Ilmastonmuutoksen vaikutukset radiocesiumin kulkeutumiseen ydinlaskeumasta vesi- ja metsäympäristöön
Vuoden mittaisessa projektissa tutkimme radioaktiivisen isotoopin 137Cs pitoisuuden vaihtelua maa- ja vesiympäristössä. Yhdistimme meteorologisia ja hydrologisia havaintoja radioaktiivisuusdataan viideltä vuosikymmeneltä voidaksemme arvioida sääilmiöiden vaikutusta radiocesiumin esiintymiseen sisävesissä, maaperässä ja hirvenlihassa. Ilmastonmuutokseen liittyvät sademäärän kasvu ja lämpötilan nousu kiihdyttävät maaperän rapautumista sekä eroosiota. Nämä tekijät tulevat lisäämään 137Cs:n kulkeutumista eri ympäristöissä ja mahdollisesti biologista rikastumista. Työ jatkuu hiljattain päättyneen projektin jälkeenkin mallin validoinnin, data-analyysin syventämisen sekä artikkelin kirjoittamisen muodoissa.
Tausta
Cesiumin radioaktiivista isotooppia 137Cs eli ”radiocesiumia” on joutunut ympäristöön muun muassa Fukushiman sekä Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuksista vuosina 2011 ja 1986, vastaavasti, ja 1950–1970-luvuilla suoritetuista ilmakehän ydinpommikokeista. 137Cs on sekä gamma- että beetasäteilijä ja sen fysikaalinen puoliintumisaika on noin 30 vuotta. 137Cs:n kulkeutuminen ympäristössä on monimutkainen prosessi, johon vaikuttavat esimerkiksi meteorologiset, maantieteelliset, geokemialliset sekä fysikaaliset tekijät. Ihmisten kannalta kiinnostava kysymys on 137Cs:n kulkeutuminen ja rikastuminen ravintoketjuissa, joiden päätepisteenä on ihminen. Yhdenarvoisena kationina useimmiten esiintyessään 137Cs on kemiallisesti saman kaltainen kaliumin kanssa, hyvin liukoinen ja liikkuvainen. Joutuessaan ravinnon tai hengitysilman mukana eläinkunnan edustajan elimistöön 137Cs rikastuu pehmyt- ja lihaskudoksiin.
Helsingin ja Uppsalan yliopistojen sekä Ilmatieteen laitoksen yhteisprojektissa selvitettiin 137Cs:n pitoisuuden vuosittaista vaihtelua sekä maa- että vesiympäristössä. Erityisiksi tutkimuskohteiksi valikoituivat sienet, hirvenliha sekä vesi. Tutkimuksessa hyödynnettiin Suomessa ja Ruotsissa kerättyä monipuolista radioaktiivisuusdataa sekä hydrologisia ja meteorologisia havaintoja viideltä vuosikymmeneltä. On odotettavissa, että ilmastonmuutoksen edetessä tapahtuvat muutokset lämpötilassa, sademäärässä ja äärimmäisissä sääolosuhteissa vaikuttavat myös maa- ja kallioperän eroosioon ja siten myös 137Cs:n liikkuvuuteen sekä rikastumiseen ympäristössä. Tutkimuksessamme etsittiin mahdollisia poikkeavuuksia 137Cs:n pitoisuuksissa edellä mainituissa näytemateriaaleissa ja pyrittiin löytämään niille yhteys poikkeaviin sääolosuhteisiin tarkastelemalla meteorologista dataa edeltävältä ja vastaavalta ajankohdalta.
Radiocesium Kymijoen valuma-alueen vesistöissä
Kymijoen laajan valuma-alueen suurin järvi on Päijänne, josta toimitetaan juomavesi noin miljoonalle suomalaiselle, lähinnä pääkaupunkiseudulle. Päijänne sijaitsee Suomessa eniten radioaktiivista laskeumaa saaneella alueella Tshernobylin onnettomuuden jälkeisinä viikkoina. Tässä tutkimuksessa hyödynnettiin maanviljelyksessä tavallisemmin käytettyä SWAT+-mallia (Soil & Water Assessment Tool) maaperän eroosion ja valuman mallintamisessa. Malliin syötetyt tiedot olivat muun muassa sedimentaationopeus ja veden virtaustilavuus Kymijoen valuma-alueella, sekä 137Cs-pitoisuus sedimenteissä ja vedessä ajan funktiona.
Voisi olettaa, että 137Cs-pitoisuudessa näkyisi selkeä laskeva trendi, koska uutta radiocesiumia ei ole vapautunut ympäristöön merkittävissä määrin vuoden 2011 Fukushiman onnettomuuden jälkeen. Lisäksi 137Cs:n puoliintumisajan ollessa 30 vuotta, on Tshernobylistäkin vuonna 1986 kulkeutuneen 137Cs:n aktiivisuus jo kertaalleen puoliintunut. Kuvassa 1 nähdään 137Cs-laskeuma ajan funktiona neljässä havaintopisteessä Kymijoen valuma-alueella tai sen läheisyydessä. Laskevan 137Cs-pitoisuustrendin lisäksi nähdään Jyväskylän havaintosarjassa lievästi kohonnut 137Cs-pitoisuus vuosina 1994–1998 ja Kotkan havaintosarjassa vuonna 2007. Syytä näihin lieviin poikkeavuuksiin aktiivisuuspitoisuudessa ei tämän tutkimuksen aikana pystytty selvittämään. Vuoden kestänyt tiivistahtinen projekti osoitti mallinnuksen haasteet, koska erilaista hyödynnettävää dataa oli erittäin runsaasti ja sen karsiminen vei aikaa. Lopulta emme ehtineet toteuttaa tässä projektin pilottivaiheessa hydrologisten ulosvirtausten tarvitsemia SWAT+ mallin kalibrointia ja validointia. Seuraavaksi tullaankin jatkamaan SWAT+ mallin kehittämistä ja sen soveltamista 137Cs:n kulkeutumistutkimukseen kalibroimalla sekä validoimalla malli.

Radiocesiumin rikastuminen hirviin ruotsalaisessa metsäympäristössä
Gävle valikoitui ruotsalaisista kaupungeista erityiseen tarkasteluun, koska se sijaitsee maan eniten Tshernobyl-laskeumaa saaneella kaistaleella. Yhdistimme havaintodataa vuosittaisista sademääristä, lämpötiloista, 137Cs-laskeumasta ja 137Cs-pitoisuudesta sienissä sekä hirvenlihassa nähdäksemme sääolojen mahdollisen vaikutuksen hirven ruokavalioon ja elinympäristöön ja edelleen hirvenlihaan kertyneeseen radiocesiumin määrään. Tutkimme myös maaperän eroosion ja rapautumisen aiheuttamaa muutosta moreenimaan 137Cs-pitoisuudessa vertaamalla sitä muihin samassa maaperässä oleviin metalleihin. Otimme huomioon myös hirven erilaisen ruokavalion kesä- ja talviaikaan, sekä reviirin keskimääräisen laajuuden. Hirvi vaeltaa kesä- ja talviympäristön välillä, sääolojen ja ravintomieltymysten mukaisesti, ja tämä reviirin laajuus on hyvin yksilöllinen.
Vertailimme moreenin sisältämien cesiumin tapaisten liukoisten metallien pitoisuuksia zirkoniumin kaltaisten huonosti liukenevien metallien pitoisuuksia toisiinsa. Tällöin voitiin havaita 137Cs:n poistuminen moreenista eroosion ja rapautumisen myötä Gävlen ympäristön luoteisalueella (kuva 2). Toisaalla idässä ja etelässä voitiin todeta 137Csn kertyminen moreeniin. On todennäköistä, että ilmaston lämpeneminen kiihdyttää edelleen rapautumista ja eroosiota lisäten 137Cs:n uudelleen jakautumista Gävlen alueen maaperässä. Tällä on taas edelleen paikasta riippuen joko positiivinen tai negatiivinen vaikutus 137Cs:n kulkeutumiseen tietyn maa-alueen sieniin, kasveihin ja edelleen maaeläimiin.

Samalla tapaa kuin näkyi Kymijoen valuma-alueen vuositarkastelussa, niin myös maaympäristössä Gävlen seudulla nähdään jatkuvasti laskeva trendi radiocesiumin pitoisuudessa hirvenlihassa. Pitoisuusdataa voidaan tarkastella muun muassa jakamalla hirvenlihan 137Cs-pitoisuus saman alueen laskeuman 137Cs-pitoisuudella ja huomioimalla tässä Tshernobylin onnettomuudesta laskeutuneen 137Cs:n hajoaminen ajan myötä. Näin saadaan 137Cs:lle laskettua siirtokerroin eli hirvenliha/maaperä -suhde, joka on esitetty kuvassa 3. Hirven cesiumpitoisuudessa on kolme poikkeavaa vuotta, 1997, 2003 ja 2006, jolloin pitoisuudet sekä siirtokertoimet ovat tavallista korkeammat (kuva 3). Nämä poikkeavuudet eivät riipu hirven iästä ja samoille vuosille osuvat cesiumpitoisuuden kasvut nähdään myös samoilta alueilta kerättyjen metsäkauriiden lihassa. Mitään selkeitä säätilan trendejä ei löytynyt selittämään poikkeavia 137Cs-pitoisuuksia, vaikka vuosina 1996 ja 1997 nähdäänkin selkeä yhteys lumipeitteen paksuuden ja ns. pakkanen-suojasää-syklin (freeze-thaw cycle) välillä. Vuonna 1996 Gävlessä oli lumipeite paksumpi ja lämpötila matalampi kuin seuraavana vuonna, jolloin lumipeite oli ohuempi ja pakkanen-suojasää-sykli voimakkaampi ja useammin toistuva. Pakkasen ja suojasään vuorottelu osaltaan edesauttaa maaperän eroosiota sekä 137Cs:n kulkeutumista ympäristössä. Gävlen seudun hirvi- sekä säädatan analysointi jatkuu edelleen ja siitä tullaan julkaisemaan tieteellinen artikkeli lähiaikoina.

Ilmastonmuutoksen vaikutus radiocesiumin kiertokulkuun
Kahden eri tapaustutkimuksen, eli Kymijoen valuma-alueen sekä Gävlen metsäympäristön perusteella voimme todeta lyhyesti, että ilmastonmuutokseen liittyvät sääilmiöt sekä lämpötilan nousu tulevat lisäämään maaperän eroosiota ja rapautumista, mikä on omiaan vapauttamaan maaperään sitoutuneen radiocesiumin ja edistämään sen siirtymistä maa- ja vesiekosysteemeissä. 137Cs:n fysikaalinen puoliintumisaika on kuitenkin niinkin lyhyt, että isotooppi katoaa aivan itsestään vuosikymmenten kuluessa ympäristön kiertokulusta, mikäli sitä ei joudu ympäristöön lisää jostakin uudesta lähteestä. On kuitenkin hyvä muistaa, että radiocesiumin lisäksi ympäristössämme on lukuisia muita radioaktiivisia isotooppeja, jotka vastaavasti kulkeutuvat, kerääntyvät ja hajoavat fysikaalisesti omien yksilöllisten ominaisuuksiensa mukaisesti. Osa näistä radioaktiivisista isotoopeista on luonnollisia, kuten uraanista ja toriumista lähtöisin olevat luonnon hajoamissarjojen jäsenet, ja osa on ihmisen valmistamia, esimerkiksi uraania raskaammat alkuaineet, joita vapautui Tshernobylin räjähdyksessä. Ilmastonmuutos voi vaikuttaa kaikkien radioaktiivisten alkuaineiden kulkeutumiseen ja niiden määriin ympäristössä sekä eliöissä. Vaikutusten tarkempi selvittäminen vaatii runsaasti uutta tutkimustyötä.
Kirjallisuusviitteet
Abigail K. Barker, Vanda Jakabová, Emma Nilsson, Erik Andersson-Sundén, Cecilia Gustavsson, Mattias Lantz, Jussi Paatero, Susanna Salminen-Paatero. The impact of climate change on radiocesium mobility. Report 2024. https://urn.kb.se/resolve?urn=urn%3Anbn%3Ase%3Auu%3Adiva-540461
Vanda Jakabová, Emma Nilsson, Mattias Lantz, Erik Andersson-Sundén, Susanna Salminen-Paatero, Cecilia Gustavsson, Abigail K. Barker. Investigating the impact of climate change on radiocesium from moose in Västernorrland and Gävleborg counties, Sweden. Konferenssiesitys, Pohjoismainen Säteilysuojeluseura/Nordic Society for Radiation Protection NSFS, 5.-9.6.2023 Malmö, Ruotsi.
Susanna Salminen-Paatero1, Jussi Paatero2, Abigail K. Barker3, Vanda Jakabová3, Emma Nilsson3, Erik Andersson-Sundén3, Cecilia Gustavsson3 ja Mattias Lantz3
1 FT, Kemian osasto, Helsingin yliopisto
2 Ilmatieteen laitos
3 Uppsalan yliopisto