Kirjallisuutta: Suuret siirtymät

Vaclav Smil: Suuret siirtymät. Miten moderni maailma rakennettiin. Terra Cognita 2024, 467 s.

Tekijä on Tsekkoslovakiassa syntynyt, Kanadassa työuransa tehnyt maaantieteen emeritusprofessori. Hän on kirjoittanut viidettäkymmentä kirjaa muun muassa ympäristöongelmista, ihmiskunnan resurssien ja energian käytöstä, ruoantuotannosta sekä tekniikan historiasta. Niistä vain kuusi on suomennettu. Dimensiossa on näistä esitelty Kasvu 2022 ja Luvut eivät valehtele 2024.

Tässä teoksessa hän jatkaa koko maapalloa syleilevää järkälemäisten teostensa linjaa. Kirja on kokonaisesitys siitä, miten moderni maailma on syntynyt, miten se toimii ja millaista siinä on elää. Kertomisensa ja ennusteensa hän perustaa satoihin tutkimuksiin. Niistä hän on poiminut tuhansia yksityiskohtia, mutta esittää myös suorasanaista lähdekritiikkiä. Siksi kirja kannattaa lukea myös hakeakseen pohjaa sille, mihin kannattaa uskoa ja mihin ei.

Maailman tilaa tekijä tarkastelee väestönmuutosten, ravinnon, energian, kansantalouden ja ympäristön näkökulmista ihmiskunnan esihistoriallisista alkuajoista nykyisyyden kautta tulevaisuuden ennusteisiin. Esitys rakentuu suurien kehityslinjojen seuraamisen varaan, siitä kirjan nimikin. Tarkastelu on sekä laadullista että määrällistä. Usein se sukeltaa syvälle konkreettisiin yksityiskohtiin, esimerkiksi miten lihan syönti oli kielletty Japanissa tuhannen vuoden ajan, miten imeväiskuolleisuus on vähentynyt, millainen yhteys on hiilihydraattien syönnin ja kuolevuuden välillä, miksi lentokoneet ja suuret laivat käyttävät edelleen fossiilisia polttoaineita, miten teollisuuden rakenne on muuttunut viimeisten kahden sadan vuoden aikana ja millä voidaan perustella sitä, että nykyistä maailmankauttamme on oikeutettua nimittää antroposeeniksi (ihmiskunnan aikakausi).

Ei Smil vältä pieniä ja teknisiäkään yksityiskohtia. Kirjassa mainitaan muun muassa Tienanmenin verilöyly 1989, Voltan pari, polyeteenisaaste, älypuhelimen keskimääräinen käyttöikä, kymmeniä tuhansia merikontteja yhdellä kerralla kuljettamaan pystyvät laivat sekä valohengitys kasvien energiantuotannossa. Nykyajan hämmästyttävimpänä piirteenä kirjoittaja pitää sitä, että ”ihmisen olemassaolon perusasiat eli ruoan ja energian tarjonnan ja talouden kokonaistuotannon kasvunopeudet ovat olleet nopeampia kuin globaalin väkiluvun kasvunopeus – – merkitsevällä erolla, mikä on johtanut huomattaviin parannuksiin henkilöä kohden”, vaikka siis täysin päinvastaistakin tulevaisuutta on usein ennusteltu.

Tämä kirja on kirjoitettu juuri sinulle, joka haluat ymmärtää maailmaamme; erityisesti opettajalle, jonka on ymmärrettävä oppilaidensakin puolesta asioita laajemmin kuin oppiainesidonnaiset oppikirjat mahdolliseksi tekevät. Suuri sivumäärä ja lukemattomat yksityiskohdat tekevät kirjasta ehkä raskaslukuisen, mutta toisaalta juuri monen monet konkreettiset esimerkit tekevät kirjan lukemisesta mielenkiintoista ja auttavat pysähtymään ajattelemaan kesken lukemisen. Yksityiskohtainen asiahakemisto auttaa palaamaan asioihin myöhemminkin. Se tekee mahdolliseksi kirjan käytön myös hakuteoksena. Käsittäähän se 31 sivua ja lähes 2500 hakusanaa. Sen avulla löydät mielenkiintoisia ja todellisuuspohjaisia yksityiskohtia opetukseesi ja myös koetehtävien aiheiksi. Perusteellisuutta osoittaa myös se, että lähdeluettelossa on mainittu lähes 900 kirjaa tai artikkelia.

Kirjoittaja