Vuoden 2023 MAOL ry:n hallituksen työskentely käynnistyi reippaasti

Tammikuun 19. päivä MAOL ry:n hallitus kokoontui Pasilassa ensimmäistä kertaa tänä vuonna puheenjohtaja Tarja Ylivuoren johdolla. MAOL ry:n hallituksessa aloitti työskentelyn uutena Johanna Nygård, joka tuli Anu Penttilän tilalle. Molemmat palkittiin kokouksessa ansiomerkeillä: Johanna sai pronssisen ansiomerkin ja Anu sai hopeisen ansiomerkin. Myös varajäsenistössä oli pientä vaihtuvuutta. Uutena varajäsenenä aloitti Aira Karassaari. Varajäsenistöstä jättäytyivät pois Eija Issakainen, Maarit Savolainen ja Anastasia Vlasova. Vuosi 2023 aloitetaan MAOL ry:n hallituksessa seuraavalla kokoonpanolla:

Hallitus

 • puheenjohtaja Tarja Ylivuori
 • 1. varapuheenjohtaja Martta Hakamies
 • 2. varapuheenjohtaja Tuula Havonen
 • 3. varapuheenjohtaja Tuomo Riekkinen
 • Kari Eloranta
 • Otso Huuska
 • Johanna Lohiniva
 • Ari Myllyviita
 • Johanna Nygård
 • Hannele Rajalahti
 • Jan-Anders Salenius 

Varajäsenet

 • Aira Karassaari
 • Sanna Nevala
 • Janne Oinas
 • Marianne Taipale

Kävimme kysymässä uusilta MAOL ry:n hallituksen jäseniltä, millä mielellä he aloittavat hallitustyöskentelyn MAOL ry:ssä.

Johanna ”Jomppa” Nygård

Nimeni on Johanna Nygård, mutta “Jomppa” riittää. Olen ollut mafy-opettajana Kaitaan koulussa Espoossa vuodesta 2009. Pääaineeni on fysiikka, joten opetuksen elävöittäminen esimerkiksi erilaisten härpäkkeiden avulla on minulle erityisen mieleistä. Vapaa-ajallani harrastan sukkien neulomista suoratoistopalvelujen äärellä, nettikaverien kanssa seurustelua Mixcloudissa ja MAOL-kerhotoimintaa! Double income, no kids. Liityin MAOL ry:n vuonna 2009, ja melko pian lähdin mukaan MAOL-Espoon toimintaan. Tänä vuonna minut valittiin myös liiton hallituksen jäseneksi.

MAOL:n toiminnassa parasta on verkostoituminen. Laadukas koulutustoiminta tuo matikistit yhteen, ja sen seurauksena myös monissa muissakin tapahtumissa on aina joku tuttu, jonka viereen mennä istumaan. On virkistävää tavata opettajia ja saada ideoita oman työn kehittämiseen – ja samalla työssä jaksamiseen. Tuttujen opettajien kanssa turistessa voi jakaa oman työarjen ilot ja murheet, ja saada uutta virtaa seuraavaan työviikkoon. Alkaneena vuonna seuraan mielenkiinnolla näkökulman vaihdosta ruohonjuuritasolta liiton hallitukseen. Jaan varmasti jokaisen kerhotoimijan tavoitteen yrittää saada kerhotoiminnalle lisää näkyvyyttä ja vahvistaa jäsenpohjaa.

Pesti kilpailutoimikunnan puheenjohtajana sisältää monenlaista kalentereihin soviteltavaa ja järjesteltävää, mutta myös edustustyötä erilaisten kilpailujen raadeissa. Näin hallitusurani alussa en vielä rohkene laatia suuria kehityslinjoja, mutta kokisin onnistuneeni, jos vuoden aikana saamme vahvistettua kilpailujen rahoitusta ja saatua toiminnalle lisää näkyvyyttä. Tule mukaan kerhojen tapahtumiin, ja esitä toivomuksia toiminnasta, mikä tukisi Sinua omassa työssäsi. Kerhot ovat meitä kaikkia opettajia varten. Mitä Sinä tarvitset?

Johanna Nygård hymyilee kameralle metsän keskellä, muovinen kahvikuppi kädessä. MAOLin hallitus ja toimikunnat vuonna 2023.
Kuva 1: Kahvi maistuu Jompalle luonnon helmassa.

Aira Karassaari

Olen Aira Karassaari ja opetan 7-9-luokkalaisia Keminmaan keskuskoululla. Työn vastapainona lenkkeilen, neulon ja luen kirjoja. Kahden lapsen harrastuskuskaukset voisi melkein laskea mukaan harrastuksiin. MAOL-toimintaan lähdin heti työuran alkumetreillä eli kohta 20 vuotta sitten. Nyt olen ollut toista vuotta paikallisen MAOL-Länsi-Pohjan puheenjohtajana. Valtakunnan MAOLissa olen ihan tuore tapaus. Aloitin varajäsenenä nykyisessä hallituksessa.

Ehdottomasti parasta MAOL-toimintaa on oman paikalliskerhomme toiminta ja sen aktiivinen hallitus. Kerhollamme on tälle vuodelle paljon suunnitelmia, jotka toivottavasti saadaan vietyä kunnialla läpi. Mukavaa olisi, mikäli kerhomme jäsenmäärä saataisiin pysymään ennallaan tai jopa kasvamaan ja useammat huomaisivat miten monella tavalla työtä keventävää ja rikastavaa paikallisen MAOLin tarjoama vertaistuki on. Valtakunnan MAOLin koulutukset, materiaalit ja “taustatuki” ovat myös tärkeitä. Varajäsenenä pääsen varmasti näkemään valtakunnan MAOLin toiminnasta ihan uusia puolia.  En ole vielä liittynyt mihinkään MAOLin toimikuntaan. Toimikunnat vaikuttivat kyllä mielenkiintoisilta!

Aira Karassaari selfie-kuvassa talvisessä maisemassa lenkkivaatteissa
Kuva 2: Aira harrastaa lenkkeilyä.

Muiden MAOL ry:n hallituksen jäsenten esittely (Dimensio 25.1.2022)

MAOLin toimikunnat vuonna 2023

Vuoden ensimmäisessä kokouksessa järjestäydyttiin ja laadittiin hallitustyöskentelylle vuosiaikataulut. Tärkein kokouksen anti oli toimikuntien perustaminen vuodelle 2023. Suurin osa toimikunnista jatkaa edellisen vuoden työskentelyä, mutta MAOL ry hallitus myös päätti perustaa uuden määräaikaisen Matematiikan polku -toimikunnan. MAOL ry:n toimikunnat vuodelle 2023 ja puheenjohtajat ovat seuraavat:

 • Ammatillisen opetuksen toimikunta, pj Marianne Taipale
 • Edunvalvontatoimikunta, pj Hannele Rajalahti
 • Kerhotoimikunta, pj Ari Myllyviita
 • Kilpailutoimikunta, pj Johanna Nygård
 • Koulutustoimikunta, pj Tuula Havonen
 • Lukio-opetuksen toimikunta, pj Kari Eloranta
 • Perusopetuksen toimikunta, pj Johanna Lohiniva
 • Viestintätoimikunta, pj Tuomo Riekkinen
 • Matematiikan polku -toimikunta, pj Otso Huuska (määräaikainen toimikunta)
 • Kansainvälisyys ja ruotsinkieliset palvelut, vastuussa Jan-Anders Salenius (Erityistehtävä)

Lisää toimikuntien työskentelystä Dimensio-lehdessä (15.11.2022)

Matematiikan polku -toimikunnan tavoitteena on luoda pohjaa työlle, jonka myötä Suomeen syntyy valmisteltuja, yksilöllisiä matematiikan oppimispolkuja esiopetuksesta korkea-asteelle. Työ voi olla tulevaan opetussuunnitelmaan valmistautumista, nivelvaiheiden ongelmien ratkontaa, vaikuttamistyötä asian tärkeyden korostamiseksi, oppimispolkuja tukevien koulutushankkeiden ideointia tai jotain muuta. Uuden toimikunnan ensimmäinen tehtävä on toimenkuvan ja tavoitteiden tarkentaminen ensimmäiselle vuodelle. Tervetuloa mukaan ottamalla yhteyttä toimikunnan puheenjohtaja Otso Huuskaan.

Jos olet MAOL ry:n jäsen ja haluaisit tulla mukaan MAOL ry:n toimintaan, niin voit osallistua johonkin yllä olevista toimikunnista. Ilmaise halukkuutesi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: maol-toimisto(at)maol.fi

Voit myös ottaa suoraan yhteyttä toimikunnan puheenjohtajaan, jonka sähköposti on muotoa: etunimi.sukunimi(at)maol.fi  (ilman ääkkösiä eli ä, ö, å tilalle tulee: a, o, a)

Tervetuloa mukaan MAOL ry:n toimintaan!


Tilaa Dimension uutiskirje – saat sähköpostiisi aina kuunvaihteessa koosteen tuoreimmista artikkeleista

Kirjoittaja