AmmatikkaTOP-kilpailussa menestystä ympäri Suomea

AmmatikkaTOP-matematiikkakilpailu järjestettiin 10.11.2022, ja valtakunnallisesti parhaat kilpailijat palkittiin Helsingissä 28.4.2023. Kilpailu on avoin kaikille toisen asteen ammatillisten perustutkintojen opiskelijoille. Joissakin kouluissa opiskelijat voivat suorittaa valinnaisen matematiikan osaamispisteitä osallistumalla kilpailuun. 

Kilpailussa on neljä sarjaa. Ammattilukiolaiset ja ylioppilaat kilpailevat yhdessä sarjassa, ja pelkkää ammatillista perustutkintoa opiskelevat kilpailevat kolmessa eri sarjassa sen perusteella, kuinka paljon ammatillista matematiikkaa heidän alallaan tarvitaan. 

  • Tekniikan alat: Jarno Koskinen 58/60 p (Koulutuskeskus Brahe)
  • Humanistiset ja taidealat: Venla Karsikas 43,5/60 p (Koulutuskeskus Brahe)
  • Muut alat: Antti Alenius 57/60 p (Gradia)
  • Ammattilukio ja ylioppilaat: Antti Lahti 60/60 p (StadinAO)

Koko palkittujen lista (pdf)

kuusi henkilöä rivissä, kunniakirjat ja ruusut käsissä
Kuva 1: Kuvassa kaikki palkintojenjakoon paikalle Akava-talolle päässeet kilpailijat.

Kilpailun 20-vuotisen historian aikana vain muutama kilpailija on saanut täydet 60 pistettä. Antti Lahti kommentoi omaa tulostaan, että kahden tunnin kilpailusuorituksen aikana täytyi pitää kiirettä. Ei ollut aikaa palata miettimään ja tarkistamaan aikaisempia vastauksia, vaan täytyi jatkaa heti eteenpäin. Parhaaseen mahdolliseen suoritukseen motivoi toisaalta perheensisäinen kilpailuasetelma, kun myös Lahden StadinAO:ssa opiskeleva poika osallistui kilpailuun, ja toisaalta matematiikan merkityksen arvostaminen. Kaikissa ammateissa tarvitaan matematiikan taitoja, mutta kaikki eivät huomaa käyttävänsä matematiikkaa, kun laskevat raaka-aineiden menekkiä ja hävikkiä. Myös filosofia ja matematiikka liittyvät toisiinsa, koska ne käsittelevät samoja kysymyksiä eri näkökulmasta.

Antti Alenius esittelee diplomiaan, vieressä hymyilee opettaja ja TOP ry:n puheenjohtaja
Koko kilpailun parhaat pisteet saanut Antti Lahti, hänen matematiikanopettajansa Hannele Manni ja TOP ry:n puheenjohtaja Jukka Pekka Hämäläinen.

Muiden alojen sarjan voittaja Antti Alenius opiskelee elektroniikka-asentajaksi. Hän tuli vuosi sitten kilpailussa 6. sijalle, ja päätti sen jälkeen osallistua uudestaan ja tavoitella voittotulosta. Opinnoissa hän on jo päässyt työskentelemään mittauslaitteita myyvissä yrityksissä. Ammattikoulun jälkeen suunnitelmissa on jatkaa ICT-alan opiskelua yliopistossa.

Palkintojenjakotilaisuuden 28.4.2023 Akava-talolla avasi Tekniikan Opettajat TOP ry:n puheenjohtaja Jukka Pekka Hämäläinen. Hänen jälkeensä Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry:n varapuheenjohtaja Martta Hakamies puhui matematiikasta urheilulajina. Opetushallituksen yli-insinööri Arto Pekkala käänsi hiljattaisen ammatillisen koulutuksen kaikille yhteisistä, yleissivistävistä opinnoista leikkausehdotuksen mainoskampanjaksi: yhteisten tutkinnon osien merkityksestä keskustellaan ennennäkemättömän paljon nyt, kun on ehdotettu, että ne voitaisiin poistaa joistakin tutkinnoista tarpeettomina. Opetusneuvos Leo Pahkin kysyi, tekeekö matematiikka ihmisen onnelliseksi. Ainakin ongelmanratkaisussa onnistuminen tekee, kuten kilpailun voittajat tietävät.

Kilpailua ovat sponsoroineet LapWall Oyj, MAOL2-oppimisympäristön kustantaja MFKA Oy sekä MAOL-Helsingin kerho ry. Kilpailua järjestävät pedagogiset järjestöt MAOL ry ja Tekniikan Opettajat TOP ry yhteistyössä. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa opiskelijoita matematiikan taitojen harjoittamiseen ja lisätä matematiikan arvostusta.

AmmatikkaTOP-kilpailu järjestetään vuosittain marraskuussa. Seuraava kilpailupäivä on torstaina 9.11.2023.

Kilpailun verkkosivut: maol.fi/ammatikka-kilpailu

Viime vuoden kilpailusta ja palkintojenjaosta Dimensiossa: Am­ma­tik­ka­TOP-kil­pai­lus­sa pal­kit­tiin am­mat­ti­kou­lu­jen par­haat ma­te­ma­tii­kan osaa­jat (25.5.2022)


Tilaa Dimension uutiskirje – saat sähköpostiisi aina kuunvaihteessa koosteen tuoreimmista artikkeleista

Kirjoittaja