Opettajien mietteitä kesän kynnyksellä

Mitä miettii matemaattisten aineiden opettaja lukuvuoden 2020-2021 päättyessä? Viisi opettajaa kertoo ajatuksiaan kesän kynnyksellä.

Lauri Hellsten, matematiikan ja fysiikan lehtori, Espoon yhteislyseon lukio

1. Minkälaisissa mietteissä olet siirtymässä kesän viettoon?

Kulunut lukuvuosi on ollut harvinaisen työntäyteinen koronaohjeistuksien toteuttamisen suunnittelun, opetussuunnitelmatyön sekä etä- ja lähiopetuksen vuorottelun takia. Onneksi oman lukion aineryhmässä työtaakkaa, vinkkejä ja ajatuksia on pystytty luontevasti ja vapaamuotoisesti jakamaan ympäri lukuvuoden. Myös vuosien aikana muodostuneet verkostot ovat nousseet arvoon arvaamattomaan. Vaihtelua tietokoneen naputteluun ovat tuoneet mökin remonttihommat, jossa oman työn hedelmät ovat näkyneet yleensä hieman nopeammin kuin päivätöissä havaittava lukiolaisen tietojen ja taitojen kehittyminen yhteisen lukiotaipaleen aikana. Mielessä on myös ollut syksyllä laajentuva oppivelvollisuus, jonka käytännön toteutuksessa on edelleen muutama iso kysymysmerkki. Ensi lukuvuoden jälkeen olemme tämän suhteen viisaampia. 

2. Mikä sinua on työuralla auttanut haastavissa vaiheissa?

Työuran haastavimpia ja ehkä myös opettavimpia vaiheita ovat olleet opetusuran aloitus, digitaalisten ympäristöjen ja työvälineiden haltuunotto sekä nyt meneillään oleva koronatilanne. Sinnikkyys ja oma mielenkiinto, niin oppimista kuin opetettavia aineita kohtaan sekä yhteistyöverkostot ovat auttaneet eteenpäin.

3. Mitä terveisiä haluaisit lähettää Dimension lukijoille?

Yhteistyössä on voimaa! Paikallisen MAOL -kerhon toiminnan kautta saa helposti laajennettua omia yhteistyöverkostojaan.

Lauri Hellsten kesällä rakentamansa saunamökin terassilla.

Päivi Juntunen, matematiikan, fysiikan ja kemian opettaja, Muhoksen yläkoulu

1. Minkälaisissa mietteissä olet siirtymässä kesän viettoon?

Raskaan koronatalven jälkeen on ihana päästä ansaitulle kesälomalle. Koronavuosi on ollut uuden ja tuntemattoman edessä olemista mutta se on tuonut samalla paljon uusia työtapoja opetukseen ja rohkeutta kokeilla uutta.

2. Mikä sinua on auttanut työuran haastavissa vaiheissa?

Kollegoiden tuki matalalla kynnyksellä, ajatus siitä, ettei mitään asiaa tarvitse hallita heti täydellisesti ja luottaminen siihen, että asiat järjestyvät.

3. Mitä terveisiä haluaisit lähettää Dimension lukijoille?

Leppoisia loma-aamuja ja suloisinta suvea!

Kesäinen Päivi odottaa jo rauhallisia loma-aamuja ilman aikatauluja.

Juha Karkkulainen, kemian ja fysiikan lehtori, Joensuun normaalikoulu

1. Minkälaisissa mietteissä olet siirtymässä kesän viettoon?

Hyvillä mielin, kesään on jo totuteltu käytyäni jo pari kuukautta töissä mökiltä käsin. Raskas talvi on takana. Nyt on jo yksi rokote saatu ja muutenkin näyttää korona jo helpottavan. Itse opetustyötä en niin hirveän raskaaksi koe.

2. Mikä sinua on auttanut työuran haastavissa vaiheissa?

Vaimo ja lapset ja niiden kanssa keskustelu. Piristyksenä on nykyään myös pari lapsen lasta. Aina löytyy myös ymmärtäviä kollegoja, joiden kanssa on voinut keskustella.

3. Mitä terveisiä haluaisit lähettää Dimension lukijoille?

Pitäkää vaatimustaso korkealla. Lapset syntyvät keskimäärin yhtä älykkäinä kuin ennenkin. Oppiaineissamme vanhat hyvät kontstit ja ahkeruuteen kannustaminen ovat avain menestykseen. Silti pitää olla teknologin kehityksessä mukana ja yrittää saada sieltä apuja vieläkin parempaan oppimiseen sekä antaa valmiuksia tulevaisuuteen.

Juha Karkkulainen viilaamassa teräspiikkiä rullahiihtoharjoittelua varten. Piikin pitää olla terävä. Sauvan lipsahdus asfaltilla voi aiheuttaa loukkaantumisen.

Riitta Salmenoja, fysiikan ja matematiikan lehtori, Novidan lukio ja Dimension päätoimittaja

1. Minkälaisissa mietteissä olet siirtymässä kesän viettoon? Hyvillä mielin 🙂 Viimeinen opetusjakso lähiopetuksessa on palauttanut hymyn huulille ja opettajana työskentely on ollut väsymyksestä huolimatta kivaa. Työteliään vuoden jälkeen odotan rentoa kesää ilman aikatauluja ja työlistoja.

2. Mikä sinua on työuralla auttanut haastavissa vaiheissa?

Takana on poikkeuksellisen kuormittava vuosi, jonka aikana olen usein joutunut pohtimaan, miten näistä kaikista haasteista selviää. Kun työt kaatuvat päälle, mietin mitkä asiat on ihan pakko tehdä ja mitkä voi siirtää tai unohtaa. Vuosi sitten mokasin tekemällä etäopetuksessa aivan liikaa töitä. Onneksi virheistä voi oppia ja tänä lukuvuonna olen osannut rajata työaikani paremmin.

Pidän aineenopettajan työssä tärkeänä hyvää aineenhallintaa, pedagogisia taitoja, vuorovaikutusta ja uuden oppimista. Yhteistyö opiskelijoiden ja opettajakollegoiden kanssa auttaa monista vaikeuksista yli. MAOL-toiminnan harrastaminen opettaa uutta ja tuo verkostoja sekä vertaistukea, joka auttaa jaksamaan opettajan työn haasteita.

3. Mitä terveisiä haluaisit lähettää Dimension lukijoille?

Hyvää kesää! Dimensiossa julkaistaan kesälläkin uutta luettavaa.

Riitta Salmenoja etäyhteyden äärellä.

Jarmo Sirviö, Fysiikan ja matematiikan lehtori sekä oppikirjan tekijä, Oulun Kastellin lukio

1. Minkälaisissa mietteissä olet siirtymässä kesän viettoon? 

Olen jäämässä eläkkeelle. Työn alla on viimeisten kokeiden korjaukset ja työtilojen siivoukset. Lähden varmaan mökille kesäksi ja syksyksi. Otan etäisyyttä kaupunkielämään. Harrastan retkeilyä, kalastusta ja syksymmällä marjojen poimintaa. Kamera kulkee koko ajan mukana, aion taas aktivoida valokuvausharrastukseni.  

2. Mikä sinua on työuralla auttanut haastavissa vaiheissa? 

Riippuu siitä, millaisista haasteista on kyse. Arkipäivän kiireiden keskellä olen helpottanut työtä esimerkiksi MFKA:n valmiilla koepaketeilla ja oppikirjojen opemateriaaleilla. Keskustelut kollegoiden kanssa ja materiaalien vaihto on tuonut uusia näkökulmia ja jaksamista opetukseen. Myös erilaiset oppikirja- ja tiedeprojektit ovat antaneet vaihtelua arkiseen aherrukseen. Kerran, kun purin turhautumistani isälleni ja sanoin, että etsin töitä kännykkäteollisuudesta, hän antoi viisaan ajatuksen: ”Opettajan ammatissa on jotain eettisesti tosi korkeatasoista verrattuna leikkikaluteollisuuteen.” 

3. Mitä terveisiä haluaisit lähettää Dimension lukijoille? 

Nauttikaa kesästä ja kerätkää voimia tulevan lukuvuoden koitoksiin. Jaksamista kaikille! 

Jarmo Sirviö aloittelee ansaittuja eläkepäiviään nuotion äärellä.

Mukavaa kesää kaikille Dimension lukijoille!

Nämä kaikkensa antaneet lukion opettajat piti kärrätä pois viimeiseltä oppitunnilta, kun omat jalat eivät enää kantaneet. Edessä haastattelut tehnyt Piia Haapsaari.