Kohdataan Kokkolassa! MAOLin syyskoulutuspäivillä 6.-7.10.2023

Keski-Pohjanmaan MAOL-kerho herätettiin räväkästi koronavuosien talviunilta viime lokakuussa. Kerhon puheenjohtaja Erkko Saviaro oli vihdoin päässyt Helsinkiin kokoustamaan ja kotimatkalla lähetti hallituksen WhatsApp-ryhmään viestin: ”Viime kerrasta on kulunut hetki aikaa ja paljon on tapahtunut. Tiedoksi että MAOL Koulutuspäivät 2023 järjestetään Kokkolassa.”

Kuva 1: Neulo omat MAOL-sukat! MAOL-sukkien neuleohje löytyy MAOLin materiaalipankista. Kuva: Emilia Sainio.

Eipä siinä sitten jäänyt aikaa ihmettelemiselle. Koulutuspäiviin oli aikaa vajaa vuosi. Järjestelykokemusta aiemmista koulutuspäivistä meillä ei juurikaan ollut, mutta toisaalta meillä oli aavistus siitä, että meidän verkostoilla ja alueen yritystarjonnalla saataisiin hyvä ohjelmakattaus ja puitteet koulutuspäiville. Marraskuun alussa meillä oli järjestelytoimikunta kasassa, koulutuspäivien tilat varattuna ja valtavasti ideoita työpajoiksi. Aloitimme työpajan pitäjien värväämisen ensin omista kontakteistamme. Omana haaveenani on ollut opetella neuleiden suunnittelemista ja neuleohjeiden kirjoittamista, joten varovasti ehdotin, että voisin tehdä meidän koulutuspäivillemme MAOL-sukkaohjeen. Oli hienoa huomata, että miten laajat ja monipuoliset verkostot meiltä löytyikään.

Talven ja kevään aikana suunnittelu eteni omalla painollaan. Korvaamattomana apuna meillä on ollut MAOLin puolesta varapuheenjohtaja Tuula Havonen sekä toimiston Päivi Hyttinen ja Aino Haavisto. He ovat tönineet meitä lempeästi eteenpäin ja välillä suitsineet liiallista innokkuuttamme. Heidän ammattitaitonsa on kyllä ehdottomasti ollut yksi sujuneiden järjestelyiden kulmakivistä.

Jos teidän paikalliskerhonne salaisena haaveena on koulutuspäivien järjestäminen, niin järjestäkää! MAOLilta saatu tuki ja sparraus on ollut arvokasta ja luulen, että näiden koulutuspäivien järjestämisen myötä meidän kerhon toiminta tulee olemaan aktiivisempaa. Lisäksi koulutuspäivien järjestelyiden myötä ollaan saatu toimintaan uusia jäseniä.

Koulutuspäivien ohjelman löydät verkkosivuilta. Perjantain yritysvierailuita ei kannata missään tapauksessa jättää väliin. Kokkolasta löytyy sekä Pohjois-Euroopan suurin epäorgaanisen kemianteollisuuden ekosysteemi että laajaa veneteollisuuden osaamista. Pääset siis valintasi mukaan tutustumaan joko kemianteollisuuden keskittymään tai vesijettien ja viranomaisveneiden valmistukseen. Kokkolasta lähtee maailmalle muun muassa akkujen prekursorimateriaaleja ja poliisiveneitä! Täällä on helppo perustella nuorille kemian ja luonnontieteiden opiskelun tärkeyttä.

Vaikka Kokkola sijaitsee monen mielestä kaukana, niin liikenneyhteydet tänne ovat hyvät. Huomasithan, että koulutuspäiville pääsee etelästä myös erityisellä MAOL-junalla. Pääset koulutuspäivien tunnelmaan jo matkalla yhdessä muiden kanssa. Junalippu varataan koulutuspäivien ilmoittautumisen yhteydessä. Toivomme myös, että kaikki pohjalaiset (etelästä pohjoiseen) innostuvat osallistumaan koulutuspäiville, kun nyt ei tarvitse matkustaa Helsinkiin asti.

Lauantain työpajojen ohjelmassa on perinteisten ylioppilaskoeaiheiden lisäksi paljon käytännön tekemistä. Ympäristökasvatukseen liittyviä työpajoja on useita ja alueemme teollisuuden innovaatioita esitellään myös lauantain työpajoissa. Tekoälyn kehittyminen ja käyttäminen myös opetuksessa on ajankohtainen aihe, josta meillä on useampia työpajoja tarjolla. Uskomme, että näiden koulutuspäivien jälkeen on mukava palata arkiseen aherrukseen virkistyneenä ja reppu täynnä uusia ideoita!

Tämän kirjoittamisen jälkeen aion viimeistellä villasukkaohjeen. Sitten kerään rohkeuteni ja lähetän sen MAOLin toimistolle julkaistavaksi. Laittakaa neuleihmiset MAOL-sukat puikoille, sillä villasukkia tarvitaan aina. Olisi hienoa nähdä valmistuneita ja työn alla olevia sukkia koulutuspäivillä. Ehkäpä saamme järjestettyä sinne MAOL-sukkien yhteiskuvauksen. Kokkolassa kohdataan!

Koulutuspäivien verkkosivut

MAOL-villasukkien ohje (vain jäsenille)

Artikkelikuva: Kokkolan kaupunki.

Vanhoja puutaloja auringonpaisteessa
Kuva 2: Kokkolan vanhakaupunki Neristan, johon kuuluu satoja taloja ja 12 korttelia, kertoo kaupan ja merenkulun historiaa 1700-luvulta lähtien. Kuva: Kokkolan kaupunki.
Kuva 3: Koulutuspäivät pidetään Kokkolan suomalaisella lukiolla, lähellä rautatieasemaa ja tunnelmallista Vanhaa Kokkolaa. Kuva: Nina Aro

Tilaa Dimension uutiskirje – saat sähköpostiisi aina kuunvaihteessa koosteen tuoreimmista artikkeleista

Kirjoittaja