Tunnelmia MAOLin koulutuspäiviltä Espoosta

Vuosittain järjestettävät koulutuspäivät ovat kiinteä osa MAOLin toimintaa, joka aktivoi koulutuksen järjestävää paikalliskerhoa ja antaa ammatillisia virikkeitä niihin osallistuville opettajille. On jo kolme vuotta siitä, kun MAOL ry järjesti edellisen lähikoulutustapahtuman. Kahden etäkoulutustapahtuman jälkeen oli oikein mukava nähdä luennoitsijoita ja pajanpitäjiä livenä, sekä kohdata toisia opettajia saman pöydän ääressä ja vaihtaa kuulumisia. Vuoden 2022 koulutuspäivät kokosivat noin kolmesataa innokasta osallistujaa Espooseen Haukilahden lukiolle 7. ja 8. lokakuuta. Tänä vuonna järjestelystä vastasivat Espoon, Vantaan ja Helsingin MAOL-paikalliskerhot. Tässä artikkelissa tunnelmia Maolin koulutuspäiviltä Espoosta.

Valokuva lukiosta ulkoa sekä sisältä näyttelyosastojen vilinäst. tunnelmia Maolin koulutuspäiviltä Espoosta.
Kuva 1: Haukilahden lukion aulassa olivat näyttelyosastot, jossa parikymmentä näytteilleasettajaa esitteli toimintaansa ja myytäviä opetukseen liittyviä tuotteita. Iloinen kohtaaminen aulassa loi tunnelmaa. Kuva: Tuomo Riekkinen.

Avajaiset

Koulutuspäivien avajaiset pidettiin Aalto-yliopistolla, ja avajaisiin oli saapunut noin 100 ihmistä. Koulutuspäivät avasi juhlallisesti koulutuspäivien projektipäällikkö Esa Ruotsalainen, jonka jälkeen saimme kuulla Haukilahden lukion oppilaan Joel Miettisen kitaransoittoa. MAOL ry:n tervehdyksen toi puheenjohtaja Tarja Ylivuori, joka toivotti lähikoulutuspäivien myötä tervetulleeksi uuden normaalin. Tarja toivoi jäsenistöltä aktiivisuutta ja toiveita vuoden 2023 toimintasuunnitelmaan. Espoon kaupungin tervehdyksen toi kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho. Harri totesi, että Aalto-yliopisto on tärkeä yhteistyökumppani alueen kouluille, erityisesti lukioille. Eräs tärkeä yhteistyön muoto Aalto-yliopiston kanssa on opettajien ja virkamiesten koulutus Espoon kaupungissa. Harri myös antoi tunnustusta MAOL ry:n järjestämälle koulutukselle ja Harri antoikin selkeän viestin yleisölle: ”osallistukaa MAOL ryn pedagogiseen koulutukseen, jota on nyt tarjolla täällä Haukilahden lukossa.”

Seuraavaksi ohjelmassa oli vuoden 2023 matemaattisen aineiden opettajan palkitseminen. Vuoden opettajan valitsee MAOL ryn kerhotoimikunta paikalliskerhojen esitysten pohjalta, ja tänä vuonna vuoden matemaattisten aineiden opettajaksi valittiin espoolainen Lauri Hellsten. Palkinnon jakoi MAOL ryn puheenjohtaja Tarja Ylivuori. Lauri kiitti valinnasta ja totesi palkinnon saatuaan, että ”yhdessä olemme enemmän”. Tilaisuus päättyi Haukilahden lukion oppilaan Joonas Ahon lauluun ja kitaransoittoon.

Esa Ruotsalainen puhujanpöntössä.
Kuva 2: Koulutuspäivät avasi koulutuspäivien projektipäällikkö Esa Ruotsalainen. Kuva: Tuomo Riekkinen.
Tarja Ylivuori puhujanpöntössä
Kuva 3: MAOL ry:n tervehdyksen toi MAOL ry:n puheenjohtaja Tarja Ylivuori. Kuva: Tuomo Riekkinen.
Harri Rinta-Aho puhujanpöntössä. tunnelmia Maolin koulutuspäiviltä Espoosta.
Kuva 4: Espoon kaupungin tervehdyksen toi kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho. Kuva: Tuomo Riekkinen.
Lauri Helsten kukat käsissään kättelee Tarja Ylivuorta. Etualalla MAOL-viiri. tunnelmia Maolin koulutuspäiviltä Espoosta.
Kuva 5: MAOL ry valitsi vuoden 2023 matemaattisten aineiden opettajaksi Lauri Hellstenin. Kuva: Tuomo Riekkinen.

Koulutuspäivät

Varsinaiset koulutuspäivät pidettiin Haukilahden lukiolla, jossa tarjolla oli runsas ja monipuolinen kattaus luentoja ja työpajoja. Yhteensä MAOL ry:n ja yhteistyökumppaneiden työpajoja oli tarjolla noin 30 ja sen lisäksi oli vielä tarjolla 25 kappaletta yritystyöpajoja, joten jokaisen osallistujan oli helppo rakentaa omanlainen koulutuspäivä oman kiinnostuksen mukaisesti. Viereisessä rakennuksessa pidettiin samaan aikaan myös Pohjoismaiden ja Baltian GeoGebra-konferenssi, johon koulutuspäiville tulevilla oli myös osallistumisoikeus. Koska mielenkiintoisia pajoja ja luentoja oli paljon, niin osa itseä kiinnostavista pajoista ja luennoista täytyi jättää väliin, mutta sehän vain kertoo, että ohjelma oli hyvä ja monipuolinen. Kaikki pajat ja luennot pidettiin kello 10 ja 16 välillä. Samaan aikaan aulassa oli yritysten ja yhdistysten järjestämät näyttelyosastot.

Kuva 6: Matemaattisten aineiden lehtori Tero Kärkkäinen Stadin OA:sta tunnusti intohimonsa Exceliin. Terolla oli esitellä runsas kattaus valmiita vuorovaikutteisia tehtäväpohjia ja simulaatioita toteutettuna Excelillä, joita voi käyttää opetuksen tukena. Kuva: Tuomo Riekkinen.
Maarit Savolainen luentokalvojensa edessä. tunnelmia Maolin koulutuspäiviltä Espoosta.
Kuva 7: Vuoden 2022 matemaattisten aineiden opettaja Maarit Savolainen esitteli kehittämiään sähköisiä ja konkreettisiakin pakopelejä matematiikan tunnille. Pakopelissä korostuvat ongelmanratkaisutaidot ja opitun asian soveltaminen käytäntöön kiinnostavalla ja hauskalla tavalla. Kuva: Tuomo Riekkinen.
Veera Lupunen luentokalvojensa edessä
Kuva 8: Aineenopettaja Veera Lupunen LUMA-tiedeluokka Linkistä esitteli uuden ja hauskan tavan opettaa Pythonia pelillisyyttä hyödyntäen ohjelmoinnin opetuksessa. Yläkoululaisille suunnattu Tie koodariksi –kurssi on tarkoitus julkaista vuoden 2023 alkupuolella. Kuva: Tuomo Riekkinen.
Pimeässä auditoriossa kolme henkilöä esittelee valodemonstraatiota
Kuva 9: Fysiikan lehtori Kalle Vähä-Heikkilä, fysiikan lehtori Jaakko Lamminpää ja fysiikan, kemian ja IB-kemian opettaja Akseli Siekkinen esittelivät 15 visuaalisesti näyttäviä fysiikan demonstraatioita shown muodossa. Kuva: Marianne Taipale.
Ben Orlin esittelee luentokalvoja jossa tikku-ukkoja, paljon kuulijoita. tunnelmia Maolin koulutuspäiviltä Espoosta,
Kuva 10: Voiko huono olla hyvää? Ben Orlin on yhdysvaltalainen matematiikanopettaja, joka rakastaa matematiikkaa, mutta ei osaa piirtää. Ben esitteli englanninkielisessä pajassaan hyvää matematiikkaa huonoin piirroksin. Kuva: Marianne Taipale.
Kaksi henkilöä Escape room -luentokalvojen edessä
Kuva 11: MAOLin koulutuspäivillä oli myös tarjolla ruotsinkielisiä pajoja. Matemaattisten aineiden lehtori Anna Pomoell Kirkkonummen lukiosta ja opettaja Tanja Häkli Lärkanin lukiosta esittelivät kemian pakopeliä. Kuvassa oikealla on Veli-Matti Ikävalko Aalto-yliopisto Juniorista, joka pajan alussa esitteli Aalto-yliopisto Juniorin toimintaa. Kuva: Marianne Taipale.
Jari Metsämuuronen puhumassa auditoriossa
Kuva 12: Dosentti ja tutkija Jari Metsämuuronen Karvista on huolestunut matematiikan osaamisen tason laskusta 9. luokan oppilailla. Metsämuuronen esitti huolensa pohjaksi tutkittua tilastotietoa. Kuva: Otso Huuska
Karoliina Vuola luentokalvojensa edessä.
Kuva 13: Karoliina Vuola, väitöskirjatutkija Helsingin yliopistosta, esitteli yläkouluun ja lukioon suunnatun lämpösäteily ja ilmastonmuutos -työn. Kuva: Marianne Taipale.
Anu Penttilä laboratoriotakissa ja suojalaseissa luentokalvojensa edessä. tunnelmia Maolin koulutuspäiviltä Espoosta.
Kuva 14: Opettajat Anu Penttilä Otaniemen lukiosta ja Marika Suutarinen Olarin lukiosta esittelivät kokeellisia kemian laboratoriotöitä ja demonstraatioita, joissa on huomioitu ympäristöystävällinen ja turvallinen vihreän kemian näkökulma. Kuva: Tarja Ylivuori

Iltajuhla

Koulutuspäivien jälkeen vietettiin iltajuhlaa Aalto-yliopiston Dipolissa. Iltajuhlan juonsi ja tarinoillaan yleisöään hauskuutti YouTube-videoistaan tunnettu Helsingin yliopiston matematiikan professori Samuli Siltanen. Juhlan lopuksi palkittiin Espoon syyskoulutuspäivien projektiryhmä ja julkaistiin ensi vuoden koulutuspäivien paikkakunta, joka on Kokkola.

Samuli Siltanen puhuu mikrofoniin puku päällä
Kuva 15: Professori Samuli Siltasella riitti tiedemaailmaan liittyviä hauskoja tarinoita. Samuli toimi myös illan juontajana. Kuva: Tuomo Riekkinen.
Projektiryhmä lahjakassit käsissään
Kuva 16: Illallisen jälkeen palkittiin Espoon koulutuspäivien projektiryhmä. Kuvassa vasemmalta lukien projektiryhmäläiset Iina Ilmola, Marika Suutarinen, Natalia Lohi, Jaakko Tuunanen, Anu Penttilä, Martta Hakamies ja Esa Ruotsalainen. Kuvasta puuttuu Jan-Anders Salenius, joka oli myös projektiryhmässä. Muistamiset jakoivat MAOL ry:n puolesta 2. varapuheenjohtaja Tuula Havonen (kuvassa puhuu mikrofoniin) ja toimistopäällikkö Päivi Hyttinen (kuvassa selin). Kuva: Tuomo Riekkinen

Lue lisää Vuoden 2023 matemaattisten aineiden opettajasta MAOLin verkkosivuilla

Koulutuspäivien 2022 verkkosivut

Kirjoittaja