Tulevaisuus on seikkailu!

Tämän vuoden syyskoulutuspäivät toteutetaan lauantaina 3. lokakuuta historiansa ensimmäisen kerran etänä. MAOL-jäsenenä voit liittyä muutamalla klikkauksella, hintaan 19 €, mukaan. Ohjelma on perinteisen laadukas, sillä moni nimekäs luennoitsija on vahvistanut halunsa olla mukana jakamassa kanssamme tätä etäkokemusta. Koska virallista  ohjelmaa hiotaan vielä, voit tästä artikkelista lukea alustavasti, millaista sisältölä MAOL-etäkoulutuspäivä sinulle tänä syksynä tarjoaa. Tehdään tästä yhdessä Suomen suurin koulutustapahtuma

Näiden koulutuspäivien suunnittelun alkaessa, koronalla oli ihan muita merkityksiä. Pitkään kesäkuukausille asti halusimme luottaa siihen, että lähikoulutuspäivät voitaisiin järjestää, kunhan riittävä väljyys ja turvaetäisyydet voitaisiin järjestelyin taata. Voisimme vihdoin syksyllä kokoontua ja nauttia koulutuspäivien merkittävimmästä annista, verkostoitumisesta. Lopulta etäkoulutuspäivä oli kuitenkin ainoa vaihtoehto, koska kesän lopussa kaikissa kolmessa vaihtoehtoisessa paikassa kiellettiin ulkopuolisten järjestäjien tilaisuudet. Henkisesti päätös oli jo siinä vaiheessa helppo, koska olimme pohtineet asiaa myös vastuullisen järjestäjän näkökulmasta. Emme halunneet ottaa riskiä, jossa suuri osa Suomen matemaattisten aineiden opettajista olisi koulutuspäivien jälkeen karanteenissa.

Koulutuspäivien kotisivuille tulee näinä päivinä lisää tietoa koulutuspäivästä, sen ohjelmasta ja siihen ilmoittautumisesta. Lämmin kiitos kaikille teille esiintyjille ja yrityksille, jotka nopeasti vahvistitte haluavanne olla mukana. Kiitos myös projektiryhmälle, joka uudelleen ja uudelleen on jaksanut suunnitella ja hioa koulutuspäivän ohjelmaa. Panoksenne on ollut tärkeää, sillä ovathan MAOL-syyskoulutuspäivät vuoden merkittävin matemaattisten aineiden opettajille suunnattu koulutustapahtuma. Kiitos myös Magnus Ernhroothin säätiölle, joka on tukenut meitä apurahalla, jotta mahdollisimman moni voisi osallistua etäkoulutustapahtumaan. Apurahan turvin tämän vuoden koulutuspäivien hinta MAOL-jäsenille on vain 19 €.

Nimekkäistä esiintyjistä voisi mainita Samun tiedekanavasta tutun Samuli Siltasen ja kosmologi Syksy Räsäsen, joka puolustaa modernin fysiikan merkitystä koulufysiikassa. Jouni Välijärvi pohtii suomalaisen koulutuksen arvostusta ja Suomen ensimmäinen kiertotalouden professori Ari Väisäsen ratkoo ympäristöongelmia kemian näkökulmasta. Karvin tutkimuksen pohjalta pohditaan alhaisen lähtötason riskitekijöitä ja Arto Oksanen esittelee revontulten ääniä. Aiheina myös ohjelmointia, GeoGebraa, ammattikorkeakoulun matematiikkaa, ilmakehän valoilmiöitä, molekyylimallinnusta ja paljon muuta. Luma-yhteistyö, lukion uusi opetussuunnitelma ja olympiavalmennus ovat myös erityisiä aiheita.

Koulutuspäivien pääpuhujana on keksijä, kirjailija ja futuristi Perttu Pölönen. Hän on koulutukseltaan Sibelius-Akatemiasta valmistunut säveltäjä, mutta perusti ensimmäisen yrityksensä jo nuorena. Perttu on voittanut Euroopan suurimman nuorten tutkimuskilpailun ja opiskellut tulevaisuuden teknologioita Singularity University ajatushautomossa NASAn tutkimuskeskuksessa. Vuonna 2018 huippuyliopisto MIT nimesi hänet 35 lupaavimman innovaattorin joukkoon Euroopassa. Pertun esikoiskirja Tulevaisuuden lukujärjestys julkaistiin tammikuussa 2020.

Vaikka päätös etäkoulutuspäivästä oli aikanaan vaikea, toivotamme teidät nyt ylpeinä MAOLin historian ensimmäiseen etäkoulutuspäivään. Koulutuspäivässä on pyritty huomioimaan niin näytteilleasettajat kuin osallistujien mahdollisuus verkostoitua ja muodostaa keskusteluyhteys toistensa kanssa virtuaalisten messujen muodossa. Tulevaisuus on seikkailu, jonka haluamme jakaa teistä mahdollisimman monen kanssa.

Kirjoittajat