Klassiset matemaattiset temput, osa 8: Pianotemppu
Pienestä korttipakasta siirtyy pelikortti näkymättömänä toisen pakkaan, tehden parillisesta pakasta parittoman pakan. Kaikki tämä tapahtuu katsojan silmien alla.
Pianotempussa katsojaa huijataan kuvittelemaan parillisia ja parittomia asioita erheellisellä tavalla. Parittomat asiat muuttuvat katsojan mielessä parillisiksi ja päinvastoin. Katsojan harhautus perustuu siihen, mitä taikuri sanoo ja tekee. Tämä ei ole matematiikkaa, mutta tämä on hyvä johdatus ja muistutus siitä, mitä parillisuus tarkoittaa ja miten taikurin (ulkopuolisen) väitteisiin ei pidä hurahtaa.
Lähdetään liikkeelle. Tarvitse korttipakan. Katsoja saa sekoittaa pakan, mutta sekoittamisella ei ole merkitystä. Tämän tempun voit tehdä jopa UNO-korteilla.
Pyydä katsojaa pitämään käsiä pöydällä, kuten hän soittaisi pianoa.
Ota korttipakasta kaksi korttia. Näytä ne selkeästi yleisölle ja sano pari. Tehosta sanomisiasi napsuttelemalla kortteja yhteen (Alla olevan kuvasarjan vasemmanpuoleinen kuva).
Laita nämä kaksi korttia yhteen ja laita ne korttiparina katsojan käden sormien väliin (Keskimmäinen kuva).
Ota seuraavat kaksi korttia pakasta ja näytä ne samalla tavalla katsojille. Muista todeta pari ja laita nämä kaksi seuraavaan sormiväliin.
Täytä samalla tavalla seitsemän sormiväliä. Muista joka kerta esitellä kaksi korttia selkeästi ja sano joka kerta ”pari”. Etene rauhallisesti. Tämä vaihe luo perustan sille, että kaksi korttia tarkoittaa aina paria, parillista määrää, joten muista joka kerta sanoa ”pari”, kun pidät kahta korttia kädessäsi ja viet kortit katsojan sormien väliin. Seitsemän parin ja sormivälin jälkeen ota pakasta vielä yksi kortti ja esittele se sanomalla ”yksi pariton kortti”. Laita tämä viimeinen, pariton kortti viimeiseen sormiväliin. Oikeanpuoleisessa kuvassa on kaikki seitsemän paria paikallaan ja kahdeksannetta ”paritonta” korttia laitetaan paikalleen.
Tempun ensimmäinen vaihe on ohitse. Nojaudu taaksepäin, hengitä syvään ja ihaile aikaansaannostasi. Sitten työ jatkuu.
Ota kortteja katsojan sormien välistä kortteja pois, taas kaksi korttia kerrallaan. Naputa kortteja yhteen. Totea ääneen ”pari” (Alla olevista kuvista vasemmanpuoleinen).
Laske nämä kaksi korttia pöydälle rinnakkain omiin paikkoihin (Alaa olevista kuvista oikeinpuoleinen). Näistä kahden kortin päälle lähdetään rakentamaan kahta korttipinoa.
Jostain syystä katsojat eivät näe tässä mitään ihmeellistä: sanot ”parit” ja samalla laitat kortit erilleen toisistaan!
Nyt jatkat samalla tavalla vielä kuuden korttiparin kanssa. Otat korttiparin katsojan sormista, naputat kortteja yhteen ja toteat, että ”parit”. Viet samassa kortit jo rakentuviin pinoihin (Alla olevista kuvista vasemmanpuoleinen).
Lopuksi katsojalla on yksi pariton kortti kädessään. Ota se itsellesi, vie korttipinojen yläpuolelle ja kysy katsojalta, kumman parillisen pinon päälle tämä pariton kortti laitetaan (Alla olevista kuvista oikeanpuoleinen).
Kun kortti on katsojan valitsemassa pakassa, sano, että tulet taikomaan laittamasi parittoman kortin tuohon toiseen, parilliseen pakkaan.
Taikomisen teet omalla tyylilläsi.
Voit vaikka napsauttaa vuoroon sormiasi pakkojen päällä ja sanoa, että ”kortti taikoutui tuosta pakasta tähän pakkaan”.
Voit leikkiä pantomiimia ja olet siirtävinäsi kortin pakasta toiseen.
Vakuuttavammin kortin siirto toimii niin, että painat kämmenesi sitä pakkaa vasten, jossa pariton kortti on. Nostat varovasti kätesi ylös ja käännät kämmenen ylöspäin. Katsot kämmeneesi ja toteat, että ”kun kortit muuttuvat näkymättömäksi, ne putoavat herkästi”. Viet kätesi toisen pakan (sen parillisen) päälle, käännät kämmenesi alaspäin ja painat kätesi parillisen pinon päälle. Nosta kätesi pois ja totea, että ”pariton kortti on tässä pinossa”.
Tässä vaiheessa voit taas nojautua taaksepäin ja sanoa katsojille: ”Te ette taida uskoa, että kortti siirtyi. Meidän pitää siis katsoa, mitä tapahtui.”
Ota pino, johon yksinäinen pariton kortti taiottiin pois. Sano, että kun tästä otettiin pois pariton kortti, tämän tulisi olla parillinen pakka. Ota pinosta kaksi korttia kerrallaan ja laita ne pöydälle. Jaa samalla tavalla kädessäsi olevat kortit samaan korttipinoon pöydälle. Sano joka kerta, että parit”. Älä laske kortteja, ainoastaan jaa ne pareina ja toista aina, että parit. Korttien jakaminen käsipinosta kaksi kerrallaan pöytäpinoon on kesken alla olevien kuvien vasemmassa kuvassa.
Siirry esittelemään toista pakkaa. Ota taas kortteja kaksi kerrallaan ja totea joka kerta, että ”pari”. Laita esittelemäsi kortit samaan pinoon, johon pudotit äsken esittelemäsi kortit. Lopulta käteesi jää vain yksi ”pariton” kortti todistaen, että ”pariton” kortti on siirtynyt pakasta toiseen. Toteat, että tässä toisessa pinossa oli sinne taiottu pariton kortti! Lopetustilanne näkyy alla olevissa kuvissa vasemmanpuoleisessa.
Tempun selityksiä
Tempun idea, salaisuus, paljastuikin jo yllä olevasta. tarkennan kuitenkin vielä muutaman asian.
Kun kortteja otetaan pois sormien välistä ja vaikka ne esitellään sanomalla ”parit”, ne jaetaan eri pinoihin! Jostain syystä tämä jää katsojilta huomiotta. Koska parillisia kortteja on seitsemän, molempiin pinoihin tulee seitsemän korttia, siis pariton määrä. Niinpä parittoman kortin laittaminen jompaankumpaan pinoon tekeekin juuri siitä pinosta ”parillisen”, koska kortteja on siinä pinossa nyt kahdeksan.
Tempussa huijataan ihmisen mieltä puhumalla parillisista korteista vielä silloinkin, kun kortteja jaetaan kahteen eri pinoon, joihin lopulta menee kumpaankin pariton määrä kortteja.
Luokassa
Temppu sopii parhaiten piristykseksi matematiikan tunnille tai matematiikkakerhoon.
Temppua voidaan harjoitella pienryhmissä tai pareina. Harjoittelu tarjoaa enemmän esiintymistaitoa, kuin matematiikkaa; oppilaiden kun ei tarvitse tempussa erityisemmin laskea mitään. Toisaalta tämä kyllä opettaa ymmärtämään, että milloin jokin oikeasti on lukuina parillinen ja milloin taas ei sittenkään.
Historiaa
Pianotemppu on julkaistu ensimmäisen kerran Ellis Stanyonin Stanyon’s Magic -nimisessä taikurilehdessä elokuussa vuonna 1902 sarjassa Orginal Lessons in Magic nimellä “The Piano Card Trick”. Stanyon ei mainitse tempun keksijää tai lähdettä. On syytä olettaa, että temppu ei ole Stanyonin oma keksintö. Tuon jälkeen The Piano Trick on julkaistu useissa taikurikirjoissa ja taikurilehdissä eri versioina. Steve Beam kertoo kattavasti tempun historiasta vuonna 2015 ilmestyneessään kirjassaan Semi-Automatic Card Tricks, Vol IX, Jj moittii joitakin Piano Trick -tempun tunnettuja versioita liian pitkälle menneestä tuotekehityksestä: alkuperäinen idea ”siirtää” yksi kortti pakasta toiseen on joissakin kehitelmissä hukkunut kokonaan. Muutoinkin nämä jalostetut versiot palvelevat enemmänkin taikureita, kuin Dimensio-lehden vakiolukijoita. Steve Beam esittelee samaisessa kirjassaan tempun historian lisäksi viisi uutta versiota alkuperäisestä. Beam on ideoinut kolme uutuutta, muista kahdesta vastaavat Mahdi Gilbert ja R. Paul Wilson.
Michael Weber julkaisi kirjassaan Life Savers (1991) tempun ”Thoughts of Tom Jacobsen”, jonka idea ja salaisuus on peräisin The Piano Card Trickistä, mutta joka tehdään erivärisillä sukilla. Tiedän Weberin sen verran hyvin, että en edes lähde pyytämään lupaa tempun julkaisuun. Mutta jos sisäistit The Piano Card Trickin, saatat pystyä rakentamaan oman versiosi sukilla, tai joillain muilla esineillä tuosta klassikosta. Olen kiinnostunut näkemään tai edes lukemaan sinun versiosi!
Kirjoittaja
Martti Sirén on hämeenlinnalainen taikuri, matemaagikko, tietokirjailija, kouluttaja, taikuuden historian penkoja ja tarinankertoja, joskus myös 1900-luvun alusta lähtöisin olevien tarinoiden kertoja.
Edellinen klassinen temppu: Kellotaulutemppu 28.5.2024
Tilaa Dimension uutiskirje – saat sähköpostiisi aina kuunvaihteessa koosteen tuoreimmista artikkeleista