NOT-koulu 2019

Turun yliopiston Tiedekeskus Tuorlassa (eli Tuorlan observatoriolla) järjestetään jo kolmannen kerran lukiolaisille (2. ja 3. vuoden opiskelijat) suunnattu havaitsevan tähtitieteen erikoiskurssi 28-30.11. Toivomme myös opettajia mukaan isolla joukolla ja pystymme tukemaan matkustus ja majoituskuluja. Tarkoituksena on kurssin ohessa myös täydennyskouluttaa opettajia tähtitieteen alalta.

Mikä NOT-koulu on?

NOT-koulu on tähtitieteestä, fysiikasta ja luonnontieteistä kiinnostuneille lukiolaisille (2. ja 3. vuoden opiskelijat) suunnattu fysiikan erikoiskurssi Tiedekeskus Tuorlassa 28–30.11.2019. NOT-koulu on ainutkertainen mahdollisuus päästä itse tekemään eturivin tiedettä. Se tarjoaa intensiivisen kokemuksen tähtitieteen tutkimuksesta, sekä muuhun opiskeluun nähden tavallisesta poikkeavia oppimisympäristöjä. Osallistuminen ei kuitenkaan vaadi osallistujilta mitään erityistaitoja, vaan kaikki kurssilla tarvittavat asiat tullaan opettamaan kurssin aikana. Kurssi on avoin kaikille lukiolaisille ympäri Suomen. Myös kaikki aiheesta kiinnostuneet opettajat ovat erittäin tervetulleita mukaan!

Koulun toteutuksessa mukana ovat: Turun yliopiston Tiedekeskus Tuorla, Lounais-Suomen LUMA-keskus, Suomen ESO-keskus ja Fysiikan- ja tähtitieteen laitos.

NOT-koulu tulee sanoista Nordic Optical Telescope ja se viittaa koulun aikana (kaksi yötä) havaintolaitteena käytettävään Kanariansaarilla sijaitsevaan 2,5 metrin kaukoputkeen. NOT-koulu on toteutettu nyt kolmen vuoden ajan siten, että opiskelijat tekevät etänä havaintoja Tiedekeskuksesta käsin. Koulu kerää yhteen noin 50 lukion 2. ja 3. vuoden opiskelijaa ympäri Suomea. Kurssilaiset maksavat itse ruokailunsa kurssin aikana, sekä matkakulut kotipaikan ja tiedekeskuksen välillä. Kurssiin osallistuminen on muuten maksutonta.

NOT-kaukoputki Kanariansaarilla.
Oppilaiden ottamia kuvia.

Turun yliopiston Tiedekeskus Tuorla (entinen Tuorlan observatorio) sijaitsee Kaarinassa Turun lähellä. Lisätietoja paikasta ja NOT-koulusta: http://tiedekeskustuorla.fi/not-koulu/

Tiedekoulun ohjelmaan kuuluu:
  • tähtitieteen ja ohjelmiston perehdytystä itseopiskeluna ennen havaintojaksoa
  • kolmen päivän vierailu Tuorlan observatoriolle sisältäen havaitsevan tähtitieteen luentoja ja havaintoyön teleskoopilla, mikä suoritetaan etänä Tuorlasta käsin
  • vierailu Fysiikan ja tähtitieteen laitokselle yliopiston kampusalueella
  • havaintojen käsittelyä ja analysointia, sekä tulosten esittäminen tieteellisen raportin muodossa kurssin jälkeen

Majoitusta tarvitsevat voivat tiedustella itse majoitusta viereisestä Tuorlan majatalosta (http://www.tuorlanmajatalo.fi), missä kurssin aikana käydään myös lounaalla. Kurssiin kuuluu myös vierailu Turun keskustassa sijaitsevalle Fysiikan ja tähtitieteen laitokselle.

Miten kurssille osallistutaan?

Oppilas sopii aluksi omassa koulussaan ja kotona siitä, että kurssille saa osallistua. Samasta koulusta voi myös kerätä osallistujatiimin, missä opettaja voi olla yksi osallistujista. Sen jälkeen alustavat ilmoittautumiset voi lähettää tietoineen alla olevaan sähköpostiosoitteeseen. Osallistujien lukumäärästä ja paikkakunnista riippuen joudumme mahdollisesti rajaamaan yhdestä koulusta tulevien kurssilaisten lukumäärää.

Lähetä seuraavat tiedot 8.11.2019 mennessä osoitteeseen: pasnurmi@utu.fi

*Koulu: _______________________________________

*Paikkakunta: _________________________________

*Nimi: ________________________________________

*Sähköposti: __________________________________

*Puhelinnumero: ______________________________

Alaikäisiltä tarvitaan myös huoltajan tiedot: Nimi ja puhelinnumero.

Kirjoittaja