Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää Internetistä

Hyppönen, Mikko: Internet. WSOY, Helsinki, 2021, 288 s.

F-Securen tutkimusjohtaja, toiselta titteliltään tietoturvan rock-tähti Mikko Hyppönen, on kirjoittanut kirjan Internetistä. Kirjan nimi on yksinkertainen: Internet.

Aihe on laaja, mutta pysyy hyvin hallinnassa eikä sivumäärä ole päässyt paisumaan kohtuuttomaksi (<300 sivua). 

Kirjassa käydään läpi valtava määrä asioita lähtien Internetin syntyhistoriasta, päätyen tulevaisuuden pohdintaan, tekoälyn ja Teslan maailmaan. Välillä käsitellään haittaohjelmia, troijalaisia (jos et tiedä, mitä ne ovat, lue kirja), yritysverkkoja ja huijauksia niissä, netin merkitystä yhteiskunnassa, yksityisyyttä verkossa, Googlea, verkkovaikuttamista, kryptovaluuttoja, kybersotaa jne.

Hengästyttävä lista, joka ei lukiessa tuntunut lainkaan paljolta, vaan pelkästään innostavalta. Moneen kertaan ehdin pohtia, että tämä pitäisi olla suositeltavaa luettavaa monissa opinnoissa – muissakin kuin tietotekniikan. Internet on kuitenkin ympärillämme halusimmepa tai emme.  

Kirjan tekee mukavan helppolukuiseksi sen lukuiset esimerkit ja anekdootit.  Miten onnistutaan löytämään Pakistanista veljekset, jotka tekivät maailman ensimmäisen haittaohjelman. Ja miksi heidät haluttiin löytää? Miten salasanoja voidaan murtaa? Mistä löytyy yritysten tietoturvan heikoin lenkki ja miten se osoitetaan? Hyppönen ei säästä itseäänkään kertoessaan oman uransa alkuvaiheista.

Kirjassa on myös parilla sivulla konkreettisia käytännön esimerkkejä sovellettavaksi omassa elämässä. Miten kannattaa varmuuskopioida omat tiedot, mitä, jos unohdan pankkikorttini PIN-koodin jne. Osa tuttuja ajatuksia, mutta osa vinkeistä sai pohtimaan asiaa tarkemminkin. 

Kryptovaluuttojen maailma ei itselleni ollut mitenkään kovin tuttu. Aiemmin lukemani Petteri Järvisen OneCoin (2020) oli avannut aihepiiriä yhdeltä kannalta, tämä kirja laajensi ymmärrystä melkoisesti. Taitaa silti mennä aikaa ennen kuin uskaltaudun hankkimaan kryptovaluuttoja, vaikka aiheesta kiinnostuinkin. Nyt ehkä pystyn kuitenkin lukemaan aiheesta kirjoitettuja artikkeleja tuntematta itseäni tosi tyhmäksi, kuten tähän saakka.

Kybersodankäyntiä ja verkkovaikuttamista käydään läpi hyvin konkreettisin esimerkein. Vaikka molemmat kuuluvat verkon negatiivisiin puoliin, kirja ei jää märehtimään niitä, vaan tuo asioita esille realistisesti. Ja tulevaisuuden kuvaaminen jättää positiivisen olon lukijalle. Tulevaisuuden tekijät, myös Internetin osalta, ovat koulussa. Heillä tulee olla näkemystä ja osaamista siihen, etteivät ainakaan pahimmat uhkakuvat toteudu.

Kirja on helppolukuinen ja hauska. Osa esimerkeistä sai ääneen nauramaan ja samalla tuottivat oivalluksia.

Kirja on kirjoitettu niin, että ennakkotietoja tietotekniikasta ei tarvita. Tietotekniikan ammattilaiselle se tuskin tarjoaa kovin paljoa uutta, mutta uskoisin, että lukiolaiselle, ehkä opettajallekin moni asia voi olla uusi. Tietoturvan näkökulmasta lukeminen on hyödyllistä kaikille. Kaiken tämän taustallahan on viime kädessä matematiikka.

Kirjoittaja