Matematiikan kouluopetuksen seminaari, nuorten etkot

Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry järjesti keskiviikkona 29.3. yhdessä Matemaattis-luonnontieteellisten alojen Akateemiset MAL ry:n kanssa matematiikan kouluopetukseen keskittyneen tapahtuman Nokia Areenan Paidia-salissa Tampereella. Teknologiayritys Vertex Systems tarjosi tapahtumalle paikan, Energiatollisuus ruokaa ja aktiviteetteja. Olin MAOL ry:n 2. varapuheenjohtajana mukana tapahtuman järjestelyissä.

Koska olen myös Ylöjärven Yhtenäiskoulun matemaattisten aineiden opettaja, tahdoin kutsua paikalle myös oppilaita. Saimmekin teknologiateollisuuden sponsoroimana varata tilausbussin, jolla oppilaani huristelivat kollegani Sara Viertolan ja rehtorin Satu Sepänniitty-Valkaman kanssa paikalle. Paikalla oppilaita odottivat Energiateollisuuden Henna Hirvonen, Juniversityn Laura Salkonen, pelitutkija Eetu Mallat, VR-lasien kanssa Mikko Seppänen sekä tiktokkaava matikanope Visa Saarinen. Aamupäivän ohjelma oli suunniteltu oppilaille, iltapäivä aikuisille. Aikataulut oli suunniteltu niin, että kierrämme kaikki pisteet kolmessa ryhmässä. Näin toimittiinkin.

Haastattelin seuraavana päivänä mukana olleita oppilaita. Tässä yhden oppilaani palaute suorana siteerauksena: ”Ensinnäkin tapahtuma oli hauska ja mielenkiintoinen. Laitteet olivat siistit, varsinkin VR lasit ja tietokonepelit. Ohjeistus oli selkeää ja meidät otettiin huomioon. Ruoka oli hyvää, parempaa kuin koulussa. Lisää tällaisia tapahtumia. Oppilaat viisastuvat! Toimintapisteillä ei varsinaisesti oppinut matematiikkaa, mutta matemaattista ajattelutapaa. Kutsukaa meidät uudestaan!” Toisen oppilaani mielestä: ”Pelipisteellä pääsi kiinni ongelmanratkaisuhommiin, vaikka alku olikin todella helppoa. Toisaalta niin se kuuluukin olla, että ideasta saa kiinni.” Tilaisuudessa tarjottu ruoka oli myös kaikkien vastanneiden mieleen. Reissua pidettiin hyvin suunniteltuna ja tuntui, että kaikki olivat innokkaasti mukana.

Tilaisuuden tarkoituksena oli auttaa oppilaita ymmärtämään, millaisia mielenkiintoisia maailmoja matematiikan ja luonnontieteiden ympärillä on. Ysiluokkalaiset tutustuivatkin innokkaasti Juniversityn mahdollisuuksiin ja osallistuivat energiateollisuuden järjestämään visaan, jota pidettiin mielenkiintoisena. Myös pelitestaus ja VR-lasien mahdollisuudet olivat kiinnostavia ja hauskoja. Päässälaskuhaaste ja tietokonepelit olivat erään oppilaani lemppareita.

Oppilaiden mielestä tapahtumasta sai hyviä vinkkejä tulevaisuutta varten. Innostus oppiaineita kohtaan lisääntyy, kun saa uutta näkökulmaa. Kaiken kaikkiaan oppilaani toivoivat lisää tällaisia tapahtumia. Opetussuunnitelmassakin sanotaan: ”Opetus ohjaa oppilaita ymmärtämään matematiikan hyödyllisyyden omassa elämässään ja laajemmin yhteiskunnassa.” Laaja-alaisen osaamisen näkökulmasta: ” Koulutyöhön sisältyy toimintamuotoja, joissa tarjoutuu tilaisuus oppia tuntemaan erilaisia ammatteja ja työaloja sekä yritystoimintaa.”

Nyt kun korona on vihdoinkin selätetty, tarjotaan oppilaille taas mahdollisuuksia nähdä ja kokea ympäröivää yhteiskuntaa itse kokien. Sellainen tunne minulle tuli, että hyödyn lisäksi se oli myös kivaa ja mielenkiintoista.

värikkäässä tietokoneluokassa neljä oppilasta tietokoneilla ja opettaja seuraa työskentelyä
Kuva1: Kuvassa Eetu Mallat ja ysiluokan oppilaita. Kuva: Tuula Havonen
katsomossa yläkoululaisia, etualalla tietokoneen kanssa Visa Saarinen sekä kaksi oppilasta seisomassa kasvot kohti häntä
Kuva 2: Kuvassa oppilaita Visa Saarisen päässälaskuhaasteen kimpussa. Kuva: Tuula Havonen

Seminaarin seuraava osa pidetään Raumalla 15.6., tervetuloa mukaan!

Dimensio-lehden artikkeli 5.10.2022 seminaarisarjan ensimmäisestä osasta: Uusi matemaattisten aineiden seminaarisarja alkaa


Vastaa Dimensio-lehden lukijakyselyyn 23.4.2023 mennessä ja voit voittaa kirjan Matematiikkaa huonoin piirroksin

Kirjoittaja