Matematiikkataikurit osa 2: Martin Gardner
Martin Gardner (21. lokakuuta 1914 – 22. toukokuuta 2010) oli amerikkalainen kirjailija ja kolumnisti, kansantajuisen matematiikan ja tieteen kirjoittaja, tieteen puolestapuhuja, sekä taikatemppujen ja pulmatehtävien ystävä. Hän kirjoitti yli sata kirjaa ja useita satoja lehtiartikkeleita.
Nuoruus
Martin Gardner syntyi 21. lokakuuta Tulsassa, Oklahomassa. Hänen isänsä oli öljygeologi, ja hänen äitinsä oli opettaja. Martinin kiinnostus matematiikkaan alkoi lapsena pulmatehtävistä, kun hän sai Sam Loydin Cyclopedia of 5000 Puzzles, Tricks and Conundrums -kirjan.
Gardner opiskeli Chicagon yliopistossa historiaa, kirjallisuutta ja luonnontieteitä, ja hän suoritti kandidaatin tutkinnon filosofiasta vuonna 1936. Toisessa maailmansodassa hän palveli Yhdysvaltain laivastossa Atlantilla hävittäjäaluksella USS Pope. Sodan jälkeen Gardner palasi vuodeksi Chicagon yliopistoon, mutta hän ei tenttinyt jatkotutkintoa.
Matemaattisia pelejä
1940-luvun lopulla Gardner muutti New Yorkiin. Hän pääsi töihin Humpty Dumpty -lehteen ja elättikin perheensä kirjoittamalla kahdeksan vuoden ajan tarinoita siihen ja muihin lastenlehtiin. Hänen paperin taittelunsa (hexaflexagon) Humpty Dumptyssä päätyi Scientific American -lehteen joulukuussa 1956. Valtaisan suosion saanut juttu herätti lehden tekijät kysymään Gardnerilta, voisiko hän ryhtyä toimittamaan vakiopalstaa. Ensimmäinen Mathematical Games palsta ilmestyi Scientific American -lehden tammikuun numerossa vuonna 1957 ja siitä eteenpäin jokaisen kuukauden lehdessä aina joulukuuhun 1980 saakka. Vuonna 1981 Mathematical Games julkaistiin joka toinen kuukausi, eli kuusi kertaa ja vuonna 1983 vielä kolme kertaa.
Gardnerin kolumnit koottiin kirjoiksi. Ensimmäinen ilmestyi jo vuonna 1959 nimellä Scientific American Book of Puzzles & Games. Myöhemmissä painoksissa kirjan nimeksi vakiintui Hexaflexagons and other Mathematical Diversions. Kirjassa on Gardnerin ensimmäiset kuusitoista Scientific American lehteen kirjoittamaa Mathematical Games -juttua. Kirja menestyi, ja niinpä Gardnerin artikkeleita kokoavia niteitä tehtiin lisää, lopulta viisitoista kokoelmateosta Scientific Americanin Gardnerin kirjoituksista. Kirjoihin ei ainoastaan koottu lehden artikkeleita. Gardner korjaili ja lisäili kirjoihinsa kiintoisammat saamansa lukijapalautteet.
Gardnerin Mathematical Games -jutut ovat viihteellistä matematiikka (mathematical diversions). Gardner etsi kiintoisia matemaattisia ilmiöitä ja löysi pimentoon jääneitä juttuja, ja kirjoitti niistä kansantajuisesti lehden lukijoille. Gardnerin artikkelit kertovat muun muassa Fibonacci-luvusta, Pascalin kolmiosta, Möbiuksen nauhoista, äärettömistä luvuista, paradokseista, pulmatehtävistä, Nim-peleistä, topologiasta, pelikorttien sekoittamisesta, mahdottomilta tuntuvista todennäköisyyksistä, peliteorioista, numerologiahuijauksista, Sam Loydin pulmatehtävistä, Lewis Carrollin peleistä ja pulmista, elämästä neljännessä ulottuvuudessa, shakkilautapulmista, dominonappuloista, Fermatin viimeisestä teoriasta, nontransitiivisista nopista, täydellisistä taikaneliöistä, Eleulis-korttipelistä ja jopa Escherin taiteesta. Lähes kolmessasadassa artikkelissa lukija viedään hyvin monenlaisten matemaattisten ilmiöiden äärelle.
Matemaatikot, fyysikot taikurit ja ihan tavalliset ihmiset odottivat Gardnerin kirjoituksia. Aikana, jolloin Internet ei yhdistänyt tutkijoita, Martin Gardnerin kirjoitukset yhdistivät, ja synnyttivät tieteellisiä yhteistyöprojekteja ja verkostoja, jotka taasen toivat Gardnerille uutta materiaalia kirjoituksiinsa.
Huomionosoituksia
Gardnerin matematiikkakirjoitukset on huomattu myös virallisesti. Eräänlainen huomionosoitus tuli myös Scientific American -lehdeltä. Vuonna 1977 Gardnerin Mathematic Games siirtyi alkamaan lehden ensimmäiseltä sivulta. Mutta Gardner sai virallisempiakin palkintoja. Hänelle on myönnetty muun muassa Leroy P. Steele -palkinto lukuisista matematiikkaa käsittelevistä kirjoista ja artikkeleista (1987), American Mathematical Societyn vuosittain jakama JPBM (Joint Policy Board for Mathematics) palkinto (1994) matematiikan ideoiden ja tiedon jakamisesta ihmisille, jotka eivät ole matemaatikkoja sekä Mathematical Association of Americanin myöntämä Trevor Evans -palkinto, joka myönnetään edellisen vuoden aikana Math Horizons -lehdessä julkaistusta poikkeuksellisen hyvästä yliopisto-opiskelijoille suunnatusta artikkelista (1998). Vielä yksi kunnianosoitus: Edward G L Bowellin vuonna 1980 löytämälle asteroidille 2587 OH annettiin numerosarjan lisäksi nimeksi Gardner.
Ja kaiken tuon edellä mainitun teki henkilö, joka ei lukion jälkeen opiskellut matematiikkaa eikä suorittanut ensimmäistäkään matematiikan kurssia!
Tänään Internetin ja antikvariaattien ansiosta kaikki viisitoista kirjaa on mahdollista ostaa käytettynä. Kirjojen hinta on edullinen, mutta USA:ta asti ostettuna mutta postimaksu ja mahdollinen tullimaksu saattavat yllättää.
Koonnelmia
Martin Gardnerin Mathematic Games kirjoituksista on tehty ainakin kolme Parhaat Tarinat -kokoelmaa. Yli 700-sivuiseen The Colossal Book on Mathematics (2001) Martin Gardner on kerännyt viisikymmentä parasta Scientific American lehteen kirjoittamaansa tarinaa.
Lähes 500-sivuiseen The Collosal Book of Short Puzzles and Problems (2006) kirjaan on koottu nimensä mukaisesti Scientific American-lehdessä julkaistuja pulmatehtäviä. Teoksen on koonnut Dana Richards. Kirjan lopussa on vielä kaksitoista pulmaa, jotka Gardner on löytänyt sen jälkeen, kun hän lopetti Mathematic Games -tarinoiden kirjoittamisen.
Näitä aiemmin Gardner teki vuonna 1994 pulmatehtäväkoosteen Dover-kustantamolle. Kirjan nimeksi tuli My Best Mathematical and Logic Puzzles. Hän valitsi kirjaan Scientific American -lehden Mathematical Games-palstan varhaisempia pulmia sekä Games-lehteen vuonna 1978 kirjoittamansa ongelmat.
Skeptikko
Martin Gardnerin ensimmäinen kirja, In the Name of Science: An Entertaining Survey of the High Priests and Cultists of Science, Past and Present, julkaistiin vuonna 1952. Kirja oli Gardnerin laajempi versio Antioch Review -lehteen kirjoittamastaan jutusta The Hermit Scientist. Tämä oli Gardnerin ensimmäinen juttu huuhaa-tiedettä vastaan. Kirjassa kerrotaan kriittisesti muun muassa taikavarvuista, homeopatiasta ja astrologiasta. Myöhemmin Gardner julkaisi useita kirjoja pseudotieteestä. Hän toimitti Skeptical Inquirer -lehteen Notes of a Fringe Watcher -nimistä palstaa vuodeta 1987 aina vuoteen 2010. Gardner oli perustamassa vuonna 1976 James Randin, Paul Kurtzin ja Carl Saganin kanssa Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal -järjestöä, joka nykyään toimii nimellä Committee for Skeptical Inquiry.
Taikuri
Martin Gardnerin ensimmäinen taikatemppu julkaistiin The Sphinx -taikurilehden toukokuun numerossa vuonna 1930 ja on nimeltään New Color Divination. Gardner on tuolloin ollut 15-vuotias. The Sphinx -lehti julkaisi samaisena vuonna yhteensä kuusi Gardnerin taikatemppua. Gardnerin viimeinen temppu julkaistiin Word Ways -lehden toukokuun numerossa 2010. Sen nimeksi sopi lehden nimi Word Ways. Tuohon väliin mahtuu 70 vuotta ja satoja taikatemppuja.
Kirjoittaessaan juttuja lastenlehtiin, Gardner teki myös muutaman taikurikirjasen (Match-ic 1936, After the Dessert 1941, Cut The Cards 1942 ja Over the Coffee Cups 1949) täynnä lähitaikuutta. Myöhemmin Gardner kokosi näiden vihkosten parhaimmat Martin Gardner’s Table Magic nimiseksi kirjaksi (Dover 1998).
Temppuja tavallisilla esineillä
Martin Gardner julkaisi Hugard’s Magic Monthly -taikurilehden vuoden 1951 maaliskuun numerosta aina huhtikuun 1958 saakka taikatemppuja, joita saattoi tehdä tavallisilla jokapäiväisillä esineillä ilman suuria valmisteluita: Encyclopedia of Impromptu Tricks. Tietosanakirjan mukaisesti temput julkaistiin aakkosjärjestyksessä. A-kirjamen kohdalta löytyy sanat Apple ja Arms. Pelkästään setelistä (Bills) löytyy 52 temppua tai ideaa. Aakkosten loppupäässä on sana Zippers (vetoketjut).
Myöhemmin lehden artikkelit koottiin kirjaksi. Tosin kirjaa saatiin odottaa vuoteen 1978 saakka. Yli 500-sivuinen, kovakantinen kirja Encyclopedia of Impromptu Magic julkaistiin vuonna 1978. Kirja on nostettu yhdeksi taikurikirjojen perusteokseksi, kaikkien taikureiden pakolliseksi lähdeteokseksi. Useammasta painoksesta huolimatta kirja on ollut vuosia loppuunmyyty.
2000-luvun puolella Miracle Factoryn omistaja Todd Karr lähti tekemään uutta painosta Encyclopedia of Impromptu Magic -kirjasta. Kirjan nimeksi annettiin alkuperäistä tiivistäen Impromptu. Kirjan ennakkotilauksia otettiin vastaan vuodesta 2006 lähtien. Kirjan ilmestyminen viivästyi – ja reilusti. Se ilmestyi lopulta vuonna 2015, isona ja upeana painoksena, mutta siitä jäi puuttumaan paljon asioita, joita ennakkoon mainostettiin.
Matemaattista taikuutta
Vuonna 1956 Martin Gardner julkaisi Mathematics, Magic and Mystery nimisen kirjan. Otsikko kertoo sisällön. Kirjassa on matemaattisia taikatemppuja ja matemaattisia ihmeellisyyksiä. Pienestä koostaan huolimatta kirja on vuosien varrella noussut alansa perusteokseksi ja on se Raamattu, jonka matemaattisista taikatempuista pitävät yleensä ensimmäisenä mainitsevat, jos alan kirjoista juttua tulee. Fyysiseltä kooltaan kirja on A5- sivukokoinen ja siinä on 174 sivua ja se on tupattu täyteen klassisia matemaattisia taikatemppuja. Tämän päivän lukijalle kirja näyttäytyy vaatimattomana: paljon tekstiä, vähän pieniä suttuisia mustavalkoisia piirroskuvia. Jos tämä kirja tehtäisiin tänään uusiksi, sen sivumäärä tuplaantuisi pelkästään parempien kuvien vuoksi.
Lisää taikuutta ja matematiikkaa
Valtaisasta tuotannosta huolimatta Gardnerilta on ilmestynyt vain muutamia taikatemppukirjoja. Sitä ahkerammin hän on julkaissut temppujaan taikurilehdissä. Vuonna 1993 Kaufman & Greenberg kokosi yli 400-sivuisen kirjan, johon on koottu kaikki taikurilehdissä julkaistut temput, pois lukien Hugard’s Magic Montly -lehden Impromptu-sarja, ja Scientific American -lehteen kirjoitetut temput, joita ei ollut tietenkään mielekästä uudelleen koota tähän kirjaan. Kirja sai nimen Martin Gardner Presents. Kirjassa on muun muassa Cut The Cards -vihkonen kokonaisuudessaan, monien ostotemppujen kuvat ja selitykset, Stephen Minchin lyhyt juttu Gardnerin korttitaikuudesta ja yli 350 taikatemppua, joita on kerätty Geniin, Magic Magazinen, Ibidemin, The Jinxin, The Linking Ringin, Conjurors Magazinen, Swamin, The Sphinxin, The Phoenixin ja Pentagrammin sivuilta. Mukana on paljon matematiikkaan perustuvia taikatemppuja.
Luonnontieteellistä taikuutta on koottu kahteen kirjaan. Science Puzzlers on vuodelta 1957. Vuonna 1981 kirja sai Dover-kustantamossa nimekseen Entertaining Science Experiments with Everyday Objects, joka kertookin sisällöstä kaiken oleellisen. Molemmissa kirjan painoksissa on nimieroavaisuudesta huolimatta sama sisältö: fysikaalisia ja luonnontieteellisiä ilmiöitä on valjastettu taikuuden maailmaan 125 sivun ja 100 tempun verran.
Martin Gardner’s Science Magic on myös Dover-kustantamon kirja vuodelta 2011 ja jatkaa tuon äsken mainitun viitottamalla tiellä. Nämä temput on alun perin julkaistu 90-luvulla MAGIC-lehdessä Martin Gardner’s Corner -nimisellä palstalla. Temput ovat siirtyneet kirjaan sellaisenaan, teksteineen ja kuvineen. Kirjassa on 96 sivua. Temppuja on mahtunut näille sivulle 80.
Tuotantoa suomeksi
Martin Gardnerilta on julkaistu suomeksi kaksi kirjaa.
Älyniekka: Jokamiehen ongelmakirja (1965, 1966 ja 1970) on Pertti Jotunin suomentama kokoelma kahdesta ensimmäisestä Martin Gardnerin Mathematic Games -kirjasta. Vuoden 1970 painoksessa Kari J. Pekkasen toimittamana lisäyksenä 150 pientä ongelmaa.
Ongelmatarinoita (2003). Kirjan kannessa on Michelangelo Merisi Da Caravaggion Korttihuijarit-maalaus vuodelta 1594, mutta kirjan tarinat ovat tulevaisuudesta, kokoelma Gardnerin sci-fi-kertomuksia, jotka ovat samalla pulmatehtäviä.
Löydät Wikipediasta ja monista nettikirjakaupoista tiedon Terra Cognitan julkaisemasta Gardnerin Matemaattisia huvituksia -nimisestä kirjasta. Kirja ei kuitenkaan koskaan valmistunut, mutta kun sitä ehdittiin mainostaa ennakolta, niin tieto kirjan olemassaolosta on jäänyt elämään omaa elämäänsä.
Kirjojen saatavuus tänään
Kaikki tässä mainitut tiedot olivat totta syyskuussa 2024, tätä tarinaa kirjoittaessani.
Mathematics, Magic and Mystery
Mental Magic: Surefire Tricks to Amaze Your Friends
Entertainin Science Experiments with Everyday Objects
My Best Mathematical and Logic Puzzles,
Martin Gardner’s Science Magic
Yllä olevat viisi kirjaa ovat Dover-kustantamon niin kutsuttuja nidottuja, pehmeäkantisia teoksia. Dover ottaa uusintapainoksia kaikista niistä kirjoista, joilla on koko ajan tasainen menekki. Googlattamalla löydät useita kauppoja, myös Suomessa toimivia, joista kirjan itselleen voi erittäin edullisesti ostaa.
Martin Gardner Presents
Kirja on ollut jo pitkään loppuunmyyty. Käytetyn Martin Gardner Presents -kirjan saa Collected Magic Books sivustosta hintaan 160 puntaa. Abebooks myy kirjaa käytettynä (used) hintahaarukassa 194,23-512,69 dollaria ja uutena (new) hintahaarukassa 599,05-605,95 dollaria.
Encyclopedia of Impromptu Magic
Alkuperäinen vuoden 1978 ja sen useat lisäpainokset ovat loppuunmyytyjä, mutta kirjan voi ostaa käytettynä. Amazonin ja Abebooksin hinnat lähtevät parista sadasta dollarista ja kalliimmat yksilöt maksavat jopa yli 500 dollaria.
Impromptu
Uusin versio kirjasta on edelleen myynnissä Miracle Factoryn nettisivuilla hintaan 150 dollaria. Hintaan tulee lisäksi postimaksu (kirja painaa lähes kolme kiloa) ja tullimaksu.
Älyniekka: Jokamiehen ongelmakirja
Ongelmatarinoita
Molempia suomen kielisiä kirjoja saa antikvariaateista noin 10 euron hintaan. Ongelmatarinoista-kirjaa saa useista kaupoista uutena 30 euron hintaisena.
Kirjoittaja
Martti Sirén on hämeenlinnalainen taikuri, matemaagikko, tietokirjailija, kouluttaja, taikuuden historian penkoja ja tarinoiden kertoja, joskus myös tieteestä kansantajuisesti kirjoittavien henkilöiden tarinoiden kertoja.
Edellinen taikuriartikkeli: Matematiikkataikurit osa 1: Salaisuus nimeltä Karl Fulves (28.3.2024)
Tutustu myös Dimension edelliseen artikkeliin Martin Gardnerista: Martin Gardner, metkan matematiikan mestari (27.12.2021)
Tilaa Dimension uutiskirje – saat sähköpostiisi aina kuunvaihteessa koosteen tuoreimmista artikkeleista