Kootut selitykset

Olen opettajanurani alusta lähtien kerännyt pieneen ruutuvihkoon oppilailta ja opiskelijoilta kuulemiani hyviä selityksiä.

Koottujen selitysten vihkooni ei ole enää vuosiin juuri tullut lisäyksiä, edellytyksenä kun on se, että en ole kuullut annettua selitystä aikaisemmin. Näillä virkavuosilla kaikenlaista on jo kuultu. Vihkoon päätyvän selityksen on myös oltava hyvä: sellainen, joka jättää tällaisen sanavalmiinkin kuulijan kerrankin sanattomaksi.

Koottujen selitysten vihko muistui mieleeni vuoden viimeistä hallituksen kokousta suunnitellessani. Pysähdyin nimittäin oikein ajattelemaan sitä, että olenpa tässä kutsumassa koolle henkilöitä, jotka eivät selittele. On ollut ilo ja kunnia johtaa hallitusta, joka kantaa vastuunsa toimimalla ja tekemällä.

Erityisen hienoa mielestäni on se, että hallituksen joulukuun kokouksen esityslistalla oli pykälät MAOL ry:n työjärjestyksen hyväksymiselle sekä nuorten kilpailutoimintaa tukevan rahaston perustamiselle. Nämä pykälät esityslistalla kertovat siitä, että hallitus on onnistunut sille annetuissa tehtävissä: sääntömuutosprosessin viemisessä loppuun sekä Neljän tieteen kisojen rahoituspohjan vakauttamisessa. Kun vielä huomioidaan vuoden aikana tapahtunut Dimensio-lehden digitalisoiminen, MAOL ry:n uusien verkkosivujen avaaminen ja jäsenrekisterin toimittajan vaihtaminen, voidaan vuoden työhön mielestäni olla erinomaisen tyytyväisiä.

Haluankin lämpimästi kiittää vuoden 2019 hallitusta sekä tietenkin toimiston väkeä hyvästä tiimityöstä ja sitoutumisesta yhteisten päämäärien saavuttamiseen. Tästä on hyvä jatkaa.

Vuoden 2020 hallitustyössä on tarkoitus keskittyä enemmän sisältöön kuin rakenteisiin. Alkavan vuoden kunnianhimoiset kärkihankkeet varmistavat, ettei työ taaskaan tekevältä lopu.

Omalle työlistalleni merkitsin uusien sääntöjen käyttöön ottamisen ja normaalin hallitustyön johtamisen lisäksi projektiluontoisen työnohjaukseen liittyvän tehtävän. Ajatukseni on vielä vähän kehittymätön, mutta tarkoitus on kartoittaa työnohjauksen ja vertaistuen tarvetta kentällä ja sen jälkeen luoda käytänteitä, jotka vastaisivat näihin tarpeisiin.

Vuoden kuluttua on sitten taas aika arvioida sitä, miten hallitus ja toimisto on työssään onnistunut. Toivottavasti voimme silloinkin antaa selonteon, eikä selittelyä tarvita.

Toivotan kaikille Dimension lukijoille oikein hyvää joulua ja mahtavaa vuotta 2020!

Kirjoittaja