Helsingin kerho arpoo neljä aidosti satunnaista MAOL-junalippua

MAOL-Helsingin kerho on perinteisesti tukenut kerholaisten matkustamista liiton syyskoulutuspäiville. Koronavuosina 2020 ja 2021 kerholaisten ei tarvinnut lähteä koulutuspäivien luo, vaan etäkoulutuspäivät tulivat kerholaisten luo. Vuonna 2022 matkustaminen Espoon Otaniemeen onnistui paikallisliikenteen lipuilla.

Tänä vuonna Kokkolan syyskoulutuspäiville on pidempi matka. MAOL-koulutushenkinen ohjelma alkaa jo junan IC23 kyydissä perjantaina 6.10.2023. Juna lähtee Helsingistä kello 8.20 ja aikataulun mukainen saapumisaika Kokkolaan on kello 12.26. Toteutuneet lähtö- ja saapumisajat voi kätevästi tarkistaa Juliadatasta.

Helsingin kerhon hallitus päätti, että ostamme liitolta neljä MAOL-junalippua ja arvomme ne kiinnostuneiden kerholaisten kesken. Arvonnan osallistumislinkki lähetettiin 24.8.2023 kerhokirjeen mukana. Arvontaan pääsee mukaan täyttämällä linkistä löytyvän lomakkeen.

Arvonta tapahtuu perjantaina 22.9.2023 kello 16.15, ja osallistujat voivat seurata arvontaa suorana lähetyksenä Google Meetin kautta. Meet-linkki tulee sähköpostiin vahvistusviestin mukana, ja uteliaimmat voivat löytää sen myös Helsingin kerhon kotisivuilta

Arvonnan suorassa lähetyksessä ei julkisteta voittajien oikeita nimiä, vaan heidän itse itselleen keksimänsä nimimerkit. Arvonnan puolueettomuudesta vastaa random.org, jonka satunnaislukujen todellinen satunnaisuus perustuu salamaniskujen aiheuttamaan radiokohinaan ilmakehässä.

Useimmat tietokoneohjelmat tuottavat pseudosatunnaislukuja, jotka perustuvat tietokoneen muistissa oleviin taulukoituihin lukuihin tai laskukaavoihin. Riippuu taulukon pituudesta ja laskukaavan monimutkaisuudesta, kuinka monta satunnaislukua käyttäjä voi arpoa, ennen kuin hän huomaa niiden toistavan samaa kaavaa. Todelliset satunnaisluvut perustuvat johonkin fysikaaliseen ilmiöön, jonka mittaustulokset syötetään tietokoneelle. Fysikaalisen ilmiön ennustamattomuus voi perustua kvanttimekaniikkaan, kuten esimerkiksi radioaktiivinen hajoaminen, tai systeemin kaoottisuuteen, kuten esimerkiksi salamaniskut.

Olisi mahdollista sekoittaa kaikki arpaliput yhdellä klikkauksella Random Sequence Generatorin avulla, ja julistaa voittajiksi neljä ylintä numeroa. Mutta jännitys säilyy pidempään, kun arvotaan neljä voittajaa yksi kerrallaan. Tässä on demonstraatiotarkoituksessa tehty video, jossa kuvitteelliset MAOL-kerholaiset osallistuvat väärennetyillä MAOL-jäsennumeroillaan junalippuarvontaan. Spoiler: väärennetyt jäsennumerot eivät ole satunnaislukuja.


Tilaa Dimension uutiskirje – saat sähköpostiisi aina kuunvaihteessa koosteen tuoreimmista artikkeleista

Kirjoittaja