Puheenjohtajan tervehdys vuodenvaihteessa

Marraskuussa järjestetyssä syysliittokokouksessa aloitettiin liiton tulevan vuoden toiminnan suunnittelu palaamalla menneisiin. Osallistujia pyydettiin muistelemaan omaa liittoon liittymisensä hetkeä ja palauttamaan mieleensä syitä, miksi tuolloin päätyi täyttämään liittymislomakkeen. Tehtävänanto oli tiukka: liittymisen syyn tuli mahtua kaikkein pienimmälle myynnissä olevalle Post it -lappusuikaleelle.

Toteutettu gallup tuotti erilaisia vastauksia, kuten odottaa saattoi. Syitä lähteä mukaan yhteiseen toimintaan on yhtä monta kuin lähtijöitäkin. Lappusiin oli kirjoitettu suuria sanoja kuten rakkaus ja ylpeys sekä konkreettisia asioita kuten toive mahdollisuudesta päästä vaikuttamaan opetussuunnitelmaan. Selkeä liittymisen syy oli hänellä, jonka lapussa luki: ”Vaimo käski.”

Uusi neuvonantajanani ja apulaiseni ChatGPT luokitteli hujauksessa vastaukset neljään kategoriaan: sosiaalinen yhteisö ja verkostoituminen, ammatillinen kehittyminen ja tuki, yhteistyö ja vaikuttaminen, työn ilo ja ammatillinen ylpeys sekä henkilökohtaiset suositukset ja ohjaus. Mielestäni tekoälyn tuottama analyysi aineistosta on hyvä.

Liiton hallituksella oli parikin syytä kysellä liittokokousväeltä henkilökohtaisia. Ensinnäkin tarvitsemme liitossa ihan konkreettisia tekoja, jotta toimintamme näyttäytyy kentällä työskentelevien matemaattisten aineiden opettajille sellaisena, että he motivoituvat liittymään jäseniksi. Ideoita jäsenhankintakampanjoiden pohjaksi tarvitaan. Toiseksi on tärkeää, että liiton toiminta tarjoaa jo siinä mukana oleville henkilöille sitä, mikä heidät on mukaan vetänyt. On välttämätöntä kehittää ja ajanmukaistaa liiton toimintaa, mutta haluamme tehdä sen perinteitä kunnioittaen. Sanonnankin mukaan on syytä olla korjaamatta sitä, mikä ei ole rikki.

Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry suuntaa kohti vuotta 2024 iskulauseenaan ”Oivalluksen iloa ja sivistyksen valoa”. Tämä kaksiosainen slogan kuvastaa liiton tavoitteita ja arvoja. Sloganin alku viestii siitä, että liiton toiminnan tavoitteena on lisätä jäsenistön työhyvinvointia ja iloa työssä. Liitto tarjoaa jäsenilleen sosiaalisen yhteisön, tukea ammatilliseen kehittymiseen ja mahdollisuuksia vaikuttaa opetusalaan liittyviin kansallisiin asioihin.

Sloganin toinen osa viittaa matematiikan, fysiikan, kemian ja tietotekniikan tärkeään rooliin yhteiskunnassa. Nämä aineet ovat tunnetusti tärkeitä välineitä yhteiskunnallisessa kehityksessä, mutta vuonna 2024 liitto haluaa korostaa niiden merkitystä myös kulttuurin ja sivistyksen osana. Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt vuoden 2024 kansalliseksi Sivistyksen teemavuodeksi. On tärkeää, että Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto on mukana opetuksesta, kulttuurista ja sivistyksestä käytävissä keskusteluissa.

piirroskuva maol-bussista, jossa erilailla osallistuvia tyyppejä kyydissä, ja pysäkillä yksi liittymistä liittyvä

Kesällä viettämäni merkkipäivän kunniaksi sain Riina Martinin piirtämän kortin, jossa MAOLin jäsenet esitetään linja-auton matkustajina. Kuvan tunnelma on vauhdikas ja iloinen. Porukalla mennään kohti määränpäätä. Kuva muistuttaa minua siitä, mikä itseni aikoinaan on vetänyt toimintaan mukaan: muut matkustajat. Kyllä vaan työtään on mukavampi tehdä, kun on tukijoukot apuna. Yhdessä osaamme enemmän, tiedämme enemmän, olemme enemmän!

Näin vuoden vaihtuessa taas uudeksi haluan esittää sydämelliset kiitokseni kaikille kanssamatkustajilleni sekä yhteistyökumppaneillemme ja toivottaa hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!


Tilaa Dimension uutiskirje – saat sähköpostiisi aina kuunvaihteessa koosteen tuoreimmista artikkeleista

Kirjoittaja