Yhdeksän yhdessä – matematiikkapeli kouluun

Kesäloma siintää jo opettajien ja oppilaiden mielissä. Koulujen viimeiselle viikolle yleensä keksitään monenlaista ohjelmaa. Vaikka koulussa on viimeinen viikko, niin aivojen käyttö on yhä sallittu. Esittelen tässä yhden pelin, jota voitte pelata koulussa, työpaikalla ja kotona ystävien kanssa. Pelin nimi on yhdeksän yhdessä.

Jos tätä peliä pelataan koulussa, niin opettaja jakaa jokaiselle oppilaalle kortit, jossa on erilaisia pohjia. Jokaisessa kortissa on aina keskellä numero 1. Lisäksi kortissa on neljä lukua sydämen sisällä. Kortit sekoitetaan ja laitetaan ylösalaisin pinkkaan. Jokaisella oppilaalla on oma pinkka. Kun kello lähtee käyntiin, niin käännetään ensimmäinen kortti. Ensimmäinen kortti voisi näyttää esimerkiksi tältä.

Yhdeksän yhdessä -pelin pohja

Oppilaalla on lisäksi 8 erilaista numeroa eli numerot 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ja 9. Numerot voisivat olla ympyränmuotoisina pelimerkkeinä, kuten esimerkiksi alla olevassa kuvassa.

pelimerkit

Nyt oppilas laittaa numerot tyhjiin kohtiin, kunnes jokaisessa neliössä neljän luvun summa on sama kuin sydämessä oleva luku. Esimerkiksi tämän kortin oikea vastaus on.

pelin ratkaisu

Eli havaitaan, että 9 + 4 + 6 + 1 = 20, 4 + 8 + 1 + 2 = 15, 6 + 1 + 3 + 5 = 15 ja 1 + 2 + 5 + 7 = 15.  Kun oppilas on saanut kortin ratkaistua, niin oppilas nostaa käden pystyyn, jonka jälkeen opettaja tarkistaa kortin ja sen jälkeen oppilas voi ottaa uuden kortin. Näin pelataan, kunnes annettu aika on loppunut tai pelattavat kortit ovat loppuneet. Pelin voittaa se, joka on saanut ratkaistua eniten lukujen summia annetussa ajassa tai on ratkaissut ensimmäisenä kaikki annetut kortit. Tätä peliä voi pelata myös pienissä ryhmissä, jossa yksi oppilas on tarkastaja. Opettaja voi muodostaa ryhmät siten, että samantasoiset oppilaat ovat omassa ryhmässään.  

Alta voit ladata pdf-tiedoston, jossa on mukana valmiita pohjia ratkaisuineen. Mutta mukana on myös yksi tyhjä pohja, jos itse haluat keksiä lisää kortteja.   

Kirjoittaja