Maunulan Matematiikan yö 2018

Saman katon alla toimivat Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio järjestivät perjantaina 24.8 perinteikkään Matematiikan yö -tapahtuman. Kaksi kertaa lukuvuodessa järjestettävä tapahtuma kerää koulun nykyisiä ja entisiä opiskelijoita yhteen viettämään iltaa ja yötä koululle. Illan ohjelma rakentuu enemmän tai vähemmän matematiikkaan liittyvien teemojen ympärille.

Tänä vuonna mukaan oli erikseen kutsuttu entistä enemmän matematiikasta kiinnostuneita opiskelijoita myös muista lukioista. Muista lukioista paikalle oli uskaltautunut yli 50 opiskelijaa ja kuusi opettajaa.

Illan ohjelman avasi luentosarja. Ensimmäinen luennoitsija oli Harri Valpola Curious AI- yhtiöstä. Curious AI tutkii ja kehittää uudenlaista tekoälyä. Valpola esitteli luennossaan mitä tekoäly on, millä tavoin tekoälyä on kehitetty aikaisemmin ja mitä uutta tekoälyrintamalta voidaan ehkä tulevaisuudessa odottaa. Illan toinen puhuja oli Googlella työskentelevä Dmitri Girenko. Dimitri valotti “Large scale web pages” -luennollaan miten suuret internetsivustot, kuten YouTube saadaan toimimaan sujuvasti. Illan viimeisenä puhujana oli Go-ammattilaisena Japanissa asuva Antti Törmänen.

Törmänen kertoi oman tarinansa miten on päätynyt pelaamaan satoja vuosia vanhaa perinteistä japanilaista Go-lautapelia ammattilaiseksi Japaniin asti. Antin luento käsitteli Go-pelin historiaa, Japanilaista kulttuuria, omia kokemuksia ja kuvauksen miten Alpha Go-tekoäly päihitti maailman parhaat ihmispelaajat.

Luentojen lisäksi illan ja yön ainkana sai osallistua pulmapajaan, kilpamatematiikan ja ohjelmoinnin työpajaan, sekä pelata lautapelejä. Suurta suosiota nautti myös yli 10 tuntia pyörinyt DnD-pöytäroolipelipaja. Illan viimeisenä virallisena ohjelmana oli perinteinen Pizzakisa. Vanhojen matematiikkalukiolaisten laatimassa kilpailussa joukkueet saavat palkinnoksi pizzaa ratkaistujen tehtävien suhteessa. Auringon noustessa pajat purettiin, siivottiin yhdessä, juotiin vielä viimeiset colajuomat ja lähdettiin kotiin lepäämään.

Matematiikan valtakunnallinen kehitystehtävä

Matematiikan yö -tapahtuma toimi samalla lähtölaukauksena Helsingin matematiikkalukiolle vuosille 2018–2025 myönnetylle matematiikan valtakunnalliselle kehitystehtävälle. Kehitystehtävän tarkoituksena on lisätä lukioiden välistä yhteistyötä matemaattisissa aineissa, tuoda matematiikasta kiinnostuneita opiskelijoita yhteen, tuottaa lisämateriaalia lukion pitkän matematiikan kursseille, kehittää ja levittää hyväksi havaittuja käytänteitä ja malleja sekä helpottaa yhteistyötä korkeakoulujen ja yritysten kanssa.

Kuvat: Arto Tommiska

Kirjoittaja