Eurooppalainen kvanttiviikko 2.–6.11.2020

Eurooppalainen kvanttiviikko on kouluille suunnattu verkkotapahtuma. Ohjelmaa on myös suomeksi.

Tapahtuman järjestäjänä on yhteiseurooppalainen tutkimusaloite European Quantum Flagship [1]. Se on Euroopan komission rahoittama miljardiluokan tutkimushanke. Sen tavoitteena on edistää ja koordinoida eurooppalaista kvanttiteknologian tutkimusta. Koulutus on mukana niin kuin monissa Euroopan yhteisön hankkeissa on tapana.

Euroopan kvanttiviikko [2], [3] on suunnattu peruskoulun yläluokkalaisille ja lukiolaisille.  Yhteistyökumppaneina ovat Euroopan komission lisäksi Quantum Industry Consortium ja Berlin Science Week. Mukana on 25 maata. Tarjolla on sekä yhteistä ohjelmaa [4] että maakohtaisia [5] ohjelmia. Yhteiset kansainväliset ohjelmat alkavat kunakin päivänä kello 13 Suomen aikaa (CET 12.00). Huomaa talviaika!

Suomenkielistä ohjelmaa on vain maanantaina [6] 2.11. kello 10–10.45 ja tiistaina [7] 3.11 kello 13–13.45. Esitteen3 mukaan oppitunnit ovat samansisältöisiä, mutta luennoitsija vaihtuu. Maanantain luennoitsija on teoreettisen fysiikan jatko-opiskelija ja tapahtuman järjestäjä Daria Anttila Turun yliopistosta ja tiistaina kvanttiteknologian professori Mikko Möttönen Aalto-yliopistosta.

Koulut voivat ilmoittautua [8] tapahtumaan etukäteen, mutta ohjelmaa voi seurata myös ilman ilmoittautumista. Kvanttiviikolla on myös oma Facebook-tapahtuma [9]. Kvanttiviikon tarkoituksena on kertoa kvanteista, kvanttimekaniikasta sekä kvanttiteknologian nykyisistä teknisistä ratkaisuista ja tulevista mahdollisuuksista. Esimerkiksi laitteita, joissa käytetään yksittäisiä valokvantteja suojattuun tiedonsiirtoon, on ollut markkinoilla jo yli kymmenen vuotta. Suurimmat odotukset kohdistuvat kuitenkin ehkä kvanttitietokoneisiin.

Lähteitä ja linkkejä:

[1] Quantum Flagship osoitteessa https://qt.eu/, viitattu 15.10.2020.

[2] European Quantum Week osoitteessa https://qt.eu/about-quantum-flagship/newsroom/5667/

[3] Kvanttiviikon suomenkielinen esite osoitteessa https://drive.google.com/file/d/10Du-xv3MFV3Oy6zBSOjO13CohBQpJ2b5/view?usp=sharing

[4] European Quantum Week: Introduction osoitteessa https://eqw.qt.eu/

[5] European Quantum Week: Education osoitteessa https://eqw.qt.eu/eqw-education/

[6] Linkki maanantain suomenkieliseen ohjelmaan https://utu.zoom.us/j/63414121427

[7] Linkki tiistain suomenkieliseen ohjelmaan https://aalto.zoom.us/j/67606068786

[8] Ohjeet ilmoittautumiseen ja linkit luentoihin osoitteessa https://forms.gle/5pktdoZaeFbA39n17

[9] Kvanttiviikon koulutussession Facebook-tapahtuma osoitteessa https://fb.me/e/1yhMgtucM

Kirjoittaja