Kesän lukuvinkit

Lukemisen kulttuurin pääpaino on siirtynyt paljolti artikkeleista ja kirjoista muihin medioihin.


Mediataitokoulu käsittelee mediakasvatusta muiden muassa turvallisuuden ja osallistumisen näkökulmista. Medialukutaitoa voi opetella myös tutustumalla matemaattis-luonnontieteellisiin mediateksteihin.


Samun tiedekanava on Helsingin yliopiston matematiikan professorin Samuli Siltasen keino tuoda tutkimustaan tutuksi kansantajuisesti ja epäprofessorimaisesti. Aiheita ovat esimerkiksi valokuvan matematiikka, siis miten valokuvia lasketaan yhteen tai kerrotaan keskenään, ja viipalekuvaus eli tietokonetomografian perusidea, jälkimmäisestä myös kuusi pulmatehtävää. Kanavan erityisvahvuus ovat mahtavat videohavainnollistukset.

Siltaselta on ilmestynyt perinteisempiäkin tekstejä. Esimerkiksi Ylen tiedeblogissa hän todistaa, että Aleksis Kivi on maailman paras kirjailija.


Ihan toisentyyppinen on Youtuben opetuskanava Vsauce. Sen luoja on yhdysvaltalainen mediapersoona Michael Stevens. Alkuperäinen kanava, nykyään Vsauce1, julkaisee videoita matematiikasta ja luonnontieteistä, mutta myös antropologiasta ja filosofiasta. Yllätyksellisyys (hyper-curiosity) on yksi hänen tavoittelemistaan näkökulmista, mutta valtaosa videoista on ihan asiallista tavaraa, välistä kovinkin perusteellisia hitaiden johdantojensa takia. Ehkä juuri tästä syystä jutut soveltuvat matemaattisia perustietojen omaamattomienkin seurattaviksi.


Kirjoittaja