espoon kerho on tutustunut kahteen LUMA-keskukseen: Aalto-yliopiston Junioriin ja Helsingin yliopiston tiedekasvatukseen ja tarkemmin LUMATIKKAan. 

Vierailu Aalto-yliopiston Junioriin

Aalto-yliopiston Junior  vieraili MAOL-Espoon etäkerhoillassa viime syyskuussa 10.9.2020.  MAOL-Espoo kutsui etäiltaansa Espoossa sijaitsevan LUMA-keskuksen eli Aalto-yliopiston Juniorin. Koska tilaisuus järjestettiin etätilaisuutena, kerho kutsui vieraakseen myös muiden MAOLin kerhojen jäseniä. Tilaisuuteen ilmoittauduttiin etukäteen FORM-lomakkeella ja etäyhteyslinkki lähetettiin kaikille ilmoittautuneille sähköpostilla. Osallistujia oli noin 40. Etäkerhoilta järjestettiin Meet-etäyhteydellä ja järjestelyt sujuivat moitteettomasti.

Jaan Praks käsitteli esitelmässään “Luonnontieteitä avaruustekniikalla”.

Etäillassa pidettiin kolme tiedeluentoa. Ensimmäisenä Aallon vieraileva professori Pekka Peljo esitteli sähkökemiaa ja energian varastointia, joka sopii muun muassa fysiikkaan ja kemiaan. Seuraavaksi apulaisprofessori Jaan Praks kertoi aiheesta “Luonnontieteitä avaruustekniikalla”. Kolmannessa  luennossa Mikko Möttönen esitteli meille kvanttitietokoneita. Lopuksi Veli-Matti Ikävalko esitteli vielä Aalto Juniorin toimintaa. Illan tilaisuus oli varsin onnistunut. Kiitos kaikille esiintyjille ja osallistujille. 

Mikko Möttönen kertoi kvanttitietokoneista.

Etäkerhoillassa esiteltiin LUMATIKAn ohjelmointikursseja

Huhtikuussa 21.4.2021 MAOL-Espoo järjesti etäkerhoillan yhdessä Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen kanssa. Ja tarkemmin vielä LUMATIKKA − Matematiikan opetuksen ja oppimisen täydennyskoulutusohjelman kanssa. Erityisesti LUMATIKAn ohjelmoinnin kurssit kiinnostivat tilaisuuteen tulleita. Etäkerhoiltaan oli ilmoittautunut 76 innokasta ohjelmoinnista kiinnostunutta. Aluksi Eveliina Hietakymi ja Susanna Toikka kertoivat  LUMATIKAsta ja esittelivät sen monipuolisia kursseja. Ja lopuksi Antti Laaksonen ohjasi meidät Python-ohjelmoinnin saloihin. Paljon opimme, kiitos LUMATIKAn Eveliinalle, Susannalle ja Antille.

Kannattaa rakentaa yhteistyötä  MAOLin kerhojen ja LUMA-keskusten välille

LUMA-keskus Suomi on johdettu verkosto. Sen tarkoituksena on  vahvistaa ja edistää alueellisten, tiede- ja teknologiayliopistojen yhteydessä toimivien LUMA-keskusten yhteistä toimintaa niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. 

Luma-keskuksia on  kaikkiaan 13, ja alla olevassa listassa on esitelty ne kaikki. Kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä  lähimpään kerhonne LUMA-keskukseen ja sopia yhteistyökuvioista!

  • Aalto-yliopisto Junior
  • Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskus
  • Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus
  • Tampereen yliopiston Juniversity ( Tampereen yliopisto)
  • Keski-Pohjanmaan LUMA-keskus (Kokkolan yliopistokeskus Chydenius)
  • Keski- Suomen LUMA-keskus (Jyväskylän yliopisto)
  • Lounais-Suomen LUMA-keskus (Turun yliopisto)
  • LUMA-keskus Lappi (Lapin yliopisto)
  • LUMA-keskus Pohjanmaa (Vaasan yliopisto)
  • LUMA-keskus Saimaa (LUT-yliopisto + LAB-ammattikorkeakoulu)
  • Oulun yliopiston LUMA-keskus
  • Päijät-Hämeen LUMA-keskus (Lahden yliopistokampus)
  • Skolresurs (Åbo Akademi)

Kesällä 9.−10.6.2021 LUMA-päivät

LUMA-päivät pidetään tänä kesänä 9.−10.6. LUMA-keskus Suomi -verkoston järjestämänä. Päivien teemana on “Innostu ja innosta oppimaan teknologian avulla”. Ilmoittautua kannattaa maksuttomaan tapahtumaan. Voit osallistua kaikkiin tapahtumiin tai vain yhteen tilaisuuteen.  Ilmoittautuminen: https://www.luma.fi/luma-paivat-2021/. Tervetuloa kaikki mukaan!

Vuoden 2021 matemaattisten aineiden opettajan palkinnon, 5 000 euroa, ovat rahoittaneet MAOL ry, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Kemianteollisuus.

Kirjoittaja