Hääräämö-blogissa monipuolista matematiikkaa esikoululaisille

Internetissä on paljon erilaisia blogeja tai muita sivustoja, joihin opettajat ovat keränneet itse tekemäänsä opetusmateriaalia jakoon muillekin. Eräs esimerkki tällaisestä sivustosta on Hääräämö-blogi, jota ylläpitää muoniolainen eskariopettaja Laura.

Lauran blogi tarjoaa paljon inspiraatiota matematiikan opetukseen. Eskarien lisäksi varmasti ainakin alkuopetuksessa voi hyödyntää monia tehtäviä sellaisenaan, ja muidenkin kouluasteiden opettajat saavat blogista varmasti vinkkejä. Laura kertookin monesssa kohtaa omia ajatuksiaan siitä, miten puuhia voi eriyttää ja soveltaa.

Mahtavaa matematiikkaa -päivän 4.11. aiheeksi Hääräämö sopii erittäin hyvin, sillä kaikki siellä esitellyt tehtävät ovat hyviä esimerkkejä matemaattisten taitojen harjoittamisesta hauskan tekemisen ja leikin kautta. Matematiikka yhdistyy tehtävissä luontevasti muihin taitoihin: kuvioleikkurilla leikkaaminen vahvistaa käsilihaksia ja opettaa hienomotoriikkaa, ja kauppaleikissä harjoitellaan kohteliasta käytöstä. Tavuttamisen apuna toimii taputusmittari, ja lapsi harjoittelee yhtä aikaa tavuttamista, lukusuoran käyttöä ja puheen yhdistämistä liikkeeseen.

Eskarilaisen harjoittelemat matemaattiset taidot ovat paljon muutakin kuin numeroihin liittyviä. Moni tehtävä opettaa yksi yhteen -vastaavuutta ja vertailun taitoja – onko lukumäärä sama vai eri, onko pyykkipoikia ja pisteitä yhtä monta, kummalla on enemmän palikoita, missä muualla on näkyvillä nopan näyttämä lukumäärä.

Lukumääräsyötti innostaa lapsia havainnoimaan lukumääriä ympäristössään. Laura on tuonut luokkaan neljä pientä pöllöä, jotka sitten lasten poissaollessa liikkuvat pitkin luokkaa vaihtelevan kokoisissa porukoissa. Laura kertoo, että lapset ovat viikkokausien ajan etsineet innoissaan pöllöjä aina, kun ovat huomanneet niiden lähteneen liikkeelle. Samalla ihan huomaamatta harjoitellaan hajotelmia: jos kaksi pöllöä on jo löytynyt, montako on vielä piilossa?

Etualalla pöytä, jossa pyykkipoikia, paperilappu jossa viisi pistettä sekä muutamia tyhjiä elintarvikepakkauksia. Taka-alalla hyllyjä, joissa lisää kauppaleikin pakkauksia.
Hääräämön kauppaleikin ainekset.

Kauppaleikki on varmasti tuttu niin opettajille kuin lapsillekin, mutta Lauran esimatemaattinen versio kauppaleikistä näyttää, että leikistä saa monipuolisen ja hauskan oppimiskokemuksen jo esikoululaisten syksyn taitotasolla. Kukin lapsi saa valuutaksi niin monta pyykkipoikaa kuin hänen lapussaan on pisteitä, ja kaikki kaupan tuotteet maksavat yhden pyykkipojan verran. Näin saadaan keskityttyä lukumäärien hahmottamiseen ilman liikoja monimutkaisuuksia. Myyjiä kauppaan tarvitaan kuulemma suunnilleen yhtä monta kuin asiakkaitakin!

Hääräämö-blogin matematiikka-aiheisia julkaisuja voi selata matematiikka-aihetunnisteella. Lisäksi Opettajalle-sivulle on koottu paljon muitakin netissä tarjolla olevia resursseja, ja listattu kompaktisti useimmat blogin omat artikkelit aiheittain. Myös Eskari-sivulla löytyy kuvien kera osittainen lista artikkeleista. Blogin materiaalin runsaus ja monipuolisuus hankaloittaa materiaalin täsmähakua, mutta toisaalta blogissa harhailemalla voi löytää sellaistakin inspiraatiota, jota ei tiennyt vielä kaipaavansa.

Kuvat: Hääräämön Laura

Kirjoittaja