Miten aloittaa ohjelmointi?

Lähes kaikki nykymaailmassa toimii jollakin tavalla ohjelmoinnin avulla, mutta silti maailmassa on paljon ihmisiä, jotka eivät osaa ohjelmoida. Todennäköisesti siksi ohjelmoinnista on tullut osa kouluopetusta. Tätä asiaa pohdiskellessamme päätimme aloittaa pienen projektin kolmen 8-luokkalaisen voimin.

Projektimme tarkoituksena on rohkaista muita nuoria kokeilemaan ohjelmointia aloittamalla ihan yksinkertaisimmista asioista, kuten millä ohjelmointikielellä kannattaa aloittaa ja vähän siihen liittyviä koodausohjeita. Näin olisi tarkoitus saada vähintäänkin käsitys siitä, mihin kaikkeen ohjelmointia tarvitaan, ja mitä kaikkea ohjelmoimalla pystyy tekemään.

Kuvassa näkyy miltä tuottamamme materiaali näyttää ja millaista koodia sinne kirjoitetaan.

Sivullamme ohjeistetaan käyttämään Repl.it nimistä nettisivua. Se on ohjelmointiympäristö, joka tukee lähes kaikkia olemassa olevia koodauskieliä. Sivulle voi kirjautua omalla sähköpostilla tallentaakseen tekemänsä työt. Tämä mahdollistaa esimerkiksi keskeneräisten ohjelmien jatkamisen toisella laitteella, kunhan on vain kirjautuneena samalle tilille. Repl.it mahdollistaa myös ohjelmoinnin livenä kolmen eri ihmisen kanssa. Jos ohjelmointia tekee koulussa, niin kannattaa kirjautua myös koulun tunnuksilla.

Tekemämme projekti on toteutettu Repl.it sivuston avulla. Se oli meille hyvä paikka, koska pystyimme kolmistaan tekemään kerralla kaikki yhdessä. Sivullamme ei myöskään ole omaa domainia, eli nettisivun osoitetta, joten työmme osoite on hieman pitkähkö.

Suurin haasteemme työn aikana oli saada ohjelmoitua toimiva palautesivu, jossa pystyisi ilmoittamaan meille esimerkiksi työstämme löytyvistä virheistä. Tämä oli haaste siksi, että työhön olisi tarvinnut omaa palvelintilaa, joka on usein maksullisia, sekä PHP koodauskieltä, jota kukaan meistä ei osannut. Saimme onneksi kuitenkin ratkaistua ongelmamme ja nyt kaikki palaute tulee meille.

Jos sinua siis kiinnostaa, voit tutustua projektiimme. Se on nettisivu, joka sisältää tutoriaalit Pythonille, JavaScriptille sekä HTML:lle sisältäen kyseisten kielten perusteet, esimerkkiohjelmia sekä muutaman lisäohjelman. Sivu on suunniteltu toimimaan tietokoneilla ja puhelimilla.

Kuvassa Pythonin, JavaScriptin ja HTML:n kuvakkeet.

Jos sinulla on kysyttävää tai parannusehdotuksia sivuillemme, voit ottaa meihin yhteyttä “Ota Yhteyttä” -sivun kautta. Näimme projektiimme paljon vaivaa, joten toivomme että itsekin innostuisit ohjelmoimaan.

Meihin saa ottaa yhteyttä.

Linkki työhömme: https://learncode.tobdu399.repl.co

Ylöjärven Yhtenäiskoulun 8-luokkalaiset Topias Niiranen, Lassi Lehtonen ja Jinbo Wan

Yhteistyössä Tuula Havosen kanssa.

Kirjoittajat