Tallinnassa taisteltiin Pohjolan ja Baltian maiden avoimissa fysiikkaolympialaisissa

Suomen joukkue 53. kansainvälisiin fysiikkaolympialaisiin Tokiossa kesällä 2023 valittiin Tallinnassa 14.-16. huhtikuuta järjestetyissä Pohjolan ja Baltian maiden avoimissa fysiikkaolympialaisissa. Kilpailu oli jo 21. Suomen ja Viron yhteinen valintakilpailu. Järjestäjät olivat laatineet monipuolisia ja laadukkaita ongelmia kilpailijoiden ratkaistaviksi sosiaalista toimintaa unohtamatta. Jälkimmäisestä vastasi fysiikka-aiheinen suunnistus, jossa ratkottiin tehtäviä reitin varrella. Suomalaiset lukiolaiset saavuttivat kilpailuissa hopeamitalin ja kolme pronssia.

Suomalaiset pärjäsivät kansainvälisessä seurassa

Vain vana jäi, kun laivamme lähti Helsingin Länsisatamasta kohti Tallinnaa aurinkoisena perjantaiaamuna. Laivassa matkusti 15 suomalaista lukiolaista fysiikkataituria ja kaksi joukkueenjohtajaa kohti Pohjolan ja Baltian maiden fysiikkaolympialaisia. Kilpailutehtävät eivät kuitenkaan käsitellet laivojen virtausdynamiikkaa, vaan painotus oli perinteisemmässä mekaniikassa. Kaksipäiväisen kilpailun ensimmäisenä päivänä opiskelijat tutkivat teoreettisella tasolla Curlingin heittokiven kiemurtelua jäällä, nestemäisellä typellä täytetyn pallon pamahdusta ja elämän edellytykset omaavien planeettojen etsimistä avaruudesta. Toisena päivänä keskityttiin voimamittauksiin venymäliuskojen avulla, kytkettyihin värähtelijöihin ja varauksiin, sekä kappaleiden kiihdyttämiseen kitkavoimien ja sähkökentän avulla. Lisäksi molempina päivinä tehtiin kokeellinen tutkimus: ensimmäisenä päivänä selvitettiin näkymätöntä virtapiiriä yleismittarin avulla ja toisena lasipinnalla lojuvan vesipisaran muotoa. Molempina päivinä ratkaisuja haettiin viiden tunnin luovan pohdinnan ja uutteran mittaamisen tuloksena.

Auditoriossa kisaajia valmiina kilpailuun, edessään paperit ja vesipullot
Kuva1 : Jännittynyttä tunnelmaa ennen ensimmäistä kisatapahtumaa. Kuva: Anssi Lindell

Pohjolan ja Baltian maiden avoimet fysiikkaolympialaiset (https://nbpho.ee/) on jatkoa Maija Ahteen ja Jaan Kaldan kaksikymmentä vuotta sitten kehittämälle Viron ja Suomen väliselle jokakeväiselle maaottelulle. Siinä on perinteisesti valittu maiden joukkueet kansainvälisiin fysiikkaolympialaisiin (IPhO). Myöhemmin mukaan ovat liittyneet Latvian ja Ruotsin fysiikkavalmennuksen yhteisöt ja tämän vuoden kamppailuissa kilpaili myös Serbian, Georgian, Liettuan, Vietnamin ja Saudi-Arabian edustajia, yhteensä 90 nuorta fyysikkoa. Kilpailun voitti serbialainen Vuk Hip. Suomen Eppu Leinonen Munkkiniemen yhteiskoulusta voitti hopeaa. Oskari Virtanen Lahden lyseosta, Eero Ristolainen Kulosaaren yhteiskoulun lukiosta ja Anssi Laine Tampereen klassisesta lukiosta saivat kaulaansa pronssiset mitalit. Heidän lisäkseen Suomea edustamaan kesän 2023 kansainvälisiin fysiikkaolympialaisiin Tokioon lähtee Aaron Piipponen, myöskin Lahden lyseosta. Kunnia hyvästä työstä kaikille kilpailijoille ja heidän opettajilleen!

Kotimatkallakaan emme jääneet ihmettelemään Tallinnan laivojen virtausominaisuuksia vaan keskustelut soljuivat muiden elämää koskevien ja sitä suurempien kysymysten parissa, aina rakennusalan mitoitusstandardeista älykkyyden mittaamisen haasteisiin. Opiskelijoille annettiin opintoneuvontaa ja arvioitiin fyysikoiden mahdollisia urapolkuja ja palkkausta. Innokkaimmat valmistautuivat jo tuleviin koitoksiin pohtimalla erilaisia ongelmanratkaisustrategioita ja valmentautumismahdollisuuksia sekä luomalla sosiaalisia kontakteja ja kommunikaatiokanavia tulevalle yhteistoiminnalleen harjoittelemisessa. Kilpailijoille ja valmentajille jäi matkasta hyvä mieli ja runsaasti uusia kokemuksia.

Kilpailutoiminta sopii kaikille lukiolaisille

MAOL ry:n ohjaama fysiikan kilpailutoiminnan valmennusryhmä on kehittänyt käyttämistämme valmennus- ja kilpailutehtävistä eriyttävää oppimateriaalia koulujen käyttöön. Se löytyy linkistä

www.jyu.fi/science/fi/fysiikka/opiskelu/suomen-fysiikan-olympiavalmennus/valmennusmateriaalia ja otsikon Eriyttävä materiaali alta. Olemme pyrkineet laatimaan aineistot sellaiseen muotoon, etteivät ne haittaa opetussuunnitelmaan perustuvaa oppimista vaan fysiikassa lahjakkaat lukiolaiset voivat tutkia niiden avulla ilmiöitä oppikirjoja edistyneemmillä malleilla omin päin. Toivomme niistä olevan hyötyä erilaisten oppijoiden huomioimisessa ja rohkaisemme lukiolaisia osallistumaan fysiikan kansallisiin kilpailuihin avoimin ja kokeilevin mielin!

Suomen joukkueen osallistuminen fysiikkakilpailuihin on osa Matemaattisten aineiden opettajien liiton (MAOL ry) neljän tieteen valmennus. ja kilpailutoimintaa: maol.fi/neljan-tieteen-kisat/. Esitämme suuret kiitokset kisaorganisaatioille Tallinnassa, Suomessa ja muissa maissa, sekä kaikille fysiikan valmennus- ja kilpailutoimintaa tukeneille tahoille.

pöydällä mittausvälineitä
Kuva 2: Vesipisaran muotoa tutkittiin fokusoimalla sen avulla kuva kattolampusta paperilautaselle. Kuva: Anssi Lindell

Lue lisää Neljän tieteen kisoista ja tiedeolympialaisista Dimension aiemmista artikkeleista

MAOLin video kilpailutoiminnasta: Tiedeolympialaiset – mitä on matematiikan, fysiikan, kemian ja tietotekniikan olympiatoiminta?

Kirjoittajat