AmmatikkaTOP-kilpailussa palkittiin ammattikoulujen parhaat matematiikan osaajat

AmmatikkaTOP-matematiikkakilpailu ammatillisen toisen asteen opiskelijoille kisattiin marraskuussa, ja palkinnot jaettiin Helsingissä Akava-talolla 9.5. Kilpailu on avoin kaikille ammattiopiskelijoille, ja tänäkin vuonna voittajat löytyivät tekniikan ja liikenteen alojen opiskelijoiden parista:

1. Konsta Knuutti (Gradia Jyväskylä), pisteet 59/60

2. Eetu Taipale (SASKY Mänttä), pisteet 56,5/60

3. Heikki Moilanen (Raahen ammattiopisto), pisteet 53,5/60

Kilpailun voittaja Konsta Knuutti opiskelee elektroniikka-asentajaksi Gradia Jyväskylässä. Hän tekee kaksoistutkintoa, sillä ”Näin saan molemmista opinnoista juuri ne asiat, jotka kiinnostavat.” Niin Knuutin kuin monen muunkin palkittavista oli kannustanut mukaan oma matematiikanopettaja. ”Risto on ollut hyvä opettaja, sopivalla tavalla haastava” kiittivät sekä Knuutti että samasta koulusta valtakunnalliselle 6. sijalle tullut Antti Alenius matematiikanopettajaansa Risto Riippiä. Toisaalta matematiikan taidot voivat karttua toisellakin tavalla – palkituista Venla Karsikas kertoi, että ”Yläasteen matematiikan opettaja ei ollut niin hyvä, joten piti itse opetella”, mutta ei näyttänyt olevan tästä pahoillaan.

Ryhmäkuva osallistujista, taustalla MAOLin juliste.
Kilpailussa palkitut kukitettuna 9.5. sekä kilpailun järjestäjiä, vasemmalta alkaen Marianne Taipale, Martta Hakamies, Jukka Pekka Hämäläinen, Lauri Kurvinen ja Leo Pahkin.

Kilpailua järjestävät MAOL ja Tekniikan Opettajat TOP ry. MAOLin ammatillisen opetuksen toimikunta tuli viime syksynä mukaan järjestämään TOP ry:n perinteikästä kilpailua. ”Laajempi tekijäjoukko tekee kilpailusta monipuolisemman ja auttaa huomioimaan eri alojen opiskelijat entistäkin paremmin”, sanoi TOP ry:n puheenjohtaja Jukka Pekka Hämäläinen. 

Kilpailua voi käyttää koulussa yhtenä matematiikan kokeena tai valinnaisena opintosuorituksena, joten kilpailun järjestäminen tukee koulun arkipäiväistä työtä. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa opiskelijoita matematiikan taitojen harjoittamiseen ja lisätä matematiikan arvostusta. Kilpailu koostuu kymmenestä käytännönläheisestä tehtävästä, joiden maksimipistemäärä on 60. Tämän vuoden voittaja saavutti peräti 59 pistettä. Knuutti kertoi harjoitelleensa aiempien vuosien tehtäviin tutustumalla, mutta toisaalta moni palkituista oli tullut mukaan kilpailuun aivan valmistautumattakin. Kilpailutehtävien laadinnassa oli raadin puheenjohtajan Jorma Pesosen mielestä onnistuttu hyvin, koska hajonta oli riittävä ja koska kiitettäviä suorituksia tuli niukalti.

Koko Suomen parhaiden lisäksi palkitaan kunkin alakohtaisen sarjan parhaat. Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden, hallinon ja luonnontieteiden aloilta palkittiin merkonomiopiskelija Reetta Metso (Keuda), sosiaali-, terveys- ja liikunta-aloilta lähihoitajaopiskelija Sanel Raadik (Hyria), ja kulttuuri-, luonnonvara-, ympäristö-, kasvatus- ja humanistisilta aloilta taiteen perustutkintoa opiskeleva Venla Karsikas (Raahen ammattiopisto). 

Palkintojenjakotilaisuuden 9.5. avasi TOP ry:n puheenjohtaja Jukka Pekka Hämäläinen. Hänen jälkeensä puhui Marianne Taipale matematiikan merkityksestä ammatillisissa opinnoissa. MAOL ry:n ammatillisen opetuksen toimikunnan puheenjohtaja Taipale onnitteli voittajia ja muistutti: ”Matematiikka on ennen kaikkea positiivista asennetta ja draivia.” 

Kilpailun raadin puheenjohtaja Jorma Pesonen kertoi kilpailun parikymmenvuotisesta historiasta ja iloitsi, että kilpailu saatiin jälleen järjestettyä yhden taukovuoden jälkeen. Opetusneuvos Leo Pahkin Opetushallituksesta onnitteli omassa puheessaan kilpailijoita: ”Menestyjiä yhdistää yksi asia: halu tehdä jotakin paremmin kuin muut, ja matematiikkakilpailussa osallistumalla ja menestymällä olette jo ottaneet yhden tällaisen askeleen.”

AmmatikkaTOP-kilpailu järjestetään vuosittain marraskuussa, ja seuraavan kerran kisataan torstaina 10.11.2022.

Koko palkittujen lista MAOLin verkkosivuilla (pdf)

Kilpailun verkkosivut ja ilmoittautuminen syksyn kilpailuun: https://maol.fi/ammatikka-kilpailu/ 

Kilpailun historiaa ja vanhoja tehtäviä TOP ry:n sivuilla

Sinisellä pohjalla teksti AmmatikkaTOP-matematiikkakilpailu ammattiopistoille torstaina 10.11.2022

Tilaa Dimension uutiskirje – saat sähköpostiisi aina kuunvaihteessa koosteen tuoreimmista artikkeleista

Kirjoittaja