Opetetaan lapsille ohjelmistotestausta fantasiakirjan avulla
Kirjoitan kirjan ”Dragons Out!” ohjelmistotestauksesta lapsille suomeksi ja englanniksi. Kirja vetää mukaansa lohikäärme- ja ritaritarinoiden avulla. Se on myös kahden lapsen, Lauran ja Teron, kasvutarina lapsista ritarikoululaisiksi.
Tarinat selitetään auki ohjelmistotestauksen kannalta: lohikäärmeet ovat ohjelmistovikoja ja ritarit testaajia ja koodaajia. Mukana on myös selkeä sanasto. Kirjassa on kuvitus: kukin lohikäärme ja päähenkilö esiintyy juonessa myös piirrettynä. Olen jo kirjoittanut ensimmäisen version suomeksi. 10-vuotiaat koelukijani pitävät kirjasta, samoin kuin aikuiset (testaajia, opettajia, muita).
Maailma tarvitsee lisää testauksen osaamista, kun tietotekniikka tulee kaikkialle. Koodaustaidot eivät riitä vaan tarvitaan myös testaustaitoja, jotta ohjelmistoista saadaan laadukkaita. Testaustaidot ovat myös tutkimisen ja kritiikin taitoja, joita tarvitaan kaikkialla yhteiskunnassamme, ei vain ohjelmistoihin liittyen.
Rohkea avaus
Ohjelmistotestauksesta on kirjoitettu aiemmin vain ammattikirjallisuutta. Koodauksesta sen sijaan on hyviä avauksia lastenkirjallisuuden alueella. On tarve tuoda myös ohjelmistotestauksen kiehtova maailma lasten ulottuville. Kirjassani fantasia ja ohjelmistotestaus yhdistyvät aivan uudella tavalla. Lähestymistapakin on siis uusi. Lisäksi kirjan sivutuotteena luon esityksen ja harjoituksia, joita jakelen ilmaiseksi maailman kaikkiin kouluihin, jotta opettajat voivat kertoa testauksesta lapsille helposti.
Kohderyhmä
Kirjan kohdeyleisö on lapset 10–15 vuotta. Kuitenkin kirja sopii hauskaksi, matalan kynnyksen tavaksi oppia ohjelmistotestauksesta myös vanhemmille. Olen kuvaillut kirjaa sopivaksi 10–99-vuotiaille.
Lapsetko jo testausta opettelemaan?
Ohjelmistojen koodaus on viime vuosina alkanut kiinnostaa jo lapsia ja nuoria. Tähän aikaiseen tutustumiseen koodauksen ammattikuntaan ovat panostaneet monet tahot yhteiskunnassa ja yritysmaailmassa. Ohjelmistojen testaus taas on asia, jota ei opeteta riittävästi. Kuitenkin ohjelmistojen testaus on jopa yli puolet kaikesta ohjelmistokehitystyöstä. Tarvitaan siis kaikkien koodikoulujen lisäksi myös lapsille suunnattu kirja ohjelmistotestauksesta. Fantasia teemana on tunnetusti nuorille helposti lähestyttävä asia. Kenties voi vielä vetää yleistyksen, että lohikäärme ja ritari -aihepiiri kiinnostaa erityisesti tietotekniikasta kiinnostuneita. Ainakin tämä on oma vahva kokemukseni.
Testausta tarvitaan
Suomalainen yhteiskunta tarvitsee hyvää laatua ohjelmistojen kehitykseen, ei pelkästään mitä tahansa koodia. Kirjalla on suuri merkitys suomalaisen tietotekniikan työn tuottavuudelle ja laadulle ja sitä kautta suomalaisen yhteiskunnan toimivuudelle puhuttamakaan Suomen kansainvälisestä kilpailukyvystä. Testaus opitaan kunnolla vasta, kun koodauksen laadun kanssa alkaa tulla ongelmia. Ohjelmistotestaus on kuitenkin oma ammattikuntansa.
Testaajia on Suomessa useita kymmeniä tuhansia, mikä on merkittävä osuus kaikista tietotekniikan ammattilaisista. Suomi tarvitsee yhtä lailla ohjelmistotestaajia kuin koodaajiakin. Olen ollut luottamustoimessani Finnish Software Testing Boardin www.fistb.fi kautta edistämässä testauksen asemaa, mm. puheenjohtajana kahdeksan vuotta, ja nähnyt tämän tarpeen läheltä. Suomessa ei muutenkaan ole kuin vasta yksi suomenkielinen ohjelmistotestauksen kirja. Sitä ei kuitenkaan ole suunnattua lapsille, joten kirjalleni on selkeä tilaus.
Hyvää palautetta
Olen jo luetuttanut tekstejä koeyleisöllä, tuttaviemme 10–18-vuotiailla lapsilla sekä aikuisilla, joihin lukeutuu paljon ohjelmistotestauksen ammattilaisia, koulujen opettajia sekä ihmisiä, joille tietotekniikka tai testaus eivät ole tuttuja asioita. Palaute on ollut hyvää: lisää vastaavaa olisi kiva lukea, hauskaa lukea tällaista uudenlaista tekstiä. Olen pitänyt seminaaripuheenvuoron aikuisille tästä aiheesta, myös hyvällä palautteella. Sessiossa päästiin mm. muistelemaan pahoja bugeja ja piirtämään niistä lohikäärmeitä. Siitä tulee myös yksi kirjan monista harjoituksista.
Miten voin auttaa?
Panin pystyyn joukkorahoituskampanjan Indiegogo:hun https://igg.me/at/dragons-out-book jotta voisin saada kirjaan enemmän kuvitusta kuin mitä omilla rahoillani oli varaa ostaa. Samalla haen joukkorahoituksessa varoja kirjan teknisiin työvaiheisiin. Kampanjassa voi ennakko-ostaa kirjoja erilaisin maustein, mm. esityksiä, julisteita. Kampanjasta kannattaa myös kertoa kaikille. Kerro sinäkin omassa verkostossasi! Etsin myös juuri kouluja, joiden kanssa pilotoida kirjan ja sen tukimateriaalin käyttöä ohjelmistotestauksen opettamiseen. Ota yhteyttä kari.kakkonen@dragonsout.com