Pulmasivut: Joulun odotusta

Dimension pulmasivut tarjoavat pieniä jouluisia pulmia joulunodotuksen ratoksi. Joulukuussa julkaistaan joka viikko uusia pulmatehtäviä.

Tulostettava versio pulmista (pdf)

1. Aino, Jussi, Bertta ja Pekka ovat menossa mökille ja sinne päästäkseen heidän on ylitettävä joki. Joen yli on vain ponttonisilta, joka kantaa maksimissaan kaksi henkilöä kerrallaan. Kun he saapuvat joelle, niin on jo pimeä ja heillä on käytössä vain yksi otsalamppu. Kun kaksi henkilöä ylittää joen, niin yhden on aina palattava takaisin, jotta lamppu on käytössä seuraavassa ylityksessä. Aino ylittää joen 1 minuutissa, Jussi 2 minuutissa, Bertta 5 minuutissa ja Pekka 10 minuutissa. Joen ylitys pareittain tarkoittaa, että silloin mennään aina hitaimman mukaan. Mikä on pienin mahdollinen aika, että kaikki neljä pääsevät joen yli?

2. Sijoita neliöihin numerot 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ja 9 niin, että laskutoimitukset pitävät paikkaansa.

graafinen pulmatehtävä. Joulukuun pulmia 2022

3. Uhkapeluri Matias Matikka valmisti kolme noppaa, joiden lukujen summa oli sama. Ensimmäisessä punaisessa nopassa oli silmäluvut 2, 4, 9 kaksi kertaa, toisessa vihreässä nopassa oli silmäluvut 3, 5, 7 kaksi kertaa ja kolmannessa sinisessä nopassa oli luvut 1, 6, 8 kaksi kertaa. Matias antoi vastustajan valita ensin minkä tahansa kolmesta nopasta, jonka jälkeen Matias valitsi jäljellä jääneistä nopista toisen, jonka jälkeen heitettiin noppaa. Kuinka on mahdollista, että Matiaksella oli aina parempi voittomahdollisuus saada suurempi silmäluku, kuin vastustajalla?

4. Mikä luku tulee kysymysmerkin tilalle?

Graafinen pulmatehtävä. Joulukuun pulmia 2022

5. Taikaneliö. Laita luvut -8,-7,-6,-5,-4,-3,-2,-1, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ja 8 neliöön siten, että lukujen summa joka suuntaan on aina 0.

4 kertaa 4 ruudukko

6. a) Tee laskutoimituksesta tosi siirtämällä vain yhtä tulitikkua.

Graafinen pulmatehtävä. Joulukuun pulmia 2022

b) Tee laskutoimituksesta tosi siirtämällä vain yhtä tulitikkua.

Graafinen pulmatehtävä. Joulukuun pulmia 2022

Dimension pulmatehtävien ratkaisut MAOL ry:n sivuilta (vain jäsenille). Lue täältä kaikki Dimension verkkolehdessä ilmestyneet pulmatehtävät.

Kirjoittaja