Pohjoisen taivaan alla

Matemaattisten aineiden opettajien syyskoulutuspäivät pidettiin tänä vuonna Rovaniemellä. Pohjoisesta sijainnista huolimatta syyskoulutuspäiville oli ilmoittautunut noin 200 opettajaa, opiskelijaa ja näytteilleasettajaa. Monipuolisen ohjelman oli suunnitellut ja järjestänyt MAOL-Lapin kerho ry ja LUMA-keskus Lappi. Lämpimät kiitokset vielä kaikille järjestelyihin osallistuneille, ilman teitä koulutuspäivät eivät olisi toteutuneet.

Tervetulotoivotusten jälkeen syyskoulutuspäivät jatkuivat Kansainvälisen valon päivän kunniaksi järjestetyn valokuvauskilpailun tulosten julkaisun merkeissä. ”Ota kuva valoilmiöstä ja selitä se fysiikan näkökulmasta”. Kilpailun teema antoi oppilaille mahdollisuuksia valita kuvan aihe varsin laajasti, koska valo on monessa mukana. Haasteena olikin pohtia, mihin kaikkeen valo vaikuttaakaan. Kuvia kilpailuun tuli sekä peruskoulun oppilailta että lukion opiskelijoilta. Arviointikriteereinä oli valokuvan tunnelma ja se, miten hyvin kuvattu fysiikan ilmiö näkyi kuvassa. Koska kilpailun tarkoituksena oli kannustaa nuoria tarkkailemaan ympäristöään fysiikan näkökulmasta, ilmiöiden selitysten virheisiin ei niinkään puututtu.

Kolmas palkinto meni Tikkurilan lukion Lotta Kortesalmelle. Hänen kuvansa oli valoltaan ja sommittelultaan hyvä. Selityksessä tuodaan esille monia kuvassa näkyviä valoon liittyviä ilmiöitä. Toisen palkinnon sai Neea Finnholm Turun suomalaisesta yhteiskoulusta. Raati piti kuvaa vahvana. Kuvassa näkyy monia väriin vaikuttavia, osin globaaleja, ilmiöitä. Voiton vei kuitenkin Pattasten koulun Sakari Kanasaaren hieno kuva Linnunrata-galaksistamme, jota sähköpylväät hienosti kehystävät. Kiitokset kaikille kilpailuun osallistujille sekä Suomen Fyysikkoseuralle, joka oli tukemassa kilpailua.

Tämän jälkeen alkoi koulutuspäivien koulutuksellinen osuus. Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Jouni Räisänen piti mielenkiintoisen avajaisluennon, aiheesta ”Miten ilmastomallit rakennetaan ja mitä ne kertovat?” Luentolinja 1 jatkui vahvasti lukion opetussuunnitelmauudistuksen ympärillä. Syyskoulutuspäivien yksi merkittävä vahvuus onkin saada koolle myös vaikutusvaltaisia puhujia kertomaan mm. koulutuksessa tapahtuvista uudistuksista. Muilla koulutuslinjoilla aiheet liikkuivatkin sitten avaruudesta kulta-atomin matkaan ja algebran toiminnallisesta opetuksesta peliohjelmoinnin saloihin. Paikalla oli myös runsaasti näytteilleasettajia omine mielenkiintoisine työpajoineen.

Koulutuksellisen annin lisäksi kansallisilla koulutuspäivillä tavataan kollegoja ympäri Suomea, luodaan uusia kontakteja yhteistyökumppaneihin ja keskustellaan näytteilleasettajien kanssa ja saaden heiltä vinkkejä lähinnä opetusmateriaalien ja -välineiden käyttöön.

Maija Aksela, Tuula Havonen ja Tarja Ylivuori. (Kuva: Katri Halkka)

Iltajuhlaa vietettiin tänä vuonna kauniissa tiedekeskus-museo Arktikumissa, jossa saimme nauttia hyvistä ruuista, jotka oli tehty paikallisista raaka-aineista ja joissa maistui aidot pohjoiset maut. Tätä kaikkea ja paljon muuta koimme pohjoisen taivaan alla.

Aloituskuva: Rovaniemi (Kuva: Riitta Salmenoja)

Kirjoittaja