MAOLin Koulutuspäivät Raumalla 2024 – Luanikast lystinbitto

Tänä vuonna MAOLin koulutuspäiviä vietettiin Raumalla, joka on vuonna 1442 perustettu satamakaupunki Lounais-Suomessa. Rauma on tunnettu vanhasta Raumasta, jonka vanhimmat talot ovat peräisin 1700-luvun alusta. Kuudensadan ehjä puutalokokonaisuus on nykyään Unescon perintöluettelokohde. Raumassa aloitettiin laivan rakennus jo 1500- luvulla ja siksi 1800- luvulla Raumalla oli Suomen suurin purjelaivasto. Rauma on ollut ja on yhä edelleen tärkeä kaupankäynnin satamakaupunki, joka on kerännyt etenkin metsään liittyviä yrityksiä ympärilleen. 

Puitteet MAOLin koulutuspäiville olivat upeat, koska koulutuspäivät pidettiin vastavalmistuneella Karin kampuksella. Lisäksi sää suosi koulutuspäiviä, lempeässä syyssäässä paikalle oli tullut noin parisataa innokasta opettajaa, luennoitsijaa ja näytteilleasettajaa. Koulutuspäivän ohjelma oli monipuolinen ja ajankohtainen, mutta myös perinteet olivat myös vahvasti esillä pitsinnypläyksineen ja himmeleineen. Kuvat: Tuomo Riekkinen

Koulutuspäivät alkoivat jo perjantaina 4.10.2024, jolloin tarjolla oli ekskursio Olkiluodon ydinvoimalaan, jossa oli vierailu ydinjäteluolaan, laitoksen yleisesittely ja tutustuminen Olkiluoto-näyttelyyn. Kuvat: Tuula Havonen.

Toinen ekskursio suuntautui Satakunnan ammattikorkeakoulun ja ammattikoulu Winnovan yhteinen merenkulun oppimiskeskukseen. Kuvassa laivasimulaattori ja allas, jossa päästiin harjoittelemaan meripelastusta. Innokkaimmat pääsivät kokeilemaan molempia. Muina ekskursioina oli tarjolla vierailu Satakunnan ammattikorkeakoulun ja ammattikoulu Winnovan yhteinen merenkulun oppimiskeskukseen, Rauman satama-alueeseen, Vanhan Rauman kierros ja tutustuminen Karin kampukseen. Kuvat: Marianne Taipale.

Iltajuhlaa vietettiin tänä vuonna jo perjantaina. Juhlassa oli paitsi perinteistä ohjelmaa, kuten musiikkia, puheita ja tietovisa, niin muutakin: osallistujat pääsivät maistelemaan kerhojen ehdotuksia MAOL 90-vuotisjuhlabooliksi sekä kuuntelemaan huumorisävytteistä paneelikeskustelua ”Millai tääl Raumal?” (oikealla). Vasen kuva: Tuula Havonen, oikea kuva: Aino Haavisto.

Koulutuspäivät lauantaina Karin kampuksella 5.10.2024 käynnisti MAOL-Rauman kerhoa edustava koulutuspäivien projektipäällikkö Otso Huuska tervetulotoivotuksin. Otsolla oli tapahtumassa kaksoisrooli, koska hän antoi myös tapahtumassa Rauman kaupungin tervehdyksen. Otso osasi ottaa yleisönsä pienellä muuntumisleikillä unohtamatta huumoriakaan. Kaupungin edustajan puheessa Rauman erinomaisuus niin yritys-, kuin koulutuskaupunkina tuli kaikille selväksi. Kuvat: Tuomo Riekkinen.

MAOL ryn puheenjohtaja Tarja Ylivuori julkisti vuoden 2025 matemaattisten aineiden opettajan, joka on Erkki Luoma-aho. Tarja ja Otso palkitsivat Erkin kukkasin ja MAOLin viirillä. Rahapalkinnon lahjoitti Otavan kirjasäätiö. Erkki otti kiitollisena palkinnon vastaan ja muistutti, että ilman innostavia kollegoita ja projekteja hän ei olisi tässä. Erkki sanoi, että tarjottuihin projekteihin opettajien aina kannattaa lähteä mukaan, koska se antaa mahdollisuuden kehittyä opettajana ja verkostoitua. Erkki on tullut tunnetuksi oppikirjailijana ja aktiivisena Geogebra-verkoston toimijana. Kuvat: Tuomo Riekkinen.

Näytteilleasettajat oli sijoitettu kolmeen eri aulatilaan. Tila täyttyikin nopeasti koulutuspäivien osanottajista. Näytteilleasettajat toivatkin tapahtumaan messumaista tunnelmaa arvontoineen ja tavaroineen. Kuvat: Tuomo Riekkinen.

Pajat ja luennot olivat monipuolisia, josta jokainen koulutuspäiviin osallistuja löysi oman kiinnostavan reitin osallistua. Osa luennoista oli Rauman yritysmaailmaan liittyviä, osa opettajien arkeen ja pedagogiikkaan liittyviä. Mukana oli myös pajoja, joissa oli sekä havainnollisia demonstraatioita ja opettajia osallistavia kokeellisia töitä. Kokonaisuuden täydensivät yritysten pitämät pajat. Kuvassa vasemmalla on Elina Sjöholm pitämässä pajaa, jossa käytiin läpi kemiallisia väriä vaihtavia reaktioita. Pajassa esitetyt reaktiot olivat turvallisia ja koulumaailmaan sopivia. Kuvassa oikealla tutkittiin, kuinka liuoksen konsentraatio vaikutti reaktion nopeuteen. Elina myös esitti reseptin, kuinka saadaan aikaiseksi indikaattori, jossa värejä on kuusi tavallisen kolmen sijasta. Kuvat: Tuomo Riekkinen.

Kaiken kaikkiaan Koulutuspäivät Raumalla olivat antoisat ja antoivat paljon virikkeitä koulutyöhön. Tärkeää päivillä oli myös tavata kollegoita ja virkistäytyä erilaisten ekskursioiden ja iltajuhlan muodossa. Ensi vuonna luvassa on MAOLin 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi koulutusristeily.

Kirjoittaja