Kokkolassa kohdattiin – tunnelmia MAOLin koulutuspäiviltä 2023

valokuvia junamatkalta ja koulu ulkoa, piirretty värikäs kuva ja piipusta nousevassa savussa teksti MAOL

Syksyinen sää ja mielenkiintoinen ohjelma houkuttelivat noin 200 henkilöä Kokkolaan MAOL ry:n vuoden 2023 Koulutuspäiville, jotka pidettiin Kokkolan suomalaisella lukiolla 6. ja 7. lokakuuta. Osa Koulutuspäivien osallistujista saapui jo perjantaina samalla junalla Helsingistä asti ja sen takia juna nimettiin MAOL-junaksi. Siellä koulutuspäivien tunnelmaan pääsi esimerkiksi neulomalla MAOL-sukkia. Perjantaina tutustuttiin Kokkolan teknologian alan yrityksiin ja Kokkolan suurteollisuusalueelle ekskursioiden muodossa.

Lauantaina olivat vuorossa varsinaiset koulutuspäivät, jotka tarjosivat melkein 50 luentoa ja työpajaa, joiden aiheet vaihtelivat tekoälystä ja pakopeleistä ohjelmointiin ja fysiikan korkeajännitedemoihin. Lisäksi mukana oli kattava kattaus yritysten työpajoja ja näytteilleasettajia. Päivä antoikin erinomaisen mahdollisuuden kehittää opettajien ammatillista osaamista, mutta tärkeää oli myös kollegojen kohtaaminen ja ajatusten vaihtaminen. Päivä huipentui Kokkolan kaupungintalolla illalliseen, jossa hyvän ruuan lisäksi oli viihdyttävää ohjelmaa.

Perjantain ekskursiot

Valokuvia ekskursiolta: vene, esittelytila, yrityksen logo, suuri potkuri sisätiloissa

Ensimmäisen ekskursion aluksi tutustuttiin Kongsberg Maritime -yritykseen, joka on maailmanlaajuinen teknologiayritys. Yrityksen kehittämät tuotteet ja järjestelmät mahdollistavat vähäpäästöisen ja päästöttömän merellä liikkumisen. Yrityksen valmistamia tuotteita toimitetaan mm. tutkimus-, rahti- ja matkustaja-aluksille, sekä pelastus- ja partioaluksille. Veneitä esittelivät Mikael Ahlstrand, Satu Koivisto ja Rami Hämäläinen. Kuvat: Tarja Ylivuori.

Ekskursiovalokuvia: bussissa matkalla, Kewatecin halli ulkoa, kaksi henkilöä auton edessä, powerpoint ja esittelijänsä, ryhmäkuva suojavarusteissa ison veneen edessä sisähallissa

Täältä matka jatkui Kewatec-yritykseen, joka on yksi maailman johtavista alumiinisten ammattiveneiden valmistajista. Veneet voidaan helposti räätälöidä vastaamaan asiakkaiden tarpeita. Veneitä esittelivät Kewatecillä Jan Wargh ja Suvi Säätelä. Toisessa ekskursiossa tutustuttiin Kokkolan suurteollisuusalueeseen ja satamaan. Kuvat Tarja Ylivuori ja Tuula Havonen.

Avajaiset

Tarja ja Erkko puhujanpöntössä, pöydällä MAOL-viiri ja kukkakimppu

Lauantaina 7. lokakuuta 2023 vietettiin koulutuspäivien avajaisia Kokkolan suomalaisella lukiolla. Koulutuspäivien projektipäällikkö Erkko Saviaro avasi MAOLin Koulutuspäivät ja toivotti osallistujat tervetulleiksi MAOLin koulutuspäiville. MAOL ry:n puheenjohtaja Tarja Ylivuori kiitti omassa puheenvuorossa projektiryhmää ja MAOL-toimistoa hyvistä järjestelyistä. Lisäksi Ylivuori kertoi MAOL ry:n ensi vuoden teeman, joka on ”Sivistyksen valoa ja oivalluksen iloa”. Kuvat: Tuomo Riekkinen.

Erkko ojentaa kukat Ninalle, toisessa kuvassa Nina pitää puhetta puhujanpöntön vieressä

MAOL ry valitsi vuoden 2024 Matemaattisen aineiden opettajaksi lehtori Nina Aspegrénin, joka on opettaa Paraisilla Sarlinska skolan -yläkoulussa matematiikkaa. Aspegrén kertoi omia näkemyksiä matemaattisen aineiden opetuksesta ja kiitti valinnasta. Voit tutustua Vuoden opettajan tekemiin materiaaleihin hänen Räkna med mig -blogissaan. Palkinnon jakoivat koulutuspäivien projektipäällikkö Erkko Saviaro ja MAOLin puheenjohtaja Tarja Ylivuori. Palkinnon arvo on 5000 € ja palkinnon sponsorina on toiminut tänä vuonna Otavan kirjasäätiö. Kuvat: Tuomo Riekkinen.

Ulla Lassi puhuu mikrofoniin puhujanpöntön vieressä

Professori ja tekniikan tohtori Ulla Lassi piti ajankohtaisen ja mielenkiintoisen avajaisluennon aiheesta: ”Kemia osaaminen vihreän siirtymän ja kiertotalouden veturina”. Luennolla esiteltiin tieteelliseen tutkimukseen perustuvia uusia innovaatioita akkujen, kiertotalouden ja vetyteknologian alueella, joissa monet Kokkolan seudun yritykset ovat mukana. Kuva: Tuomo Riekkinen.

kaksi valokuvaa messuosastoilta koulun aulasta

Koulutuspäivien yksi tärkeä tehtävä on tuoda konkreettisesti opetukseen liittyviä tuotteita tutuksi opettajille. Näyttelyasettajien pisteet aulassa loivat messumaista tunnelmaa ja iloista mieltä. Kuvat: Tuomo Riekkinen.

Työpajat

Samuli ja luentonsa aloituskalvo

Tekoäly oli mukana useammassa pajassa. Professori Samuli Siltanen Helsingin yliopistosta esitteli omassa pajassaan innostavasti, kuinka kone oppii käsittelemään kuvia ja tekstiä. Samalla sivuttiin millainen hermoverkko ja matematiikka löytyy tekoälyn taustalta. Kuva: Tarja Ylivuori.  

Erkko powerpointesityksen edessä, toisessa kuvassa Jaakobin tikapuut -fysiikkademo

Erkko Saviaro kunnostautui myös työpajojen pitäjänä. Ensimmäisessä pajassa Saviaro esitteli perusideoita, kuinka koodataan 3D-kappaleita OpenSCAD-ohjelmalla. Mukana oli myös 3D-tulostimella tulostettuja kappaleita ja tarinoita niiden takana. Kuva: Tuomo Riekkinen (vasen). Toisessa pajassa Erkko esitteli näyttäviä ja kauniita korkeajännitedemoja. Kuva: Tarja Ylivuori (oikea).

Arto kalvojensa edessä, toisessa kuvassa Santtu kalvojensa edessä

Koulutuspäivien yhteiskunnallinen ja ammatillinen tehtävä on tuoda yritysmaailma ja opettajat yhteen, jotta koulutuksen merkitys yritystoiminnan veturina tulisi konkreettisesti esille. Vasemmalla FT Arto Ojuva esitteli kokkolaisen yrityksen Hycamiten kehittämää teknologiaa, jossa pilkotaan metaanikaasun molekyylejä tuottaen samalla puhdasta vetyä ja kiinteää hiiltä. Kuva: Martta Hakamies (vasen). Oikealla FM Santtu Pienimäki Centria-ammattikorkeakoulusta esitteli innovatiivisia teknologia ratkaisuja lähi- ja etäopetukseen. Kuva: Tuomo Riekkinen (oikea).

Eveliina ja Alisa kalvojensa edessä, toisessa kuvassa Virpi, Arto ja luennon yleisöä

Vasemman puoleisessa kuvassa FM Eveliina Hietakymi ja KM Alisa Uusi-Kilponen LUMA-keskus Suomesta kertoivat, kuinka oppilasta voidaan tukea ja innostaa ymmärtämään matematiikkaa paremmin toiminnallisin harjoituksin. Kuva: Tuomo Riekkinen (vasen).  Oikeanpuoleisessa kuvassa projektitutkija Juhani Kolu ja tutkimuskoordinaattori Arto Kortelainen Turun yliopistosta, sekä Virpi Mikkonen TOMA-hankekoordinaattori MAOL ry:stä kertoivat, miksi on tärkeää taata kaikille nuorille numerotaitoisuus ja millaisin konkreettisin keinoin siihen päästään. Kuva: Tarja Ylivuori (oikea).

Iltajuhla

iltajuhlan kattaus, kuva muusikkoduosta, yleiskuva jonka taustalla Tervetuloa Kokkolaan -diat

Iltajuhlaa vietettiin Kokkolan kaupungintalolla. Iltajuhlassa nautittiin hyvän ruuan lisäksi musiikista, Kokkolan historiasta ja tietovisailusta asiaankuuluvine palkintoineen. Kuvat: MAOL ry.

Projektiryhmä rivissä, Tuula halaamassa keskimmäistä henkilöä. Toisessa kuvassa Tarja puhuu mikrofoniin, toimistolaiset ja Tuula kuuntelevat

MAOL ry:n puheenjohtaja Tarja Ylivuori ja toinen varapuheenjohtaja Tuula Havonen palkitsivat iltajuhlassa Kokkolan projektiryhmän (vasemmalla), sekä MAOL-toimiston työntekijät: toimisto- ja viestintäassistentti Aino Haaviston ja toimistopäällikkö Päivi Hyttisen (oikealla). Ilman projektiryhmän ja MAOL-toimiston suurta työpanosta Kokkolan koulutuspäivät olisivat vain pelkkä haaveuni. Kuvat: Tuomo Riekkinen.

Kuusi henkilöä samanlaisissa valkoisissa hatuissa, heistä Otso kättelee Erkkoa

Iltajuhlassa Kokkolan koulutuspäivien projektipäällikkö Erkko Saviaro siirsi vetovastuun koulutuspäivien suunnittelusta Rauman projektiryhmälle. Virtuaalista viestikapulaa vastaanottamassa on MAOL-hallituksen jäsen Otso Huuska. Vuonna 2024 MAOL ry:n koulutuspäivät on Raumalla lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Nähdään Raumalla! Kuva: Tuomo Riekkinen.

Kirjoittaja