Minne menet, 90-vuotias MAOL?
MAOL-toiminnalla on yhtä pitkä historia kuin Suomen itsenäisyydellä. Ensimmäinen paikallinen kerho perustettiin Viipurissa 1917 lähinnä virkistykseksi, mutta se antoi samalla mahdollisuuden pohtia matematiikan ylioppilastehtävien arvostelua, jota haluttiin yhtenäistää. Monet alkuperäisestä Viipurin kerhon kuusikosta saivat myöhemmin työtehtäviä Helsingistä, jolloin kouluneuvos Niilo Kallion innoittamana perustettiin Helsingin matematiikan ja fysiikan opettajien kerho vuonna 1927. Idea valtakunnallisen liiton perustamisesta tuli vuonna 1932 Helsingissä pidettyjen matematiikan ja fysiikan opettajien päivillä. Ehdotuksen liiton perustamiseksi teki lehtori Heikki Wegelius Seinäjoelta. Päätöstä ei vielä silloin saatu aikaiseksi, mutta vuonna 1935 Helsingin kerhon kerhomestari Bruno Malmio elvytti idean liiton perustamisesta. Ennakkokyselyjen perusteella Helsingin kerho järjesti liiton perustavan kokouksen 3.6.1935 ja tilaisuuteen saapuneet yli 200 opettajaa hyväksyivät toimikunnan sääntöehdotuksen, jolloin perustettiin Suomen Matematiikan ja fysiikan opettajien liitto. Tällöin liitolle valittiin kuusijäseninen hallitus ja liiton puheenjohtajaksi valittiin Bruno Malmio.
Tänä vuonna tuosta perustavasta kokouksesta tulee kuluneeksi 90 vuotta ja on aika juhlia MAOL ry:tä. Vuonna 1959 pidetyssä vuosikokouksessa liitto vaihtoi nimensä, ja uudeksi ja nykyiseksi nimeksi tuli Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry. Vuonna 1985 tehtiin organisaatiouudistus, jossa henkilöjäsenten sijasta jäseniksi tulivat rekisteröidyt matemaattisten aineiden opettajien yhdistykset eli paikalliskerhot, josta on tullut vakiintunut toimintapa nykymuotoiselle kerhotoiminalle. Paikalliskerhot esittävät ehdokkaita liiton hallitukseen liittokokouksessa, jotka valitaan kaksi- tai kolmivuotiskaudeksi kerrallaan. Varsinainen MAOL ry:n toiminta tapahtuu hallituksen jäsenten vetämissä toimikunnissa, jotka ovat matalan kynnyksen toimintaa ja avoinna kaikille MAOL ry:n jäsenille. Esimerkiksi MAOLin koulutukset ja kilpailut järjestetään näiden toimikuntien kautta. Nyt uuden vuoden kynnyksellä kannattaakin juuri sinun valita toimikunta oman kiinnostuksen mukaan, koska MAOL ryn toiminta on jäsenistönsä näköistä ja juuri sinulla on mahdollisuus tulla mukaan MAOLin toimintaan.
Paikalliskerhot ovat MAOL ry:n toiminnan kulmakivi ja kun Suomeen tuli peruskoulu vuonna 1972, myös MAOL-kerhotoiminta koettiin silloin tärkeäksi ja MAOL ry:n jäsenmäärä kasvoi voimakkaasti. 1980- ja 1990-luvut olivat MAOL ry:n toiminnassa jonkinlaista kulta-aikaa, jolloin jäsenmäärä kasvoi jopa yli 4000 jäseneen. Nyt jäsenmäärä on pienentynyt noin 2000 jäseneen, ja yhtenä syynä tähän voi olla nuorten opettajien verkostoituminen somekanaville mieluummin kuin MAOL-kerhotoimintaan. Toinen syy voi olla koronan aiheuttamana paikalliskerhotoiminnan passivoituminen, josta on tullut sitten vallitseva toimintatapa monilla alueilla. Paikalliskerhotoiminta yleensä vaatii aktiivisten hallituksen paikalliskerhossa, jotta mielekästä toimintaa saadaan paikalliskerhoissa järjestettyä. Kannattaakin lähteä mukaan paikalliskerhon hallitukseen, niin pääset vaikuttamaan millaista toimintaa juuri teidän kerho järjestää. Etenkin nuoria vastavalmistuneita opettajia kaivattaisiin mukaan toimintaan. MAOL ry liittona mielellään auttaa tässä työssä.
Paikalliskerhotoiminta voi olla virkistäytymistä ja erilaisia kerhoiltoja, jossa voidaan esimerkiksi esitellä yhteistyökumppaneiden tuotteita ja järjestää paikallisia koulutuksia. Kouluttajina kerhoillassa voivat olla työkaverit toiselta koululta. Toimivien käytänteiden ja koulussa pidettyjen kokeiden vertailu eli arviointi on inspiroivaa saman aineen opettajien kesken ja täysin hyvä syy kokoontua kahvin tai pizzan merkeissä. Paikalliskerhot voivat pyytää myös MFKA:lta MAOL2-oppimisalustan koulutusta. MAOL-liiton toiminta myös seuraa yhteiskunnan muuttumista, esimerkkinä tästä on erilaiset kuukausittaiset etäkoulutusillat, jotka ovat saaneet suuren suosion viime vuosina. MAOL ry liittona on saanut arvostetun aseman suomalaisessa yhteiskunnassa ja MAOL ry:llä on vaikuttavuutta brändinä. Monelle nimi on jo tuttu lukioajoista MAOL-taulukoiden muodossa. Oma nimikkotuote tuo myös tuloja liitolle, joten MAOL-taulukoita kannattaa jokaisen MAOL-kerholaisen suosia nyt ja jatkossakin.
Aina voi kysyä, entä jos MAOL ry:tä ei olisi, mikä olisi toisin? Tällöin yhteiskunnallinen vaikuttaminen olisi vähäisempää ja esimerkiksi sellaiset itsestään selvyydet kuin fyke-aineiden demokorvaukset ja fyke-ryhmien suositukset ryhmäkoosta olisivat jääneet toteutumatta. MAOL tekee tätäkin asiaa tunnetuksi jatkuvasti tekemällä kirjallisia kannanottoja ja lähettämällä infokirjeitä rehtoreille. Myös yhteydenpito ja keskustelu eri yhteiskunnallisten tahojen kanssa on tärkeää, eräänä ajankohtaisena esimerkkinä on Abitti2-koeympäristön uudistuminen ylioppilaskokeissa vuodesta 2026 alkaen ja sen ympärillä käytävä keskustelu. Ilman vahvaa liittoa kentän kommentit jäisivät yksittäisten opettajien somehuuteluksi. Vahva liitto tuo viestintään vaikuttavuutta.
Jäsenlehti, jäsenmateriaalit, valtakunnalliset kokeet ja valtakunnalliset kilpailut ovat ja tulevat olemaan osa MAOL ry:n toimintaa jatkossakin. Monet ulkopuoliset tahot ajattelevat, että matematiikkakilpailujen järjestäminen on suorastaan MAOL ry:n yhteiskunnallinen velvollisuus, mutta yhteiskunnallista velvollisuutta ei voi jättää jäsenmaksujen varaan. Seitsemänluokkalaisten päässälaskukilpailu on MAOLin itsensä järjestämää matalan kynnyksen toimintaa, jonka kustannukset ovat vain noin pari sataa euroa vuodessa. Sitä vastoin Neljän tieteen kisat ovat kokoluokaltaan aivan eri mittakaavan kilpailu, jota ei MAOLin jäsenmaksuilla pystyttäisikään ylläpitämään: kansallisen alkukilpailun lisäksi mukana on kilpailuvalmennusta alkukilpailuissa menestyneille ja kilpailumatkat kansainvälisiin kilpailuihin. Mukana kilpailutoimintaa järjestämässä on lähes 50 henkilöä, jotka osin toimivat jo nyt talkoilla, sillä ongelmana on ollut, että tälle kilpailutoiminalle ei ole kunnollista pysyvää rahoitusmallia. Tuhansia nuoria ja satoja opettajia joka vuosi tavoittavaa toimintaa pyöritetään vuosikohtaisella riittämättömällä rahoituksella, ensi vuonna pitkälti eduskunnan joululahjarahojen turvin. Onneksi rahoitus on aina löytynyt.
Mitä mieltä sinä MAOL ry:n jäsenenä olet tästä asiasta? Millaista toimintaa ja jäsenmateriaalia sinä kaipaisit MAOLilta lisää nyt ja tulevaisuudessa? Lähde rohkeasti mukaan MAOLin toimintaan, niin pääset vaikuttamaan asiaan.
Hyvää uutta vuotta 2025 ja paljon onnea 90-vuotias MAOL ry!
Tuomo Riekkinen Dimension päätoimittaja, MAOL ry:n III varapuheenjohtaja