Hiihtoladulta Neljän tieteen kisoihin

Tammikuun 18. ja 19. päivinä pidetyissä Neljän tieteen kisojen loppukilpailuissa nähtiin hiihtoladuilta tuttu viestijoukkue, kun Espoon Hiihtoseuraa edustavat abiturientit Eero Iso-Tryykäri, Ilmari Saarinen ja Antti Ahvenjärvi osallistuivat lukion fysiikka- ja kemiakilpailuihin. Viestiporukka voitti viime vuonna maastohiihdon Suomen mestaruuden alle 18-vuotiaiden sarjassa. Arkadian yhteislyseossa opiskeleva Eero selvitti tiensä loppukilpailuun fysiikassa, ja kemian saralla saman tempun tekivät Etelä-Tapiolan lukiota käyvät Ilmari ja Antti.

Vasemmalta: Ilmari Saarinen, Antti Ahvenjärvi, Eero Iso-Tryykäri

Loppukilpailupaikkojen varmistuttua edessä oli kilpailuun valmistautumista – aivan kuten hiihdossakin ennen kauden tärkeimpiä kilpailuja. Maastohiihdossa kovin harjoitusjakso sijoittuu kesälle ja talvella kisakuntoa herkistellään harjoittelua keventämällä. Samaa taktiikkaa lähdimme toteuttamaan myös Neljän tieteen kisoihin: kova työ oli tehty pitkäjänteisesti jo syksyn ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa, ja ennen kilpailua vuorossa oli vain kevyttä kertaamista. Taktiikka toimi hyvin ja tuloksena olivat loppukilpailun sijoitukset 3. (Ilmari), 4. (Antti) ja 5. (Eero).

Itse kilpailusuoritus vaati sekä tiukkaa keskittymistä että kylmähermoisuutta. Vaativista tehtävistä huolimatta täytyi luottaa omiin taitoihinsa, eikä sortua liian monimutkaiseen ajatteluun. Lisäksi kemian kilpailuun liittynyt titraustehtävä edellytti paineensietokykyä, jota vaaditaan usein hiihtoladullakin.

Antti ja Ilmari suhtautuivat ensin epäluuloisesti mahdollisuuksiinsa pärjätä kemian loppukilpailussa. Kaverukset miettivät vielä edeltävällä viikolla, kannattaako kilpailuun osallistua ollenkaan. Kemian opettaja kuitenkin rohkaisi poikia ottamaan osaa kilpailuun – olisihan se mielenkiintoista nähdä, keitä ovat Suomen parhaat kemian osaajat. SYK:n juhlasalissa järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa kysymykseen löytyi viimein vastaus: osaajien joukossa komeili niin Ilmarin kuin Antinkin nimi.

Tulevaisuuden suunnitelmissamme on syventää luonnontieteiden osaamista Aalto-yliopiston teknillisillä aloilla. Eero suuntaa energia- ja ympäristötekniikan pariin, ja Antti ja Ilmari suunnittelevat teknillisen fysiikan ja matematiikan opintoja. Ennen yliopisto-opintojen aloittamista suuntaamme koko viestijoukkueen voimin Kainuuseen, jossa suoritamme asepalveluksen hyvien hiihtomaastojen äärellä.

Vasemmalta: Eero Iso-Tryykäri, Ilmari Saarinen, Antti Ahvenjärvi

Tavoitteenamme on jatkaa hiihtoharjoittelua opiskelun ohella ja pärjätä hyvin vielä aikuistenkin SM-kilpailuissa. Koemme, että hiihtoharrastus ja opiskelu tukevat hyvin toisiaan. Ajatusten tuulettaminen hiihtoladulla auttaa jaksamaan koulun penkillä, ja toisaalta opiskelu tarjoaa hyvää vastapainoa urheilijan elämään.

Kirjoittajat